Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νατοϊκό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς στο Αφγανιστάν
Νατοϊκό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς στο Αφγανιστάν Εκτύπωση E-mail
05.09.09

Οι νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε επαρχία του βόρειο Αφγανιστάν, όπου τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων προκάλεσε το θάνατο σε δεκάδες ανθρώπους.

Όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ο λοχαγός Τζον Σκοτ επισήμανε: «Μπορώ να επιβεβαιώσω πως στη διάρκεια της νύχτα ή νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή» στην επαρχία Κουντούζ.

Σύμφωνα με την αστυνομία της επαρχίας, ο βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ είχε στόχο τους Ταλιμπάν που προσπαθούσαν να κλέψουν καύσιμα από δεξαμενή.

Όπως επισήμανε ο Μπαριαλάι Παρβάνι, αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, το βράδυ της Πέμπτης οι Ταλιμπάν έκλεψαν ένα βυτιοφόρο στο δρόμο προς το Ανγκορμπάγκ.

«Το βυτιοφόρο κόλλησε στη λάσπη κοντά σε ένα ποτάμι. Μαζί με τους Ταλιμπάν ήταν και κάτοικοι της περιοχής όταν σημειώθηκε η νατοϊκή επιδρομή με αποτέλεσμα τουλάχιστον 60 να χάσουν τη ζωή τους», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αρχικές ανακοινώσεις του γερμανικού στρατού έκαναν λόγο για 56 νεκρούς αντάρτες και μηδενικές απώλειες αμάχων.

Ωστόσο, αναφορές των τοπικών αρχών μιλούν για περίπου ενενήντα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και άμαχοι που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το βυτιοφόρο.

Πολλοί άμαχοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, κοντά στην τοποθεσία όπου σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή των Νατοϊκών δυνάμεων εναντίον Ταλιμπάν που είχαν ακινητοποιήσει δύο βυτιοφόρα, δήλωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας, στην πρώτη εμφανή επιβεβαίωση από τις Νατοϊκές δυνάμεις ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και άμαχοι.

Καρζάι: Απαράδεκτο να μπαίνουν στο στόχαστρο πολίτες

Είναι απαράδεκτο να μπαίνουν στο στόχαστρο πολίτες, δήλωσε σήμερα ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, αφού ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για την αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στο βόρειο Αφγανιστάν, η οποία έχει απολογισμό, σύμφωνα με τον ίδιο, «90 νεκρούς και τραυματίες».

«Εκφράζοντας τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια των συμπατριωτών του, ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να μπαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο στο στόχαστρο άμαχοι και σημείωσε ότι αθώοι πολίτες δεν πρέπει να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αφγανικής προεδρίας.

Δέσμευση του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή έρευνας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή έρευνας για τον φονικό βομβαρδισμό. «Ο αφγανικός λαός πρέπει να μάθει ότι είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στην προστασία του και ότι θα ερευνήσουμε πλήρως και άμεσα αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο Ράσμουσεν από την έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Λίγο νωρίτερα ο ΟΗΕ και η Βρετανία είχαν ζητήσει την άμεση διεξαγωγή έρευνας για τον φονικό αυτό βομβαρδισμό ώστε να μην υπονομευτεί η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στη διεθνή παρουσία.

«Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν αποστέλλει μια ομάδα για να κάνει αποτίμηση της κατάστασης», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν Πίτερ Γκαλμπράιθ. «Πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να διερευνηθεί αυτό που συνέβη και να μάθουμε γιατί προσφεύγουν σε έναν αεροπορικό βομβαρδισμό υπό συνθήκες, οι οποίες καθιστούν δύσκολο να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν άμαχοι στην περιοχή», συνεχίζει ο Γκαλμπράιθ.

«Επιθυμώ να διεξαχθεί μια άμεση έρευνα γι' αυτό που συνέβη σήμερα», δήλωσε παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Στοκχόλμη για τη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. «Είναι ζωτικής σημασίας το ΝΑΤΟ και ο αφγανικός λαός να βρίσκονται κοντά. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ, αλλά και των Αφγανών για να επιλύσουμε τα προβλήματα στη χώρα και σαφώς τα περιστατικά αυτού του είδους καθιστούν την προσπάθεια αυτή πιο δύσκολη», προσέθεσε. «Αυτός είναι λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να υπάρξει διαφάνεια γι'αυτό που συνέβη και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», σημείωσε ο Μίλιμπαντ.

Ανησυχία στον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για το ενδεχόμενο να έχουν σκοτωθεί πολίτες από τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 90 άνθρωποι στο Αφγανιστάν, και τόνισε ότι αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Έχουμε δηλώσει στο παρελθόν και συνεχίζουμε να δηλώνουμε ότι ανησυχούμε πολύ κάθε φορά που υπάρχουν νεκροί σε μια σύγκρουση όπως αυτή, ιδιαίτερα άμαχοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκίμπς.

Ο Γκιμπς εξέφρασε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ στις οικογένειες των αμάχων που έπεσαν θύματα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ανακοινώθηκε ήδη ότι θα γίνει έρευνα και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ Κάρλ Εϊκενμπέρι είχε συμμετάσχει ενεργά σε προηγούμενες έρευνες αυτού του είδους.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4061&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote