Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πρόβλεψαν την τραγωδία, αλλά έμειναν απαθείς
Πρόβλεψαν την τραγωδία, αλλά έμειναν απαθείς Εκτύπωση E-mail
25.08.09

Άκρως αποκαλυπτικό είναι το βούλευμα το οποίο εξέδωσαν σώματα δικαστών και εισαγγελέων στην Αθήνα σχετικά με τις ευθύνες που αποδίδονται σε πρόσωπα τα οποία, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, θα διωχθούν ποινικώς για την αεροπορική τραγωδία της "Ήλιος".

Το βούλευμα εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου και πρόσφατα επιδόθηκε και στους δικηγόρους των κατηγορουμένων.

Ο "Π" εξασφάλισε το βούλευμα, μέσα από το οποίο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών καταγράφει τα ευρήματά του και τους λόγους για τους οποίους αποφασίζει να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον του Δημήτρη Πανταζή, διευθύνοντος συμβούλου της"Ήλιος", Γιώργου Κικκίδη, διευθυντή πτητικής εκμετάλλευσης και διευθυντή εκπαίδευσης πληρωμάτων της "Ήλιος" και Ianko Stoimenov, βουλγαρικής καταγωγής, αρχιπιλότου της εταιρείας κατά τον ουσιώδη χρόνο συντριβής του αεροσκάφους στο Γραμματικό, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων.
Η ουσία του πολυσέλιδου βουλεύματος αποτυπώνεται σε μερικές γραμμές στις τελευταίες σελίδες των συμπερασμάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι "οι κατηγορούμενοι στις 14 Αυγούστου του 2005, με συγκλίνουσα ενσυνείδητη αμέλειά τους, παρέλειψαν ενέργειες στις οποίες είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβούν βάσει των καθηκόντων τους που απέρρεαν από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και τους κανόνες που περιλαμβάνονταν στα εγχειρίδια της κατασκευάστριας εταιρείας Boing και της αεροπορικής εταιρείας "Ήλιος" και προκάλεσαν με μια παράλειψη ο καθένας, το θάνατο άλλων, τον οποίο προέβλεψαν ως ενδεχόμενο αποτέλεσμα αυτών των παραλείψεών τους, αλλά πίστεψαν ότι δεν θα επέλθει".
 
Σοβαρές παραλείψεις
Το βούλευμα αποδίδει στους τρεις κατηγορούμενους και σοβαρές παραλείψεις. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι "παρέλειψαν να απαγορεύσουν στους πιλότους της εταιρείας Hans Juergen Merten και Πάμπο Χαραλάμπους να εκτελέσουν την πτήση HCY 522 από Λάρνακα προς Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, ως κυβερνήτης ο πρώτος και συγκυβερνήτης ο δεύτερος, μέλη του θαλάμου διακυβέρνησης, οι οποίοι δεν είχαν την ικανότητα να εκτελούν πτήσεις σε καθεστώς πλήρους ασφάλειας, με πιστή τήρηση των διαδικασιών που προβλέπουν τα εγχειρίδια της Boing και με εφαρμογή των αρχών του CRM (Crew Resource Management), ώστε να δρουν συλλογικά για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων κατά την πτήση και οι οποίοι προέβησαν σε σειρά παραλείψεων και λαθών, που επέφερε το θάνατο των επιβαινόντων στο αεροσκάφος".
Το συγκεκριμένο μέρος του βουλεύματος συμπληρώνεται με την επισήμανση ότι "οι κατηγορούμενοι γνώριζαν τις παραπάνω ελλείψεις των συγκεκριμένων πιλότων και προέβλεψαν ότι από την παράλειψή τους αυτή μπορούσε να προκληθεί το αεροπορικό ατύχημα που συνέβη, με επακόλουθο αυτής της παράλειψής τους ως ενεργούς αιτίας, το θάνατο των επιβαινόντων στο αεροσκάφος".
Πέραν των τριών που διώκονται για ανθρωποκτονία, σε δίκη παραπέμπεται και ο μηχανικός εδάφους Alan Irwin, για το αδίκημα της παράλειψης πράξης, στην οποία είχε υποχρέωση να προβεί και ειδικότερα επειδή άφησε τον μοχλό αποσυμπίεσης στο χειροκίνητο αντί να τον επαναφέρει στο αυτόματο κατά τον τελικό έλεγχο πριν την απογείωση.
 
 
Ταύτιση με Εισαγγελία
Από τη μελέτη του βουλεύματος διαπιστώνεται ότι υπάρχει ταύτιση μεταξύ Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και Γενικής Εισαγγελίας. Υπενθυμίζεται ότι στο κατηγορητήριο της υπόθεσης που παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, τα συγκεκριμένα στελέχη της "Ήλιος" κατηγορούνται για ανθρωποκτονία. Εκείνο που τους αποδίδεται με το κατηγορητήριο είναι ότι ενώ γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι το πλήρωμα ήταν ανεπαρκές για διενέργεια ασφαλούς πτήσης, εντούτοις δεν απέτρεψαν την απογείωση του μοιραίου αεροσκάφους
 
Σε τριμελές Δικαστήριο
Με το βούλευμα, οι τρεις κατηγορούμενοι παραπέμπονται για να δικαστούν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Όπως έγραψε ο "Π", όταν εκδόθηκε το βούλευμα με βάση το δικονομικό σύστημα στην Ελλάδα, από την στιγμή που εκδίδεται ένα βούλευμα δεν υπάρχει δυνατότητα ενδεχόμενης αναστολής ποινικής δίωξης όπως γίνεται στην Κύπρο, ακόμα και σε δίκες η ακρόαση των οποίων μπορεί να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Με δεδομένη τη βασική αρχή ότι δεν μπορεί ένας κατηγορούμενος να δικάζεται για το ίδιο πράγμα δύο φορές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην Κύπρο τα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα είναι δεμένα. Το θέμα πάντως αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει αρχές Σεπτεμβρίου κατά τη συνάντηση, την οποία προγραμματίζει να έχει ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πάντως, νομικοί κύκλοι, μιλώντας γενικά, ανέφεραν στο "Π" ότι το δικονομικό σύστημα της Ελλάδας καθιστά πολύ πιο εύκολη την απόδειξη ενός ποινικού αδικήματος απ΄ ό,τι στα Δικαστήρια της Κύπρου.
 
 
 
 
ΠΟΛΙΤΗΣ
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4004&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 29.08.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων