Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βόμβες σε χρηματιστήριο και υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης
Βόμβες σε χρηματιστήριο και υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης Εκτύπωση E-mail
02.09.09

Την επανεμφάνισή τους, με δύο σχεδόν ταυτόχρονα χτυπήματα, έξω από το Χρηματιστήριο της Αθήνας και το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, έκαναν οι τρομοκράτες με αυτοσχέδιες βόμβες

ενώ η Αντιτρομοκρατική κάνει εκτεταμένες έρευνες προκειμένου να συλλέξει στοιχεία που ενδεχομένως να οδηγήσουν στους δράστες.Κανονικά θα λειτουργήσει το χρηματιστήριο σύμφωνα με το κ. Σπύρο Καπράλο

Στόχος το χρηματιστήριο

 

Το κτίριο που στεγάζεται το χρηματιστήριο διάλεξαν για στόχο τους οι άγνωστοι μέχρι στιγμής τρομοκράτες χρησιμοποιώντας ένα κλεμμένο κλειστό φορτηγάκι το οποίο είχαν παγιδεύσει με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

Η έκρηξη της αυτοσχέδιας βόμβας που σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τιε έξι το πρωί, προκάλεσε εκτεταμένες  ζημιές στην πρόσοψη τόσο του χρηματιστηρίου, όσο και κοντινών κτιρίων. Ευτυχώς, από την έκρηξη, μόνο ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα τζαμιών, αφού οι αστυνομικοί είχαν αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι σαράντα λεπτά πριν την έκρηξη, άγνωστος είχε προειδοποιήσει με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ".

Όσον αφορά στην τραυματία, πρόκειται για μία καθαρίστρια η οποία εργαζόταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας "ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ» και σε απόσταση περίπου τριακοσίων μέτρων από το σημείο της έκρηξης, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Επίσης, το χρηματιστήριο, αν και υπήρχε η σκέψη να μην λειτουργήσει σήμερα λόγων των σημαντικών ζημιών που υπέστη από την βόμβα, τελικά κατόπιν απόφασης θα ξεκινήσει κανονικά την διαπραγμάτευση των μετοχών.

Έρευνες

 

Στο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί που απέκλεισαν την κυκλοφορία στους γύρ δρόμους περισυνέλεξαν όσα στοιχεία βρήκαν, ενώ το κλειστό, λευκό φορτηγάκι μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένη η βόμβα μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της Αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς.

Παράλληλα, οι έρευνες επεκτείνονται και στην περιοχή του Ζωγράφου από όπου είχε κλαπεί το όχημα στις 31 Αυγούστου, ενώ στο μικροσκόπιο των διωκτικών Αρχών έχουν μπει και εξετάζονται και οι κασέτες από τις κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισού και της λεωφόρου Αθηνών, μέσω των οποίων κινήθηκαν οι δράστες.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομιοί εξετάζουν μαρτυρία περιοίκου ο οποίος είπε ότι πριν από την έκρηξη είδε έναν νεαρό να σταθμεύει το λευκό φορτηγάκι μπροστά στο χρηματιστήριο και να επιβιβάζεται σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και με την οποία διέφυγαν.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο χρηματιστήριο, αν και ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής πιστεύουν ότι πρόκειται για χτύπημα του "Επαναστατικού Αγώνα". Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και το ότι τα μέλη της οργάνωσης με παγιδευμένο όχημα είχαν επιχειρήσει χτύπημα στην τράπεζα City Bank στην Κηφισιά. Τότε ο μηχανισμός είχε εντοπιστεί εγκαίρως και είχε εξουδετερωθεί από τους πυροτεχνουργούς της αστυνομίας.

Βόμβα και στη Θεσσαλονίκη

Μία ώρα, περίπου νωρίτερα από την επίθεση στην Αθήνα, στις 04:55, βόμβα μικρότερης ισχύος εξεράγη και στην Θεσσαλονίκη, όπου οι τρομοκράτες χτύπησαν με αυτοσχέδια βόμβα το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Όπως έγινε γνωστό, η βόμβα που ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό μαγειρικό σκεύος μέσα σε κάδο απορριμμάτων, προκάλεσε μικρότερης έκτασης υλικές ζημιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έκρηξη της βόμβας δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, στη Θεσσαλονίκη, αλλά στον τηλεοπτικό σταθμό "ALTER" και στην Άμεση Δράση στην Αθήνα γεγονός που ανησυχεί τις αστυνομικές Αρχές.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας διεξάγουν εκτεταμένες έρευνες στα δύο σημεία των εκρήξεων προκειμένου  να συλλέξουν τα υπολείμματα της βόμβας και στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας των  δραστών.

Η σχεδόν ταυτόχρονη έκρηξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων στο ζήτημα συσχέτισης των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην Ελλάδα.

Πάντως, σε ότι αφορά στην ταυτότητα της οργάνωσης που κρύβεται πίσω από το χτύπημα στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, βάσει της μεθοδολογίας, αλλά και της συνδεσμολογίας της βόμβας, εκτιμάται ότι πρόκειται για τα μέλη της "Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς" τα οποία με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με βόμβα τοποθετημένη σε κατσαρόλα είχαν χτυπήσει και το σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Παναγιώτη Χηνοφώτη.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4046&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote