Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κύρια πηγή οργάνων για μεταμοσχεύσεις οι θανατοποινίτες
Κύρια πηγή οργάνων για μεταμοσχεύσεις οι θανατοποινίτες Εκτύπωση E-mail
26.08.09

Η Κίνα, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, εκτελεί περισσότερους θανατοποινίτες από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούνται είναι κρατικό μυστικό στο Πεκίνο.

 

Το δημοσίευμα, που αποδίδει τον αριθμό σε εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα υγείας, συνιστά μια σπάνια παραδοχή του ρόλου που παίζουν οι καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών στην Κίνα στη λεγόμενη βιομηχανία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα.

 
Οι εκτελεσθέντες κρατούμενοι "οπωσδήποτε δεν είναι η κατάλληλη πηγή για μοσχεύματα", δήλωσε στην εφημερίδα ο υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού.
 
Προκειμένου να καμφθεί η "μακρόχρονη εξάρτηση" της χώρας από τη χρήση οργάνων που προέρχονται από εκτελεσθέντες, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κίνα εγκαινίασε την Τρίτη ένα εθνικό σύστημα δωρεάς οργάνων, ανέφερε η εφημερίδα.
 
Στόχος είναι ο τερματισμός του ευρύτατου λαθρεμπορίου οργάνων, χάρη στο οποίο οι ασθενείς που έχουν χρήματα λαμβάνουν μοσχεύματα αψηφώντας τη λίστα αναμονής και το αν άλλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα.
 
Μετά τις καταγγελίες ότι όργανα αφαιρούνταν από εκτελεσθέντες χωρίς την προηγούμενη συναίνεσή τους, η Κίνα θέσπισε κανονισμούς για τις μεταμοσχεύσεις το 2007. Απαγόρευσε το λαθρεμπόριο οργάνων, όπως και τον ιδιότυπο "τουρισμό" ξένων ασθενών που διαθέτουν χρήματα και θέλουν μόσχευμα χωρίς λίστες αναμονής. Οι κανονισμοί αναφέρουν πως οι θανατοποινίτες μπορούν να συμφωνούν στην μεταμόσχευση των οργάνων τους μόνο εάν προορίζονται για συγγενείς τους.
 
Παρ' όλ' αυτά, οι κανονισμοί δεν μετέβαλαν την κατάσταση, γράφει η China Daily.
 
"Ορισμένοι απλώς αψηφούν τις νομικές διαδικασίες για την δωρεά οργάνων από τους κρατούμενους που εκτελούνται και βγάζουν μεγάλο κέρδος", αναφέρει η εφημερίδα.
 
Επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν πως 1,5 εκατ. Κινέζοι χρειάζονται μεταμοσχεύσεις σε ετήσια βάση, όμως κάθε χρόνο γίνονται μόλις 10.000 τέτοιες επεμβάσεις, λόγω της μεγάλης έλλειψης δωρητών οργάνων, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.
 
 

AΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4009&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 29.08.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote