Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στο έλεος των καιρικών φαινομένων η Ασσηρος
Στο έλεος των καιρικών φαινομένων η Ασσηρος Εκτύπωση E-mail
26.08.09

Σκηνές βιβλικής καταστροφής εκτυλίχθηκαν χτες τα ξημερώματα στην περιοχή της Ασσήρου, καθώς η καταρρακτώδης βροχόπτωση που ξεκίνησε περίπου στις 3.00 τα χαράματα και διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της.

 

Η εγκληματική αμέλεια για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων μετά την πυρκαγιά που έπληξε το γειτονικό δάσος -πριν από δύο χρόνια- και η πρωτόγνωρη ένταση της βροχόπτωσης ήταν ο συνδυασμός της... καταστροφής για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Ασσήρου, οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες είδαν μπροστά στα μάτια τους να καταστρέφονται οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής.

 
Χωρίς έργα
 
αντιπλημμυρικά
 
«Ολική καταστροφή» ήταν οι δύο λέξεις με τις οποίες περιέγραψε στον «Α» ο δήμαρχος Ασσήρου, Δημήτρης Ράβναλης, την εικόνα που αντίκρισαν τα ξημερώματα οι κάτοικοι της περιοχής. Πάνω από 26 πλημμυρισμένα καταστήματα και υπόγεια κατοικιών, τρεις άνθρωποι οι οποίοι κινδύνεψαν, δεκάδες οχήματα παρασυρμένα από τα ορμητικά νερά και δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους ήταν ο τελικός απολογισμός της χτεσινής νεροποντής, την οποία, σίγουρα, θα θυμούνται για πολύ καιρό οι κάτοικοι της Ασσήρου.
 
«Δυστυχώς, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, πριν από δύο χρόνια, δεν έγινε κανένα έργο για την προστασία της περιοχής μας από τις καταιγίδες. Οι κορμοί των καμένων δένδρων κόπηκαν μεν, αλλά δεν απομακρύνθηκαν ποτέ, ποτέ δεν έγινε αποψίλωση κι έτσι είχαμε αυτήν την απίστευτη κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Ράβναλης.
 
Από τα πρώτα λεπτά...
 
Από τα πρώτα μόλις λεπτά της καταιγίδας, οι χείμαρροι της περιοχής πλημμύρισαν με αποτέλεσμα δεκάδες κλαδιά, διάφορα άλλα φερτά υλικά, ακόμη και καμένοι κορμοί δένδρων να παρασυρθούν και να καταλήξουν μέσα στην πλατεία, τα μαγαζιά, τις γέφυρες και τους δρόμους της Ασσήρου. Οσοι είχαν το κουράγιο πάλευαν μαζί με τους άνδρες της Πυροσβεστικής από τα ξημερώματα για να αντλήσουν τα νερά και τις λάσπες από τα μαγαζιά τους, ορισμένοι έβγαζαν στους δρόμους ό,τι κατάφερναν να διασώσουν από τη μανία της βροχής, ενώ οι υπόλοιποι απλώς κοιτούσαν ανήμποροι την πρωτόγνωρη καταστροφή που έπληξε την περιοχή τους.
 
«Ο,τι υπήρχε στην πλατεία έχει πλημμυρίσει. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την κατάσταση που ζούμε. Τώρα το μόνο που μας έχει μείνει είναι να μετρήσουμε τις πληγές μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε ξανά το δήμο να λειτουργήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ασσήρου.
 
Κινδύνεψαν τρεις κάτοικοι
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερα από 26 καταστήματα και οικίες -μεταξύ των υπολοίπων και το δημαρχείο, το ΚΑΠΗ αλλά και η εκκλησία του δήμου- πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής, ενώ δύο ηλικιωμένες γυναίκες κινδύνεψαν όταν εγκλωβίστηκαν μέσα στο σπίτι τους και η στάθμη του νερού ανέβαινε επικίνδυνα. Αμέσως τέθηκαν σε συναγερμό οι άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι μαζί με τους γείτονες των δύο ηλικιωμένων γυναικών έστησαν ολόκληρη επιχείρηση και κατάφεραν να τις βγάλουν από το σπίτι τους σώες. Ακόμη, ένας άνδρας εγκλωβίστηκε μέσα στο όχημά του το οποίο είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική προκειμένου να γλιτώσει. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο τόσα χρόνια. Πρόκειται για πραγματική θεομηνία. Προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα τώρα. Αν είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα κι αν είχε καθαριστεί επαρκώς το δάσος, ίσως τώρα να μην είχαμε υποστεί τέτοια καταστροφή. Ημασταν στο έλεος των καιρικών φαινομένων και δυστυχώς, το κακό συνέβη», δήλωσε με συντριβή και ο αντιδήμαρχος,Αριστοτέλης Κουλτούκης.
 
Αποζημιώσεις στους πληγέντες
 
Στην περιοχή έσπευσαν από τα ξημερώματα και 19 σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κορμών και των φερτών υλικών από την κοίτη του χειμάρρου της Ασσήρου και τους δρόμους του οικισμού.
 
 
Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν ήδη συσταθεί δύο επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών -η πρώτη αφορά προβλήματα άμεσης βιοτικής ανάγκης (σίτισης, ένδυσης κ.λπ.), καταστροφής οικοσκευής και ζημιές σε κατοικίες και συντονίζεται από τη διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ η δεύτερη σε ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε κτίρια άλλης χρήσης (π.χ. καταστήματα, βιοτεχνίες, αγροτικές αποθήκες κ.λπ.). Με ανακοίνωσή της, η νομαρχία καλεί όσους έχουν υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις στις κυρίως κατοικίες τους, καθώς και σε κτίρια άλλης χρήσης (π.χ. καταστήματα, βιοτεχνίες, αγροτικές αποθήκες κ.λπ.), να υποβάλουν αίτηση - δήλωση στο δήμο της περιοχής τους για να τύχουν σχετικής αποζημίωσης. Επίσης, εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσης βιοτικής ανάγκης (σίτισης, ένδυσης, κ.λπ.) και καταστροφής οικοσκευής λόγω των βροχοπτώσεων μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας (Μοναστηρίου 107, 1ος όροφος, Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής, τηλ. 2313/ 330.326) έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2009, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για τη σχετική αποζημίωση.
 
Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων και η πρωτοφανής καταιγίδα «βούλιαξαν» τους κόπους μιας ζωής

αγγελιοφόρος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4007&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 29.08.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων