Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αντιπυραυλική... στροφή Ομπάμα
Αντιπυραυλική... στροφή Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
29.08.09

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εγκατέλειψε στην πράξη το σχέδιο επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στα εδάφη της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, και τώρα επιθυμεί την ανάπτυξη στοιχείων αντιπυραυλικής άμυνας σε Τουρκία, Ισραήλ και ίσως και κάποια βαλκανική χώρα

αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η έγκυρη πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το πρόγραμμα Μπους για επέκταση της ασπίδας στα ανατολικοευρωπαϊκά εδάφη είχε προκαλέσει τρομακτική ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, καθώς το Κρεμλίνο υποστήριζε πως η εγκατάσταση των στοιχείων αντιπυραυλικής άμυνας θα γινόταν «στη γειτονιά της» και σαφώς στόχο θα είχαν τη Μόσχα κι όχι την Τεχεράνη.

«Τα μηνύματα που εστάλησαν από τους στρατηγούς του Πενταγώνου είναι απολύτως σαφή: η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει, ως προς την αντιπυραυλική άμυνα, άλλες λύσεις από τις βάσεις στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα ο υποστηρικτής του σχεδίου Ρίκι Ελισον. Στη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο εδώ και μία εβδομάδα «οι στρατηγοί δεν αναφέρθηκαν ούτε μία φορά στα σχέδια που αφορούν την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο Ερικ Ελισον. «Εδώ και μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση βολιδοσκοπεί το Κογκρέσο ως προς την εγκατάλειψη των σχεδίων εγκατάστασης του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία», αναφέρει η «Gazeta Wyborcza», επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή του Κογκρέσου. Το 2008 η Βαρσοβία και η Ουάσιγκτον έφθασαν σε συμφωνία για την εγκατάσταση μέχρι το 2013 στην Πολωνία δέκα συστημάτων αναχαίτισης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Πολωνία και ενός συστήματος ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία. Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε ανακοινώσει πως προχωρεί σε επανεξέταση του προγράμματος, το οποίο αποτελούσε έμπνευση της κυβέρνησης Μπους, με στόχο την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από χώρες όπως το Ιράν.

Μεντβέντεφ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε και πάλι τον περασμένο Ιούλιο με την ανάπτυξη από τη Μόσχα πυραύλων Iskander στο Καλίνινγκραντ, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας. Σύμφωνα με την «Gazeta Wyborcza», η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προτιμά την εγκατάσταση πυραύλων αναχαίτισης σε πλοία και σε βάσεις στο Ισραήλ και στην Τουρκία, καθώς και «ίσως κάπου στα Βαλκάνια».

Μέχρι αργά χθες δεν υπήρχε κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα ούτε από την Ουάσιγκτον ούτε από τις κυβερνήσεις Τσεχίας και Πολωνίας.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4020&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote