Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επιπλήττει την Τουρκία η Κομισιόν στο προσχέδιο έκθεσης προόδου
Επιπλήττει την Τουρκία η Κομισιόν στο προσχέδιο έκθεσης προόδου Εκτύπωση E-mail
04.09.09

Επίπληξη αλλά όχι επιπρόσθετη ποινή για την Τουρκία στο θέμα του ανοίγματος των λιμανιών κι αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη προβλέπεται στο πρώτο προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Κομισιόν για την αξιολόγηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV το οποίο αποκάλυψε χθες το περιεχόμενο του προσχεδίου της έκθεσης προόδου της Τουρκίας η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου χαρακτηρίζει το κείμενο θετικό και ισορροπημένο για την Τουρκία, αν εξαιρέσει κανείς τις αναφορές για το Πρωτόκολλο της 'Αγκυρας και το άνοιγμα των λιμανιών κι αεροδρομίων της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πηγές του καναλιού, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι δεν έχουν ανοίξει τα λιμάνια της Τουρκίας προς τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο θέμα αυτό. Το τουρκικό κανάλι, στην ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι στο προσχέδιο γίνεται υπενθύμιση για το θέμα των λιμανιών και δεν επιβάλλεται επιπρόσθετη ποινή. Αναφέρεται επίσης ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί και πως, όσο δεν υποβάλλεται αίτημα από κράτος μέλος, δεν προγραμματίζεται να προστεθούν περισσότερα ενταξιακά κεφάλαια στα οκτώ, το άνοιγμα των οποίων έχει ήδη «παγώσει». Σύμφωνα με το NTV, αυτή η έκθεση προόδου είναι σημαντική, επειδή τώρα το φθινόπωρο τελειώνει η προθεσμία της ΕΕ προς την Τουρκία για άνοιγμα των λιμανιών της προς τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση, στο προσχέδιο εκφράζεται ικανοποίηση για τη στήριξη της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη για τη λύση του Κυπριακού. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι το προσχέδιο αυτό της έκθεσης προόδου είναι το πρώτο που έχει διαμορφωθεί και θα αλλάξει σημαντικά, με παρεμβάσεις χωρών μελών, μέχρι τη δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου της έκθεσης τον Οκτώβριο.

 
Πολιτικά ανοίγματα
Στο προσχέδιο υπάρχουν αρκετές θετικές αναφορές στα ανοίγματα της Τουρκίας, ιδιαίτερα για το Κουρδικό. Η λειτουργία του καναλιού TRT SES, που μεταδίδει προγράμματα στην κουρδική γλώσσα, καθώς και ο διορισμός του διαπραγματευτή για την ΕΕ, Έγκεμεν Μπαγίς, ο οποίος ασχολείται πλήρως με τη διαδικασία της ΕΕ, αντικρίζονται ως θετικά βήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας και στο άνοιγμα στο Κουρδικό. Αναφέρεται η σημασία της διασφάλισης συμβιβασμού εντός της Κοινότητας. Απευθύνεται έκκληση να γίνουν προσπάθειες ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με το ΝΤV, οι υφιστάμενες διαπραγματεύσεις με την Αρμενία δεν αναφέρονται στο πρώτο προσχέδιο. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντικρίζει με ικανοποίηση τις εξελίξεις, ετοιμάζεται να προσθέσει στο κείμενο τις επόμενες μέρες και το Αρμενικό.
Στο προσχέδιο υπάρχουν ωστόσο και αρνητικές αναφορές. Επισημαίνονται οι ελλείψεις στην ελευθερία της έκφρασης, στην ελευθερία του Τύπου και στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι παρά την τροποποίηση του άρθρου 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου υπάρχουν όχι μόνο ελλείψεις, αλλά και αρνητικές εξελίξεις. Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη η Σχολή της Χάλκης και ούτε αναγνωρίστηκε η οικουμενικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
 
 
 
 
ΠΟΛΙΤΗΣ
 
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4056&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 04.09.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote