Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Βρήκε την υγεία στα βλαστοκύτταρά της
Βρήκε την υγεία στα βλαστοκύτταρά της Εκτύπωση E-mail
03.09.09

«Η μικρή ασθενής δεν μπορούσε να μιλήσει. Αδυνατούσε και να σηκώσει στα χέρια της ένα ποτήρι. Η εγκεφαλική παράλυση από την οποία έπασχε τη διαφοροποιούσε από τη δίδυμη αδελφούλα της. Σήμερα, μπορεί να κάνει προτάσεις χρησιμοποιώντας μέχρι και 5 λέξεις και πίνει νερό κρατώντας η ίδια το ποτήρι, αφού βελτιώθηκε η κινητικότητα των άκρων της».

 

Σχεδόν ένας μήνας πέρασε από τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στην οποία υποβλήθηκε και το μόλις 2,5 ετών κοριτσάκι από επαρχιακή πόλη της βόρειας Ελλάδας είναι ήδη καλύτερα, γεγονός που κάνει τους γονείς και τους θεράποντες γιατρούς της να αισιοδοξούν.
 
Η περίπτωση της μικρούλας, για την οποία όλα δείχνουν πως η ζωή επιφυλάσσει πλέον ένα καλύτερο μέλλον, δίνει ελπίδες και σε άλλα παιδάκια. Η μεταμόσχευση έγινε στην Αιματολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Dukes, στις ΗΠΑ, ενώ τα βλαστοκύτταρα από ομφαλοπλακουντιακό αίμα του κοριτσιού είχαν κρυοσυντηρηθεί σε ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων στη Θεσσαλονίκη. «Είναι η πρώτη φορά που Ελληνόπουλο υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων -που είχαν ληφθεί από το αίμα του ομφάλιου λώρου του και φυλάσσονταν σε ελληνική τράπεζα- για τη θεραπεία εγκεφαλικής παράλυσης. Τα βλαστοκύτταρα είχαν συντηρηθεί σε κρυοφιαλίδια και δόθηκαν για φύλαξη. Μετά από συνεννόηση, στάλθηκαν στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων μετά την απόψυξη του δείγματος στα εργαστήρια του Dukes ήταν ευχάριστα, οπότε το εγχείρημα ξεκίνησε με καλές προοπτικές θεραπείας», όπως εξηγεί στον «Α» η Κοκκώνα Κούζη- Κολιάκου, επιστημονική υπεύθυνη της τράπεζας.
 
Το εγχείρημα
 
Για τη μικρή ασθενή και την οικογένειά της η αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το κοριτσάκι ακολουθούσε από βρέφος ακόμη φυσικοθεραπείες, αλλά χωρίς να φαίνεται ουσιαστική βελτίωση. Το κοριτσάκι είχε δίδυμο αδελφάκι και η μητέρα, συγκρίνοντας τα δυο βρέφη, παρατήρησε ότι η ανάπτυξη του ενός υστερούσε. «Λόγω σπαστικότητας δεν άνοιγε τα χεράκια της και δε μιλούσε. Το πρόβλημα της μικρής ασθενούς οφειλόταν σε εγκεφαλική παράλυση. Οι γονείς, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση, απευθύνθηκαν σε πολλούς γιατρούς. Οι περισσότεροι είτε ήταν επιφυλακτικοί ή είχαν άγνοια για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οταν αποτάθηκαν στην τράπεζα όπου είχαμε φυλάξει το αίμα των διδύμων, τους συστήσαμε να έρθουν σε επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Dukes, όπου πραγματοποιείται μελέτη -εγκεκριμένη από το εθνικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ- για τη θεραπεία παιδιών με εγκεφαλική παράλυση μετά από αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από το δικό τους ομφαλοπλακουντιακό αίμα», ανέφερε η κ. Κούζη- Κολιάκου.
 
Σύμφωνα με τους γιατρούς, επειδή τα δίδυμα είχαν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση και προέρχονταν από διαφορετικά ωάρια, το καθένα είχε τα δικά του βλαστοκύτταρα. Στη διάρκεια της επέμβασης, χορηγήθηκαν όλα τα βλαστοκύτταρα που φυλάσσονταν, αφού στην αυτόλογη μεταμόσχευση δεν υπάρχει ο φόβος της απόρριψης. Οι γιατροί έκριναν ότι έτσι θα υπήρχαν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, καθώς το παιδί θα χρησιμοποιούσε τα δικά του βλαστοκύτταρα που ήταν απόλυτα συμβατά με τον εαυτό του.
 
Χρειάστηκαν μόλις τρεις επισκέψεις για να ολοκληρωθεί η θεραπεία και πλέον οι γονείς του κοριτσιού και οι Ελληνες γιατροί που το παρακολουθούν θα δίνουν τακτικά αναφορά στην κλινική, ενώ σε λίγους μήνες θα επισκεφτούν ξανά την κλινική στις ΗΠΑ. Η μικρούλα εμφανίζει βελτίωση της επικοινωνίας και της κινητικότητας, όπως και άλλα 160 παιδιά με βλάβες του νευρικού συστήματος που παρακολουθούνται στο Πανεπιστήμιο Dukes, από τα οποία τα 120 πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και τα 40 από δυσπλασία του εγκεφάλου που εξελίχθηκε κατά την ενδομήτρια ζωή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είναι πιο αποτελεσματική στις περιπτώσεις εγκεφαλικής παράλυσης και πρέπει να γίνεται κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4055&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote