Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Νύχτα αγωνίας στην βορειοανατoλική Αττική
Νύχτα αγωνίας στην βορειοανατoλική Αττική Εκτύπωση E-mail
23.08.09

Βαρνάβας, Ροδόπολη, Σταμάτα, Διόνυσος, Μαραθώνας και Άνω Σούλι είναι οι περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται με ιδιαίτερη ένταση η πύρινη λαίλαπα. Αναζωπυρώσεις σε Σταμάτα και Μαραθώνα

Νέα επίσκεψη Καραμανλή στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα φτάνουν στη ΒΑ Αττική.

Εφιαλτική νύχτα αναμένεται για τις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής που πλήττονται από τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται και πλέον έχουν σχηματίσει ένα ενιαίο πύρινο μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων μεταξύ Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου, το οποίο αγγίζοντας τις παρυφές του Πεντελικού Όρους κινείται προς την κορυφή της Πεντέλης και απειλεί τη Νέα Μάκρη, το Ντράφι, τον Άγιο Πέτρο και το Καπανδρίτι.

Σπίτια κάηκαν σε Ροδόπολη, Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής, μετά από απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, κατόπιν προφορικής συνεννόησης με το νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κ. Σακελλάκος. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Δ. Γκύζη.

Κάηκαν σπίτια, απειλούνται οικισμοί

Βαρνάβας, Ροδόπολη, Σταμάτα, Διόνυσος, Μαραθώνας και Άνω Σούλι είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται με ιδιαίτερη ένταση η πύρινη λαίλαπα. Παράλληλα, ένα μέτωπο κινείται προς το Ντράφι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γ. Καπάκης.

Ο άνεμος έχει κοπάσει, ωστόσο, ανά διαστήματα εντείνεται με αποτέλεσμα να σημειώνονται αναζωπυρώσεις σε αρκετές περιοχές. Στη Σταμάτα και στο Μαραθώνα οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κατακαίουν πευκοδάση.

Η πύρινη λαίλαπα έχει κάψει δασικές και αγροτικές εκτάσεις και έχει προκαλέσει μικρές και μεγαλύτερες φθορές σε κατοικίες, κυρίως στο Διόνυσο και το Διονυσοβούνι, τη Ροδόπολη, την Αμυγδαλέζα και τη Ραπεντόσα, ενώ οι φλόγες απειλούν πλέον και την περιοχή του Αγ. Στεφάνου.

Οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους φορείς, δίνουν μάχη με τις φλόγες σε όλα τα συνεχιζόμενα πύρινα μέτωπα, και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιχείρηση για τον περιορισμό της φωτιάς στην κορυφογραμμή της Πεντέλης, όπου κινείται πλέον, ώστε να μην επεκταθεί προς το Ντράφι, το Πικέρμι και το Γέρακα. Οι εναέριες επιχειρήσεις πυρόσβεσης έχουν σταματήσει και σε όλα τα μέτωπα οι πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν με τις φλόγες, με επίγεια μέσα.

Νωρίτερα, στο Μαραθώνα οι φλόγες έφτασαν μέχρι την καφετέρια που βρίσκεται κοντά στο φράγμα του Μαραθώνα, ενώ η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές σπιτιών σε Γραμματικό και Βαρνάβα. Ακόμα, δύο διαφορετικές εστίες εκδηλώθηκαν στη λεωφόρο Πάρνηθας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Στο Βαρνάβα αναφέρονται περισσότερα από 10 σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σημαντικό μέτωπο εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και στο Κουκουνάρι Σταμάτας όπου σημειώθηκαν καταστροφές σε σπίτια του οικισμού.

Νέα επίσκεψη Καραμανλή στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία» και ότι αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις μέχρι το ξημέρωμα που θα ξαναρχίσουν οι εναέριες επιχειρήσεις.

kathimerini

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3992&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 23.08.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote