Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απήγαγαν Ελληνα δάσκαλο
Απήγαγαν Ελληνα δάσκαλο Εκτύπωση E-mail
11.09.09

Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της απαγωγής Ελληνα δασκάλου εθελοντή Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, σε χωριό των Καλάς στο Πακιστάν, καθώς και η ταυτότητα των απαγωγέων του.

Ο 55άχρονος Θανάσης Λερούνης έχει αφιερώσει τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του ζώντας στα βουνά των Καλάς, στο Τσιτράλ, στο βορειοανατολικό Πακιστάν. Κατοικία του είχε γίνει το τελευταίο διάστημα το Καλασαντούρ, το Πολιτιστικό Κέντρο των Καλάς, ένα τριώροφο κτίριο που είχε κτιστεί το 2004 με χρήματα που είχε διαθέσει, μέσω της Action Aid, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο χωριό Μπρουν της κοιλάδας Μπαμπουρέτ, μια ορεινή περιοχή με υψόμετρο κάπου 3.000 μέτρα. Στο Καλασαντούρ υπάρχει σχολείο, μουσείο ιστορίας και λαϊκής τέχνης των Καλάς, καθώς και πρόχειρο ιατρείο.

Εκεί, ντόπιοι δάσκαλοι έχουν επιχειρήσει με επιτυχία να μεταφέρουν γραπτώς με λατινικούς χαρακτήρες και στη συνέχεια να διδάξουν σε παιδιά την, προφορικά μεταδιδόμενη ανά τις γενεές, γλώσσα των Καλάς -του λαού που δεν ξεπερνά τις 4.500 ψυχές ο πληθυσμός του και κάποιοι θέλουν να προέρχεται από τους βετεράνους Μακεδόνες στρατιώτες που άφησε σε αυτές τις βουνοκορφές του Ινδοκαύκασου ο Μέγας Αλέξανδρος. Εκεί βοηθούσε, έχοντας γίνει πλέον κυριολεκτικά ένα με το τοπίο, ο Θανάσης Λερούνης, ο «Αθανάσι», όπως τον ξέρουν οι ντόπιοι. Από τον φόβο ενόπλων ληστών, Ταλιμπάν ή συνδεόμενων με την Αλ Κάιντα ισλαμιστών, οι αρχές του Πακιστάν είχαν ορίσει αστυνομική δύναμη 4-5 ανδρών να βρίσκεται συνεχώς στο χωριό.

Ομως, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μία μεγάλη ομάδα ενόπλων με πρόσωπα καλυμμένα (καμιά εικοσαριά, σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα «Dawn») εισέβαλαν στο Καλασαντούρ και άρπαξαν από το κρεβάτι του τον «Αθανάσι». Σκότωσαν τον έναν από τους δύο παρόντες αστυνομικούς φρουρούς που πήγε να αμυνθεί, τραυμάτισαν τον δεύτερο, προσπαθώντας αρχικά να τον τραβήξουν και αυτόν μαζί τους. Τον παράτησαν αιμόφυρτο λίγο παρακάτω. Τον Ατζμέρ Χαν Καλάς, έναν ντόπιο δάσκαλο που κοιμόταν επίσης εκεί, δεν τον πείραξαν. Τον έδεσαν σε μία κολόνα, για να ξεφύγουν πριν προλάβει να ειδοποιήσει για βοήθεια.

Ο τοπικός αστυνομικός διοικητής Ακμπάρ Χαν υποστήριξε ότι οι άγνωστοι απαγωγείς μιλούσαν Παστό, τη γλώσσα των Παστούν, επιχειρώντας να συνδέσει την απαγωγή με τους Παστούν Ταλιμπάν. Οι πακιστανικές αρχές πιστεύουν ότι ο Λερούνης έχει ήδη μεταφερθεί στη διπλανή, παραμεθόρια αφγανική επαρχία του Νουρεστάν, όπου, παρά την παρουσία ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής δύναμης, έντονη είναι η δραστηριότητα των Ταλιμπάν.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4094&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote