Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Επίμονη εκλογολογία στο προσκήνιο
Επίμονη εκλογολογία στο προσκήνιο Εκτύπωση E-mail
29.08.09

Αντίστροφα κυλά πλέον ο χρόνος για την εκδήλωση των επόμενων κινήσεων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενώ κυβέρνηση και κόμμα τελούν σε κατάσταση νευρικής κρίσης εν μέσω αλληλοαναιρούμενων σεναρίων.

Μάλιστα, από χθες το πρωί κυκλοφορούσε μετ' επιτάσεως στα υπουργικά γραφεία και στη Βουλή το σενάριο των πρόωρων εκλογών στις 4 ή 11 Οκτωβρίου. Η εξέλιξη μάλιστα οδήγησε πολλούς βουλευτές σε «διάβημα» προς τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Αργ. Καρρά, καθώς σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ. περί τα πενήντα μέλη της νυν Κοινοβουλευτικής Ομάδας κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις, καθώς κάθε επιλογή -εκλογές, και ανασχηματισμός πριν ή μετά τη ΔΕΘ- εμπεριέχει πλεονεκτήματα, αλλά και μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Οπως λέγεται, ο κύβος θα ριφθεί εντός της προσεχούς εβδομάδος, όταν ο κ. Καραμανλής θα έχει στα χέρια του τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχει ζητήσει από τον Γιάννη Λούλη καθώς επίσης και τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργεί η Ρηγίλλης. Επίσης, κρίσιμα θεωρούνται τα οικονομικά δεδομένα, όπως εκτιμάται πως θα εξελιχθούν μέχρι τον προσεχή Μάρτιο οπότε και η χώρα θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε εκλογές, λόγω της στάσης του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και κυβερνητικά στελέχη άφηναν χθες σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από την Εκθεση Θεσσαλονίκης. «Η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει μπροστά με το έργο της, προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, όλα τα άλλα τα οποία αναγράφονται αποτελούν μέρη σεναρίων» δήλωσε χθες ο Ευ. Αντώναρος, δίνοντας το μήνυμα ότι οι αλλαγές στο επιτελείο δεν είναι προ των πυλών. Οσοι τοποθετούνται εναντίον του ανασχηματισμού, ειδικά πριν από τη ΔΕΘ, εκτιμούν ότι όποιες κι αν είναι οι επιλογές του πρωθυπουργού, ο ανασχηματισμός θα δημιουργήσει αυτόματα μία νέα στρατιά δυσαρεστημένων βουλευτών, οι οποίοι, μάλιστα, δεν θα έχουν πλέον σε τίποτα να προσβλέπουν και θα επιδοθούν σε κριτική μέσω των μικροφώνων.

Ομως, άλλα κορυφαία στελέχη αντιτείνουν πως έστω «διορθωτικές» αλλαγές επιβάλλεται να γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε ο κ. Καραμανλής να μην εμφανιστεί στη ΔΕΘ «απολογούμενος» όπως είχε συμβεί πέρυσι στο ίδιο βήμα.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με πληροφορίες, σε κατάσταση εκλογικής εγρήγορσης δεν βρίσκεται μόνο η Κ.Ο. της Ν.Δ. αλλά και οι διαφημιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται το κυβερνών κόμμα, προκειμένου, αν απαιτηθεί, να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που θα προκύψουν. Υπενθυμίζεται πως βασικοί εισηγητές της πρότασης για πρόωρες εκλογές είναι οι κ. Γ. Σουφλιάς και Γ. Λούλης, με το σκεπτικό ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφει δυναμική, αλλά και ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ της Ν.Δ. αλλά εναντίον της. Το εκλογικό σενάριο τοποθετείται, εκ των πραγμάτων, με ορόσημο τη ΔΕΘ, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως -εφόσον επιλεγεί- ο κ. Καραμανλής είτε θα προχωρήσει στην προκήρυξή τους λίγο πριν, ή θα επιχειρήσει από τη Θεσσαλονίκη να καλλιεργήσει την αιτιολογική βάση (σ.σ. «εκλογική ομηρία» της χώρας εξαιτίας της θέσης του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή προέδρου) για να τις εξαγγείλει λίγα 24ωρα μετά. Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ και διαμήνυσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι η εισοδηματική πολιτική θα είναι «σφικτή» και ότι η μόνη μέριμνα θα είναι η ενίσχυση των χαμηλόμισθων.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4018&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote