Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αφγανιστάν: Κατηγορίες εναντίον του ΝΑΤΟ για αδικαιολόγητη άσκηση βίας
Αφγανιστάν: Κατηγορίες εναντίον του ΝΑΤΟ για αδικαιολόγητη άσκηση βίας Εκτύπωση E-mail
07.09.09

Η σουηδική ανθρωπιστική οργάνωση SCA κατήγγειλε σήμερα ότι στρατιώτες του ΝΑΤΟ εισέβαλλαν στο νοσοκομείο της στο Αφγανιστάν, κατέστρεψαν πόρτες, πέρασαν χειροπέδες σε μέλη του προσωπικού και σε συγγενείς ασθενών

και παραβίασαν τις συμφωνίες που ισχύουν ανάμεσα στους στρατιωτικούς και στους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Σουηδική Επιτροπή για το Αφγανιστάν (SCA) διευκρίνισε ότι οι στρατιώτες μπήκαν την Τετάρτη το βράδυ στο νοσοκομείο στο Σανίζ (επαρχία Ουαρντάκ, νότια της Καμπούλ) «χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση, ή αιτιολογία» . «Έψαξαν όλα τα δωμάτια, ακόμη και τα μπάνια, τα τμήματα ανδρών και γυναικών», σημειώνει η SCA σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο.

«Άνοιξαν με τη βία τις πόρτες που ήταν κλειδωμένες και έσπασαν τις πόρτες στις αίθουσες για τα θύματα του υποσιτισμού και για τους υπέρηχους (...). Μόλις μπήκαν, (οι στρατιώτες) πέρασαν χειροπέδες σε τέσσερις εργαζομένους και δύο συγγενείς ασθενών. Το προσωπικό της SCA, όπως και οι ασθενείς, ακόμη κι αυτοί που δεν μπορούσαν, υποχρεώθηκαν να εξέλθουν (...) κατά τη διάρκεια της έρευνας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η SCA, η οποία κρίνει απαράδεκτο το περιστατικό αυτό, σημειώνει ότι η στρατιωτική αυτή επιχείρηση συνιστά «καταφανή παραβίαση των ανθρωπιστικών αρχών που αναγνωρίζονται παγκοσμίως για το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων και του υγειονομικού προσωπικού στις εμπόλεμες ζώνες» .

Η οργάνωση υπογραμμίζει επίσης ότι το περιστατικό αυτό συνιστά παραβίαση των συμφωνιών ανάμεσα στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF).

Η επιχείρηση αυτή διήρκεσε δύο ώρες και στη συνέχεια οι στρατιωτικοί έδωσαν προφορικές διαταγές για την αναφορά στην ISAF οποιουδήποτε είναι ύποπτος ότι ανήκει στις τάξεις των ανταρτών.

Εκπρόσωπος της ISAF δήλωσε ότι έχει αρχίσει να διεξάγεται σχετική έρευνα και ότι δεν μπορεί να δοθεί καμία πληροφορία μέχρι την ολοκλήρωσή της.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4067&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote