Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Γιατροί συμμετείχαν στα βασανιστήρια κρατουμένων
Γιατροί συμμετείχαν στα βασανιστήρια κρατουμένων Εκτύπωση E-mail
05.09.09

Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις ότι στα βασανιστήρια τα οποία πραγματοποιούσε η CIA επί προεδρίας Μπους σε κρατουμένους στο Γκουαντάναμο και σε άλλες μυστικές φυλακές - κολαστήρια ανά τον κόσμο, με σκοπό να αποσπαστούν ομολογίες και πληροφορίες για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, συμμετείχαν γιατροί της Υπηρεσίας οι οποίοι διενεργούσαν πειράματα, χωρίς φυσικά τη συγκατάθεση των κρατουμένων!

Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PHR), γιατροί εργαζόμενοι στη CIA συμμετείχαν σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, εφαρμογής και νομικής δικαιολόγησης του «μυστικού προγράμματος βασανισμού», ενώ διενεργούσαν πειράματα στους κρατουμένους για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μεθόδων «ανάκρισης».

Ο πειραματισμός σε ανθρώπους χωρίς τη συγκατάθεσή τους έχει απαγορευτεί από το 1947, με τον Κώδικα της Νυρεμβέργης (ο οποίος προέκυψε από τη δίκη των ναζιστών γιατρών που επέβλεπαν παρόμοια πειράματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης), ενώ τα πειράματα σε κρατουμένους ή αιχμαλώτους πολέμου απαγορεύονται ρητά από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Οπως αποκαλύπτεται από έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, γιατροί και ψυχολόγοι της CIA ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων. Συγκεκριμένα, απόρρητη αναφορά που έφτασε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τον Απρίλιο αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια ανάκρισης όπου χρησιμοποιήθηκε το βασανιστήριο του τεχνητού πνιγμού (waterboarding), γιατρός είχε τοποθετήσει στο δάχτυλο του κρατουμένου όργανο που μετράει τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα.

Επιπλέον, οι γιατροί είχαν εντολές να ελέγχουν την υγεία των κρατουμένων που υπόκειντο σε «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης», όπως χαστούκια, στέρηση ύπνου, δέσιμο του κεφαλιού και χτύπημα αυτού στους τοίχους, απομόνωση σε κουτιά και τεχνητό πνιγμό.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4062&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote