Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Λάβρος Τσένι κατά Ομπάμα
Λάβρος Τσένι κατά Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
26.08.09

Ο πρώην αντιπρόεδρος υπερασπίστηκε τη CIA και αμφισβήτησε την ικανότητα του προέδρου να προστατεύσει τις ΗΠΑ.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης που είχε συντάξει το 2004 ο γενικός διευθυντής της CIA για τις βάρβαρες μεθόδους ανάκρισης υπόπτων τρομοκρατών σε Ιράκ, Αφγανιστάν και άλλα κολαστήρια ανά τον κόσμο, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ο υπουργός Ερικ Χόλντερ, διόρισε τον βετεράνο εισαγγελέα από το Κονέκτικατ, Τζον Ντάραμ, υπεύθυνο για τη διερεύνηση των καταγγελιών για βασανισμούς υπόπτων με βάρβαρες μεθόδους όπως απειλές κατά της ζωής των παιδιών τους, απειλές βιασμού των μητέρων ή συζύγων, ή με την απειλή χρήσης ηλεκτρικών τρυπανιών, εκκωφαντικών πυροβολισμών από διπλανά κελιά κ.λπ. Ο Ντάραμ θα πρέπει να αποφανθεί αν θα πρέπει να γίνουν ανακρίσεις σε βάρος πρακτόρων που φέρονται εμπλεκόμενοι σε κακοποίηση κρατουμένων και, φυσικά, αν θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σφοδρή επίθεση κατά του Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε ο Ντικ Τσένι
«Βεντέτα»
Η «βεντέτα» που άνοιξε με τη CIA ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως παίρνει τον δρόμο της, παρότι όλοι διαβλέπουν καταλυτικά πλήγματα κατά του «καθεστώτος» της υπηρεσίας πληροφοριών. Ενδεικτικό της σύγκρουσης είναι ότι ο πρώην αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, που έχει καταγγελθεί ως ο «άνθρωπος πίσω από όλες αυτές τις τακτικές», αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση που να καταγγέλλει την κυβέρνηση Ομπάμα και να εκθειάζει τις πρακτικές της CΙΑ.
 
Ο ειδικός εισαγγελέας που θα έχει την ευθύνη της έρευνας, Τζον Ντάραμ
Ο Τσένι, αναφέρει ότι «οι δραστηριότητες της CIA κατά την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης Μπους είναι αυτές στις οποίες οφείλεται η εξουδετέρωση όλων των προσπαθειών της Αλ Κάιντα να εξαπολύσει περισσότερες πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ». Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος συμπληρώνει πως «οι άνθρωποι που εμπλέκονται (σ.σ.: στους βασανισμούς) αξίζουν της ευγνωμοσύνης μας. Δεν τους αξίζει να είναι στόχοι πολιτικών ερευνών ή διώξεων».
 
Ο Τσένι όμως εμφανίζεται λάβρος και όσον αφορά το πλήγμα που επιφέρει η κυβέρνηση Ομπάμα στο κατεστημένο της CIA, με την απόφασή του να συγκροτήσει επίλεκτη ομάδα ανακριτών (HIG), η οποία θα αναλάβει την ευθύνη για τον έλεγχο των ανακριτικών μεθόδων που εφαρμόζονται σε ύποπτους τρομοκράτες. Μέχρι σήμερα την ευθύνη αυτή είχε η ίδια η CIA. Σημειώνεται πως πλέον ο ίδιος ο Ομπάμα θα ελέγχει απευθείας τη διαδικασία αυτή μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
 
Ενοχλημένος ο Τσένι, σημειώνει: «Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα να επιτρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει και πιθανόν να διώξει προσωπικό της CIA, καθώς και η απόφασή του να απομακρύνει την ευθύνη για τον έλεγχο (των ανακριτικών μεθόδων) από τη CIA και να τη δώσει στον Λευκό Οίκο, χρησιμεύει ως υπενθύμιση, αν και δεν χρειαζόταν, του γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί αμφιβάλλουν για την ικανότητα της κυβέρνησης να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του έθνους μας»... Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε χθες ότι «καθήκον του είναι να εξετάζει τα γεγονότα και να σέβεται τον νόμο».
 
ΑΡΘΡΟ ΦΙΝΤΕΛ
Η Δεξιά πολεμά τον Μπαράκ Ομπάμα επειδή είναι μαύρος
 
Εναν ανέλπιστο συνήγορο της πολιτικής του και της μάχης του με τους Ρεπουμπλικάνους και την ακροδεξιά βρήκε ο Μπαράκ Ομπάμα στο πρόσωπο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος σε άρθρο του υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τον πολεμούν σε κάθε στροφή οι δεξιοί γιατί τον μισούν επειδή είναι μαύρος.
 
Σε ένα ασυνήθιστα φιλικό άρθρο του, που αναμεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ της Κούβας, ο Κάστρο τονίζει πως ο Ομπάμα κληρονόμησε πολλά προβλήματα από τον προκάτοχό του Μπους και προσπαθεί να τα λύσει. Ομως, η «πανίσχυρη άκρα δεξιά δεν θα μπορούσε να χαίρεται με οτιδήποτε μειώνει τα προνόμιά της στο ελάχιστο». Ο Ομπάμα δεν θέλει να αλλάξει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, αλλά «ανεξάρτητα απ αυτό, η άκρα δεξιά τον μισεί επειδή είναι Αφροαμερικανός και πολεμάει οτιδήποτε κάνει ο πρόεδρος για να βελτιώσει την παρακμασμένη εικόνα της χώρας του», γράφει ο Κάστρο.
 
«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η ρατσιστική δεξιά θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να τον εξουδετερώσει, μπλοκάροντας το πρόγραμμά του για να τον βγάλει από το παιχνίδι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με το ελάχιστο πολιτικό κόστος», εκτιμά ο Κάστρο.

ΕΘΝΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4008&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 29.08.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote