Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Κ. Εύβοια
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Κ. Εύβοια Εκτύπωση E-mail
13.09.09

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν οι Δήμοι της κεντρικής Εύβοιας, που επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, αποκλεισμένες περιοχές με πλημμυρισμένα και παρασυρμένα από χείμαρρους σπίτια και αυτοκίνητα, ένας νεκρός και εγκλωβισμένοι κάτοικοι είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη δραματική εικόνα της Εύβοιας από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Δραματική είναι η κατάσταση στο δημοτικό διαμέρισμα Άγιος Νικόλαος του Δήμου Λήλαντα, όπως και στη Λάμψακο και στο Βασιλικό, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην κεντρική αρτηρία προς τη βόρειο Εύβοια, ανάμεσα στο Μαντούδι και το Προκόπι, στο δρόμο από την Αμάρυνθο προς την Ερέτρια, από το 13ο έως το 16ο χλμ. της οδού Χαλκίδας-Λεπουρών ,η πρόσβαση στα χωριά Μίστρο και Πούρνο και πολλοί μικρότεροι δρόμοι. Α

Ακόμη, γέφυρες κατέρρευσαν, ποτάμια έχουν υπερχειλίσει, εκτεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος στην κεντρική και νότια Εύβοια, ενώ προβλήματα αναφέρονται και στην ύδρευση της Αμαρύνθου.

Δεκαπέντε Δήμοι του νομού Ευβοίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτατης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Πρόκειται για τους Δήμους Κυραίου, Μεσσαπαίων, Διρφύων, Νέας Αρτάκης, Χαλκιδέων, Αυλίδας, Αμφιδώνος, Ληλαντίων, Ερέτριας, Ταμινέων, Δυστίων, Αυλώνας, Κονίστρων, Κύμης και Αμαρυνθίων.

Eντατικές ήταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για απεγκλωβισμό πολιτών.

Οι τοπικές δυνάμεις ενισχύθηκαν με πυροσβέστες από την Αθήνα και τη Λαμία, εφτά πλωτά φουσκωτά και ομάδα βατραχανθρώπων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ελικόπτερα Σούπερ Πούμα διέσωσαν εγκλωβισμένα  άτομα, στην Κύμη και το Λιλάντιο και στο Μίστρο.

Αβάσταχτος είναι ο πόνος για τον πρόωρο και άδικο χαμό του αστυνομικού.

Ο 39χρονος αστυνομικός, που ήταν πατέρας δύο παιδιών, παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο την ώρα που επιχειρούσε να περάσει τη γέφυρα του Στομίου με το αυτοκίνητό του, στην επαρχιακή οδό Παραλίας Κύμης-Λεπούρων.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Ληλαντίων, παρουσία του Υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών κ. Σπύρου Φλογαϊτη, του  υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαρκόπουλου και βουλευτές όλων των κομμάτων αποφασίστηκε να καταγραφούν άμεσα τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την έντονη νεροποντή, να δοθούν κατευθύνσεις για την βραχεία αποκατάσταση και να αποτυπωθεί η εικόνα των ζημιών προκειμένου να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις για τη θεραπεία των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.

Ο κ. Φλογαϊτης παρακάλεσε το Νομάρχη και τους Δημάρχων όπως, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, υποβάλλουν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις προτάσεις τους για τη χρηματοδότηση μέτρων άμεσης ανακούφισης, εντός μιας ή δύο το πολύ ημερών.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ, διατέθηκαν για την βοήθεια των πλημμυροπαθών στο Δήμο Λιλαντίων Ευβοίας, 300 κιβώτια τυποποιημένων τροφών και 300 κλινοσκεπάσματα. Επίσης ανακοινώθηκε ότι είναι σε ετοιμότητα για διάθεση και πρόσθετου αριθμού ελαστικών λέμβων, εάν χρειαστεί.

Αντιδράσεις

Διαχρονικές ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για έλλειψη μέτρων καταλόγισε το ΚΚΕ, μέτρα για αποζημιώσεις των αγροτών και αποκατάσταση των καταστροφών ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για ανίκανο κράτος έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: ''Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικά εγκληματικές ευθύνες για πλήθος πυρκαγιών που εξαφάνισαν ολόκληρα δάση, καθώς και για την έλλειψη των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών αντιπλημμυρικών έργων.''

"Απαιτείται να γίνει άμεσα, η καταγραφή των ζημιών και να παρθούν μέτρα για αποζημιώσεις των αγροτών και τη γρήγορη αποκατάσταση των καταστροφών", δήλωσε ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε τη συμπαράστασή του, δηλώνοντας ότι: ''Φαίνεται, λοιπόν, ότι για άλλη μια φορά, το κράτος είναι ανίκανο να βοηθήσει.''

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον καιρό απο τους μετεωρολόγους, που αναμένουν σταδιακή ύφεση των φαινομένων απο τις βραδινές ώρες.
ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4101&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 13.09.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote