Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ενα ντουέτο στο debate
Ενα ντουέτο στο debate Εκτύπωση E-mail
15.09.09

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία, η Άγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ ήρθαν ενώπιος ενωπίω, το βράδυ της Κυριακής, στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ από το οποίο φαίνεται να εξήλθε νικήτρια η συντηρητική καγκελάριος.

Στην ερώτηση "Ποιον θέλετε για καγκελάριο" που τέθηκε αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης, το 55% των ερωτηθέντων προτίμησε την Μέρκελ και μόλις το 38% τον Στάινμαγερ. Σε άλλη δημοσκόπηση το 58% των Γερμανών εκτιμά ότι η Μέρκελ είναι καταλληλότερη για την Καγκελαρία σε σχέση με τον Στάινμαγερ, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 28%.

Στην τηλεοπτική αναμέτρηση πάντως η Μέρκελ και ο Στάινμαγερ, που συγκυβερνούν από το 2005 και προσπαθούν να βγάλουν τη Γερμανία από τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, δυσκολεύτηκαν να αναδείξουν τις διαφορές τους.

Για παράδειγμα, και οι δύο ζήτησαν να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στον τομέα της οικονομίας, ένα ζήτημα που η Γερμανία θέλει να προωθήσει και στη σύνοδο των G20 που θα διεξαχθεί στο Πίτσμπουργκ στις 24 του μηνός. Επίσης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον ελάχιστο μισθό και στα πυρηνικά.

«Αυτό μοιάζει περισσότερο με ντουέτο παρά με μονομαχία» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους δημοσιογράφους που συμμετείχε στη συζήτηση η οποία μεταδόθηκε ζωντανά και υπολογίζεται ότι την παρακολούθησαν 20 εκατομμύρια τηλεθεατές. «Θυμίζετε ένα αρμονικό ζευγάρι γερόντων" σχολίασε ένας άλλος στο τέλος του ντιμπέιτ» την ώρα που οι δύο αντίπαλοι συμφωνούσαν για την ανάγκη ανάπτυξης του Μπούντεσβερ (του γερμανικού στρατού) στο Αφγανιστάν, αφήνοντας και οι δύο ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας σταδιακής αποχώρησης.

«Καταφέραμε πολλά μαζί» απάντησε ο 53χρονος Στάινμαγερ, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Μέρκελ, το κόμμα του οποίου υπολείπεται κατά περίπου 15 μονάδες από τους Χριστιανοδημοκράτες στις δημοσκοπήσεις.

«Πράγματι, αυτός ο μεγάλος συνασπισμός εργάστηκε καλά», είπε και η 55χρονη καγκελάριος. «Μπορούμε να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση αλλά κατά προτίμηση με μια νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε, εκφράζοντας δημοσίως την επιθυμία για συνεργασία με τους φιλελεύθερους του FDP, κάτι που όμως δεν φαίνεται, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι εφικτό.

«Υπάρχει μια άλλη επιλογή, καλύτερη, για την καγκελαρία: εγώ» απάντησε ο Στάινμαγερ.

Το ντιμπέιτ αυτό ήταν το μοναδικό στη χαλαρή προεκλογική εκστρατεία των δύο κομμάτων. Ο αντίκτυπός του αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένος: μόνο το 14% των τηλεθεατών που ρωτήθηκαν μετά τη λήξη του είπαν ότι μπορεί να επηρεάσει την ψήφο τους.

protothema

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4109&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote