Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιράν: υπουργεία στην πρώτη γυναίκα και σε καταζητούμενο
Ιράν: υπουργεία στην πρώτη γυναίκα και σε καταζητούμενο Εκτύπωση E-mail
03.09.09

Τον διορισμό 18 από τους 21 υπουργούς που πρότεινε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στήριξαν την Πέμπτη οι Ιρανοί βουλευτές. Ανάμεσά τους και εκείνον του Αχμαντ Βαχιντί για τη θέση του υπουργού Αμυνας.

ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ. Ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε σε μια από τις τρεις γυναίκες που πρότεινε ο Μ.Αχμαντινετζάντ, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει υπουργικό θώκο στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του Ιράν είχε καλέσει τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στους υπουργούς.

«Μια ομόφωνη ψήφος εμπιστοσύνης για τα 21 μέλη της κυβέρνησης θα χαροποιήσει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη (Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ) και θα είναι ένα χαστούκι για τις δυνάμεις καταπίεσης», είχε δηλώσει ο Μ.Αχμαντινετζάντ.

Πολλά μέλη του Κοινοβουλίου και παρατηρητές, συμπολιτευόμενοι και μη, θεωρούσαν ότι τα «φρέσκα πρόσωπα» που πρότεινε για τα χαρτοφυλάκια της ιρανικής κυβέρνησης ο Μ.Αχμαντινετζάντ, αποτελούν μια απόπειρα να αποκλείσει επικριτές του από την κυβέρνηση και να την στελεχώσει με πιστούς οπαδούς του που δεν θα αντιλέγουν στον πρόεδρο.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που εγκρίθηκαν από το ιρανικό Κοινοβούλιο -και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία-, ήταν και ο Αχμαντ Βαχιντί για τη θέση του υπουργείου Αμυνας. Έλαβε 276 ψήφους, τους περισσότερους από κάθε άλλο υπουργό.

Ο Αχ.Βαχιντί καταζητείται από την Ιντερπόλ για πιθανή εμπλοκή σε επίθεση με στόχο εβραϊκή συναγωγή στην Αργεντινή το 1994, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.

Ο νέος υπουργός Αμυνας του Ιράν δήλωσε ότι η απόφαση του Κοινοβουλίου της χώρας να εγκρίνει τον διορισμό του αποτελεί «χαστούκι κατά του Ισραήλ».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, οι βουλευτές φώναξαν εν χορώ «Θάνατος στο Ισραήλ».


Η πρώτη γυναίκα

Ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε μόνο σε μια από τις τρεις γυναίκες που πρότεινε ο Μ.Αχμαντινετζάντ, τη Μαρζιέ Βαχίντ Νταστζερντί, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει υπουργικό θώκο στην Ισλαμική Δημοκρατία. Η Νταστζερντί θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Η Βουλή απέρριψε μόνο τρεις επιλογές του Αχμαντινετζάντ, δύο γυναίκες για τα υπουργεία Παιδείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον υποψήφιο για το υπουργείο Ενέργειας.

Ο Μ.Αχμαντινετζάντ έχει προγραμματίσει την πρώτη συνεδρίαση την Κυριακή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Press TV.

Το ιρανικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο Ιρανός πρόεδρος, έχει τρεις μήνες στη διάθεσή του για να προτείνει νέους υπουργούς που θα αντικαταστήσουν τις υποψηφιότητες που καταψήφισε η 290μελής Βουλή.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4052&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote