Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Έταξε... λιτότητα
Έταξε... λιτότητα Εκτύπωση E-mail
06.09.09

Πάγωμα προσλήψεων, μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, «υποσχέθηκε» ο πρωθυπουργός στην πρώτη επίσημη προεκλογική του ομιλία.

Από το βήμα της ΔΕΘ, μίλησε ακόμη για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση, μείωση των επαγγελμάτων που θα χαρακτηρίζονται ως βαρέα και ανθυγιεινά αλλά και αυστηρούς ελέγχους στο σύστημα καταβολής των συντάξεων αναπηρίας. Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε πολλές φορές ότι τα παραπάνω επιβάλει ο «δρόμος της υπευθυνότητας» και κάλεσε τους Έλληνες «να προτάξουν το εθνικό συμφέρον» και να επιλέξουν πρωθυπουργό. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες με το επιχείρημα ότι έρχονται δύο «πολύ δύσκολα χρόνια» -ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρκετές φορές σε αυτά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του- ο Κώστας Καραμανλής προανήγγειλε μέτρα…λιτότητας. Άφησε όμως για "μεσοπρόθεσμα" τις μεταρρυθμίσεις, με στόχο την περικοπή των δαπανών κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ (10,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας), για τις οποίες είχε δεσμευτεί το 2003.

Στα άμεσης εφαρμογής μέτρα ενέταξε:

• Πάγωμα των προσλήψεων το 2010 εκτός από αυτές που απαιτούνται στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας

• Στη συνέχεια, περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε μία πρόσληψη να αντιστοιχούν δύο απομακρύνσεις

• Πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και για το 2010. Το ίδιο να ισχύσει και για τις συντάξεις, με εξαίρεση αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα

• Στη συνέχεια, χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων σε συνάρτηση όχι μόνο με τον πληθωρισμό της Ελλάδας αλλά και αυτόν της Ευρωζώνης

• Πάγωμα όλων των επιδομάτων για τα επόμενα δύο χρόνια

• Περιορισμό των υπερωριών κατά 30%

• Περιορισμό των μετακινήσεων στο εσωτερικό και εξωτερικό

• Εφαρμογή από 1/1/2010 ενιαίας αρχής για την καταβολή των αποδοχών

• Εφαρμογή νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο.

• Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης, αλλά και των αποδοχών των νομαρχών και των δημάρχων για μια διετία.

Ο πρωθυπουργός, προχώρησε στην εξαγγελία και μέτρων μεσοπρόθεσμης εφαρμογής.

• Δημιουργία βάσης δεδομένων για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

• Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

• Δημιουργία ενός «Τειρεσία» και για το δημόσιο. Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν εκκρεμότητες με το δημόσιο και αν δεν είναι συνεπείς δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές με τους δημόσιους φορείς.

• On line σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών.

• Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων από τις επιχειρήσεις

• Καθιέρωση των τεκμηρίων διαβίωσης

• Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης

• Κατάργηση κώδικα βιβλίων και στοιχείων

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στην ομιλία του για «δυνατότητα επιμέρους συμφωνιών περιορισμένου χρόνου» ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους εργοδότες, επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση.

Επίσης, μίλησε για θέσπιση μηχανισμού υποχρεωτικής κατάρτισης των ανέργων ως προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος ανεργίας. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, προανήγγειλε τη μείωση στον αριθμό των επαγγελμάτων που θα χαρακτηρίζονται ως βαρέα-ανθυγιεινά αλλά και για αυστηρού ελέγχους κατά τη διαδικασία χορήγησης των συντάξεων αναπηρίας.

Επιβεβαιώνοντας τη "δεξιά στροφή" σε θέματα δημόσιας τάξης -και υπό το φόβο των διαρροών ψηφοφόρων προς το ΛΑΟΣ-, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για περιορισμό των διαδηλώσεων και αλλαγές στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου, ώστε τα πανεπιστήμια να μη γίνονται "εστίες ασυδοσίας και εγκληματικότητας".

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάσταση της οικονομίας είναι το ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενος ότι δημιούργησε ένα σαθρό κρατικό τομέα, με νοοτροπίες που έχουν ριζώσει βαθιά και δεν ξεριζώνονται εύκολα. Δήλωσε, εξάλλου, ότι "η μεταρρυθμιστική στρατηγική της τελευταίας πενταετίας ενίσχυσε τις αντοχές της Οικονομίας μας". Επιχείρησε να προσωποποιήσει την προεκλογική αντιπαράθεση και να τη μετατρέψει σε μια μονομαχία μεταξύ του ιδίου και του Γιώργου Παπανδρεου, καλώντας το λαό να επιλέξει πρωθυπουργό και δήλωσε παρών "στην πρώτη γραμμή της μάχης". Η αυτοκριτική του περιορίστηκε στην εκτίμηση θα μπορούσε να κινηθεί γρηγορότερα για την υλοποίηση των πολιτικών του.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4065&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 06.09.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote