Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αλλαγή ύστερα από μισό αιώνα
Αλλαγή ύστερα από μισό αιώνα Εκτύπωση E-mail
31.08.09

Με την υπόσχεση να φέρει στην Ιαπωνία αγάπη και «αδελφοσύνη», ο Γιουκίο Χατογιάμα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας (ΔΚΙ), πέτυχε συντριπτική νίκη στις εκλογές της χώρας, κλείνοντας ουσιαστικά μια ολόκληρη εποχή που διήρκεσε σχεδόν μισό αιώνα.

Στη διάρκειά του, η Ιαπωνία αναγεννήθηκε από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιώντας το γνωστό σε όλους οικονομικό θαύμα.

Το θαύμα είχε φτάσει στο απόγειό του κατά τη δεκαετία του '80. Μετά η οικονομία της χώρας άρχισε να γνωρίζει περιόδους στασιμότητας. Το μέχρι χθες κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κράτησε το πηδάλιο του θαύματος επί 54 χρόνια, σχεδόν χωρίς διακοπή. Το χθεσινό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο κόσμος και οι αγορές ήθελαν λύση στο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε όταν η αντιπολίτευση κέρδισε τον έλεγχο της άνω Βουλής και κωλυσιεργούσε τους νόμους. Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν με πλειοψηφία δύο τρίτων σχεδόν.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη που έκαναν χθες 11 ΜΜΕ της Ιαπωνίας, το κόμμα του Χατογιάμα κερδίζει περί τις 320 από τις 480 έδρες της Βουλής. Το Φιλελεύθερο συγκεντρώνει λίγο περισσότερες από 100. Παρά τη μεγάλη νίκη, ο Χατογιάμα δήλωσε ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας και με τα μικρότερα κόμματα. «Αν κάνουμε κυβέρνηση, θέλω να συμμαχήσω με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και με το Νέο Λαϊκό Κόμμα», είπε. Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη, άρχισε διαπραγματεύσεις.

Συντριβή Ασο

Στην αντίπαλη πλευρά, τους Φιλελεύθερους, αναμένονται εξελίξεις μετά τη συντριβή. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τάρο Ασο παραδέχτηκε την ήττα. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ αυστηρά. Υπάρχει βαθιά απογοήτευση στο κόμμα μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την ιστορική ήττα και να θέσει σε λειτουργία τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέας κομματικής ηγεσίας. Ο δεύτερος στην ηγεσία του κόμματος επιβεβαίωσε ότι θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου ηγέτη. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χιρογιούκι Χοσόντα, δήλωσε ότι ο ίδιος και ακόμα δύο ανώτερα στελέχη σχεδιάζουν να υποβάλουν την παραίτησή τους στον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι και πρόεδρος του κόμματος.

Γόνος αριστοκρατών

Ο Χατογιάμα βάσισε την προεκλογική εκστρατεία στη λέξη «αδελφοσύνη». Κληρονόμησε το σλόγκαν από τον παππού του Ισίρο, που ήταν πρωθυπουργός (1954-1956). Ο Χατογιάμα είναι γόνος παλιάς πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας στην Ιαπωνία, κάτι σαν τους Κένεντι στις ΗΠΑ. Οι ψηφοφόροι, όπως φάνηκε, ήταν αρκετά ώριμοι για μια αλλαγή, παρά το αβέβαιο αποτέλεσμα που ενδεχομένως θα έχει, γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει την παραμικρή πείρα εξουσίας. Το κόμμα του αποτελείται από πρώην συντηρητικούς και πρώην σοσιαλιστές, η συνύπαρξη των οποίων δεν είναι εύκολη.

Αναδιανομή εισοδήματος

Σπουδαγμένος στις ΗΠΑ, ο ηλικίας 62 ετών νέος πρωθυπουργός είναι ανιψιός του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ισίρο Χατογιάμα. Ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, είναι ο ιδρυτής της βιομηχανίας ελαστικών Μπρίτζεστον. Ο Γιουκίο είναι από τους πλουσιότερους βουλευτές της χώρας. Παρ' όλα αυτά υποσχέθηκε μια νέα πολιτική ζωή, βασισμένη στην «αγάπη». Υποσχέθηκε να τερματίσει το μονοπώλιο της γραφειοκρατίας στη διοίκηση και στην πολιτική ζωή της Ιαπωνίας, να μειώσει τις σπατάλες δημοσίου χρήματος και να αναδιανείμει το εθνικό εισόδημα κατευθύνοντάς το στις αγροτικές ζώνες και στους μη έχοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό θαύμα στην Ιαπωνία επιτεύχθηκε χάρη στη σταθερή, τριμερή συμμαχία του ηττηθέντος Φιλελεύθερου Κόμματος με τη γραφειοκρατία και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4038&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote