Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια»
Επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια» Εκτύπωση E-mail
05.09.09

Επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια» φαίνεται πως ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μια και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως στη συνέντευξή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα δείξει το δρόμο για την αποχώρηση από τους συνδυασμούς της ΝΔ σε «όσους δε συντάχθηκαν με τις προτεραιότητες και το όραμά του».

Η φράση ανήκει σε κορυφαίο υπουργό, ο οποίος εκτιμά ότι ο κ. Καραμανλής είναι έτοιμος να πάρει σκληρές αποφάσεις, προκειμένου να απευθυνθεί στο μεσαίο χώρο και να λάβει ο ίδιος σαφή απόσταση από τις υποθέσεις που συνδέθηκαν με διαφθορά και πλήγωσαν τους πολίτες.

 
«Κατήργησε» το ΠΣ
 
Ως οιωνός αυτής της κίνησης ερμηνεύεται το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός όρισε ως εκλογική επιτροπή της ΝΔ το Υπουργικό Συμβούλιο. Αν και η εκδοχή των συνεργατών του είναι ότι η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού έγινε για να έχουν όλοι οι υπουργοί συγκεκριμένο ρόλο και ευθύνη στην εκλογική μάχη, η εκτίμηση των στελεχών της Ρηγίλλης επιμένει ότι στην πραγματικότητα ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να καταργήσει στην πράξη το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ. Στο Πολιτικό Συμβούλιο, που δεν έχει συνεδριάσει μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2007, συμμετέχουν ο Βύρων Πολύδωρας και ο Γιώργος Βουλγαράκης.
 
Εισηγήσεις
 
Ο κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να απομακρύνει από τα ψηφοδέλτια σειρά στελεχών και όχι μόνον εκείνους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος θεωρεί ωστόσο ότι θα είναι υποψήφιος και φέρεται να εκτιμά ότι η αποχώρηση του Θόδωρου Ρουσόπουλου και του Μιχάλη Λιάπη εκτονώνουν την κατάσταση.
 
Υποψήφιος θεωρεί ότι θα είναι και ο Πέτρος Δούκας, ο οποίος πιστεύει πως η περίπτωσή του είναι μοναδική και επικαλείται τους 40.000 ψηφοφόρους του στο Υπόλοιπο Αττικής. Ωστόσο και τα δύο στελέχη βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με την επιχείρηση «καθαρά ψηφοδέλτια».
 
Αντίθετα, με επιείκεια αντιμετωπίζεται ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, αλλά και ο Ευάγγελος Μπασιάκος, ο οποίος όμως ενδέχεται να επιλέξει να μην είναι πλέον υποψήφιος στη Βοιωτία. Το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν ο κ. Καραμανλής θα συμπεριλάβει στις εκκαθαρίσεις και νυν βουλευτές που βρέθηκαν στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας, όπως είναι ο Βύρων Πολύδωρας την περίοδο των πυρκαγιών αλλά και των χειρισμών του στην ΕΛΑΣ, ο Βασίλης Μαγγίνας με την απασχόληση ανασφάλιστων Ινδών, αλλά και ο Σταύρος Δαϊλάκης, με το ύφος των δημόσιων δηλώσεών του, των επιστολών του και της δημόσιας παρουσίας του.
 
Κλειστά χαρτιά
 
Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του στους στενούς του συνεργάτες, αλλά για πρώτη φορά σ' αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα εγκρίνει ο ίδιος τον κατάλογο των υποψηφίων. Στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται οι νυν βουλευτές και οι συνεργάτες του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένοι εξ αυτών να μην είναι αυτοδίκαια υποψήφιοι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
 
Εξοδος Λιάπη
 
Το βέβαιο είναι πως υποψήφιος δε θα είναι ο Μιχάλης Λιάπης. Ο πρώην υπουργός με γραπτή δήλωσή του χτες χαρακτήρισε ιστορικό λάθος για τη χώρα και ατόπημα για την παράταξη την επιλογή της προσφυγής στις κάλπες και διερωτήθηκε: «Με τι επιχειρήματα θα ζητήσουμε και πάλι την ψήφο του λαού, όταν χτες εμφανιστήκαμε να ομολογούμε ότι αποτύχαμε τα χρόνια που κυβερνάμε; Με τι ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε από τους δικούς μας ψηφοφόρους να δώσουν τη μάχη, όταν δεν τιμήσαμε την εμπιστοσύνη τους εξαντλώντας όλα τα περιθώρια της τετραετίας;».
 
Ο κ. Λιάπης στη δήλωσή του υπενθυμίζει ότι απέστειλε πριν από ένα μήνα επιστολή στον Κώστα Καραμανλή, μέσω της οποίας είχε επισημάνει τους κινδύνους των πρόωρων εκλογών για τον τόπο και το κόμμα. «Τότε είχε συμφωνήσει, τώρα όμως κάποιοι με πολλαπλές διασυνδέσεις και προφανείς ιδιοτελείς λόγους τον μετέπεισαν», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, φωτογραφίζοντας τον Γιώργο Σουφλιά και την Ντόρα Μπακογιάννη.
 
Διαφορετικές απόψεις
 
Η άποψη του κ. Λιάπη έχει πολλούς υποστηρικτές, ιδιαιτέρως στη βάση του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι διαμαρτύρονται σε υπουργούς και βουλευτές για την επιλογή του Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες. Ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο του προβληματισμού είχε διαφορετική άποψη, συντάχθηκε ωστόσο με την επιλογή του Κώστα Καραμανλή, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι κατεγράφη η άποψή του πως δε χρειάζονταν εκλογές, αλλά αλλαγές.
 
Μήνυμα και αυτοκριτική
 
Πάντως ο πρωθυπουργός στο μήνυμα που απηύθυνε χτες στους υπουργούς του, τους κάλεσε να πάνε ψυχωμένα στη μάχη και με ενιαίο λόγο, ενώ συμπεριέλαβε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και δόση αυτοκριτικής. «Αναγνωρίζουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να κάνουμε πιο βαθιές τομές. Σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Δεν παριστάνουμε τους αλάνθαστους. Αυτήν την προσποίηση και την προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας την αφήνουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του», είπε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του.
 
Δίλημμα
 
Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι η 4η Οκτωβρίου. Παράλληλα έθεσε το δίλημμα για την επιλογή των πολιτών ανάμεσα σε ένα δύσκολο δρόμο, που αποτελεί πρόταση ευθύνης και ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του τόπου, και έναν εύκολο δρόμο, που είναι η επιλογή ανευθυνότητας, που αγνοεί την πραγματικότητα και οδηγεί σε αδιέξοδο.
 
«Στους πολίτες εναπόκειται ποια οικονομική πολιτική και ποιες αντιλήψεις θα επιλέξουν. Οι πολίτες θα επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, που σε τελική ανάλυση θα πάρει καθοριστικές αποφάσεις για την πορεία της χώρας στο μέλλον», είπε ο κ. Καραμανλής, δίνοντας έτσι το στίγμα της επιλογής του για μια μάχη πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4058&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote