Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Ο ήλιος δείχνει τα δόντια του!
Ο ήλιος δείχνει τα δόντια του! Εκτύπωση E-mail
01.07.07
10 ειδικοί δίνουν μαθήματα ηλιοπροστασίας και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στην υγείαΣάββατο

Φυσικά ή χημικά φίλτρα;

Τι παραπάνω χρειάζεται η παιδική επιδερμίδα για να προστατευθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία;

Κι αν πρέπει να ανανεώνουμε συχνά το αντιηλιακό, τι ακριβώς σημαίνει αυτό το «συχνά»;

Δέκα διακεκριμένοι επιστήμονες, με εξειδίκευση στη Δερματολογία-Αφροδισιολογία και την Οφθαλμιατρική, «ανακρίνονται» εφ’ όλης της ύλης για το κεφάλαιο «ήλιος» και τις επιπτώσεις του στην υγεία. 

Ποια είναι η κρισιμότερη συμβουλή για τον ήλιο;

Να αποφεύγουμε την υπέρμετρη έκθεση, να μη χρησιμοποιούμε λάδια που επιταχύνουν το μαύρισμα και να τηρούμε τις χιλιοειπωμένες συστάσεις αντιηλιακής προστασίας.

Η παραμονή στη σκιά, σε συνδυασμό με τη χρήση ρούχων (ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι), καπέλου και αντιηλιακού συνθέτουν ένα ισχυρό πλέγμα αντιηλιακής προστασίας και καλύπτουν το «κενό» το οποίο υπάρχει στους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος. 

Αλέξανδρος Στρατηγός, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών  

Ποιες είναι οι ανησυχητικές ενδείξεις από το ερευνητικό μέτωπο λόγω και της τρύπαςτου όζοντος;

Οι βλαβερές ιδιότητες της ηλιακής ακτινοβολίας τεκμηριώνονται ερευνητικά από πορίσματα που φανερώνουν ότι μέχρι τα 18 έτη έχουμε εκτεθεί στο 80% της ηλιακής ακτινοβολίας, το οποίο ενοχοποιείται για την εμφάνιση φωτογήρανσης στο δέρμα. Επίσης, γνωρίζουμε ότι τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος θα μειώνονταν κατά 78% αν χρησιμοποιούσαμε συστηματικά αντιηλιακό στην παιδική και εφηβική ηλικία. Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή δερματικού καρκίνου και στις ηλιόλουστες χώρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως λόγω της τρύπας του όζοντος.

 Επειδή η εμφάνισή του σχετίζεται και με γενετική προδιάθεση, αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα άτομα με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, τα οποία καλό είναι να υποβληθούν σε χαρτογράφηση σπίλων, που συνιστάται και για όσους έχουν άτυπους σπίλους.

 Η τρύπα του όζοντος πάντως ενέχει και άλλους κινδύνους, καθώς εξαιτίας της δεν φιλτράρεται η ακτινοβολία UVC.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν άγνωστες. 

Καίτη Μουλοπούλου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών  

Ποια αντιηλιακά φίλτρα να προτιμούμε;

Επικρατούσε παλαιότερα η θεωρία ότι τα φυσικά φίλτρα είναι πιο κατάλληλα για την ευαίσθητη και την παιδική επιδερμίδα, η επιστήμη όμως αναθεώρησε την άποψη αυτή.

Τα προηγμένα αντιηλιακά περιέχουν πλέον συνδυασμό φίλτρων, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα καθώς η προσθήκη των χημικών φίλτρων καθιστά πιο ανεκτά τα φυσικά, τα οποία έχουν τη μορφή πάστας.

Συνεπώς δεν έχει σημασία ποια φίλτρα θα προτιμήσουμε, αλλά να επιλέξουμε αντιηλιακό που εξασφαλίζει προστασία και από τη UVA και τη UVB ακτινοβολία.

 Ευαγγελία Παπαδαυίδ, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος 

 Κάθε πότε να ανανεώνουμε το αντιηλιακό;

Προκύπτει από έρευνες πως η αποτελεσματικότητα του αντιηλιακού μειώνεται πολύ, μετά από μία ώρα λόγω της εφίδρωσης και της επαφής του σώματος με το νερό. Συνεπώς πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε μία ώρα.

 Δεν ξεχνάμε ότι το αντιηλιακό καθυστερεί ουσιαστικά την εμφάνιση ερυθήματος (κοκκίνισμα) στο δέρμα και δεν αποτελεί αδιαπέραστη ασπίδα για τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου.

 Η ενδεικνυόμενη ποσότητα είναι τόση ώστε μια συσκευασία αντιηλιακού προσώπου (35-50 ml) να αδειάζει σε 7 ημέρες.

 Κωσταντίνος Βέρρος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος 

 Γιατί η παιδική επιδερμίδα είναι τόσο ευαίσθητη στον ήλιο και πώς την προστατεύουμε;

Ο φυσικός μηχανισμός ηλιο-προστασίας του δέρματος δεν είναι τελειοποιημένος στα παιδιά. Ως αποτέλεσμα, οι ακτίνες της UV ακτινοβολίας διεισδύουν βαθιά στα κύτταρα προκαλώντας μεταλλάξεις στο γενετικό τους υλικό.

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα άσχημα εγκαύματα της παιδικής ηλικίας-που συνοδεύονται με φουσκάλες γεμάτες υγρό και τοπική αποκόλληση της επιδερμίδας- αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος.

Γι’ αυτό επιβάλλεται να προστατεύουμε τα παιδιά με αντιηλιακά προϊόντα πολύ υψηλού δείκτη (SPF 50+) κασκέτο ή καπέλο με πλατύ γείσο και μπλουζάκι από φυσικές ίνες (βαμβάκι ή λινό).

 Αντώνης Σερέτης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος  

Ποιος είναι ο κατάλληλος δείκτης προστασίας;

Αντιηλιακό δείκτη (SPF) επιλέγουμε με δύο κριτήρια: το φωτότυπο και το κατά πόσο υποφέρουμε από κάποια δερματική πάθηση ή όχι.

 Σε περίπτωση που το δέρμα μας είναι υγιές, αν ανήκουμε σε φωτότυπο Ι ή ΙΙ (λευκή επιδερμίδα) φοράμε αντιηλιακό υψηλής προστασίας με SPF 30-50.

Αν έχουμε φωτότυπο ΙΙΙ ή ΙV (σταράτη επιδερμίδα) αρκούμαστε στη μέτρια προστασία φορώντας SPF 20-30.

Τα άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα ή όσοι έχουν δερματικές παθήσεις χρειάζονται πολύ υψηλή προστασία που αντιστοιχεί σε SPF 50+.

Αν το δέρμα μας έχει τάση να εμφανίζει κηλίδες, φοράμε αντιηλιακό με SPF 40 όλο το καλοκαίρι.

 Λία Παπαθανάκου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος  

 Από τι κινδυνεύουν περισσότερο αντίστοιχα τα ξανθά και τα μελαχρινά άτομα;

Ιδιαίτερα οι ξανθές γυναίκες με λευκή επιδερμίδα απειλούνται περισσότερο από τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.

Επίσης εμφανίζουν φακίδες. Οι μελαχρινές με σταρένια επιδερμίδα κινδυνεύουν λιγότερο από τους δερματικούς καρκίνους και τις ρυτίδες της φωτογήρανσης, αλλά εμφανίζουν συχνά σκουρόχρωμες κηλίδες (μελάσματα), που γίνονται πιο έντονες λόγω ορμονικών διαταραχών.

 Αυτό συμβαίνει γιατί τα κύτταρα στο δέρμα τους ερεθίζονται από τον ήλιο και παράγουν περισσότερη μελανίνη.

Οι κηλίδες μπορεί να οφείλονται και σε χρήση καλλυντικού με άρωμα ή σε λήψη αντιβιοτικών όπως οι τετρακυκλίνες ή άλλων φαρμάκων όπως κορτιζόνη, ρετονοειδή και μεθοτρεξάτη.

Στις σταρένιες επιδερμίδες δημιουργούνται καφέ ή μαύρα στίγματα που δεν είναι νέοι σπίλοι (ελιές), αλλά σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις.

 Γεώργιος Γαϊτάνης, δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Λέκτορας στο Πανεπιστημιο Ιωαννίνων 

 Τι συμβαίνει με τους φωτοερεθισμούς, τις δερματικές και τις αυτοάνοσες παθήσεις;

Υπάρχουν δύο μορφές φωτοευαισθησίας:

Η φωτο-χημοδερματίτιδα, που εκδηλώνεται λόγω επαφής με χημική ουσία και η φωτο-φυτοδερματίτιδα, που οφείλεται σε επαφή με φυτό ή φυτικό εκχύλισμα.

 Και στις δύο περιπτώσεις οι ουσίες υπό κανονικές συνθήκες δεν δημιουργούν πρόβλημα, αλλά καθίστανται ερεθιστικές παρουσία ηλιακού φωτός.

Σε ό,τι αφορά στις δερματικές ασθένειες, τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση, καταστέλλονται από τον ήλιο, ο οποίος διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα αυτοάνοσα ωστόσο σαν το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, τον έρπητα και δισκοειδή λύκο επιδεινώνονται, καθώς ειδικά στην τελευταία νόσο το εξάνθημα μετατρέπεται σε πέντε λεπτά σε σοβαρό έγκαυμα. 

Πηνελόπη Τυμπανίδου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος 

 Ποιοι κίνδυνοι απειλούν τα μάτια;

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην εξωτερική επιφάνεια ή το βυθό των οφθαλμών.

 Στις συνέπειές της περιλαμβάνεται η εμφάνιση χρόνιας επιπεφυκίτιδας πτερυγίου, καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

 Αν κοιτάξουμε κατάματα τον ήλιο μπορεί να υποστούμε έγκαυμα στον κερατοειδή. Για να προστατέψουμε τα μάτια μας πρέπει να καθόμαστε στη σκιά και να φοράμε γυαλιά ηλίου με ειδικούς φακούς που απορροφούν ή ανακλούν το 99%-100% της UV ακτινοβολίας.

Τα βρέφη μέχρι ενός έτους δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, ενώ τα μικρά παιδιά καλό είναι να φορούν κι αυτά σκουρόχρωμα γυαλιά.

Τα άτομα που φορούν φακούς επαφής και εργάζονται πολλές ώρες σε υπολογιστή έχουν πιο ευαίσθητα μάτια στον ήλιο γιατί υποφέρουν από ξηροφθαλμία.

 Γι’ αυτό είναι καλό στις διακοπές να έχουν μαζί τους τεχνητά δάκρυα.

 Ιωάννης Θεοχάρης, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, Διευθυντής του Τμήματος Αμφιβληστροειδούς του Πανεπιστημίου της Ουψάλα 

 Πόσo ήλιο χρειαζόμαστε για να έχουμε επάρκεια σε βιταμίνη D;

Ελάχιστη έκθεση στον ήλιο, διάρκειας 10-15 λεπτών τη φορά και με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα αρκεί για να αποκτήσει ο οργανισμός απόθεμα σε βιταμίνη D. Σε μια μεσογειακή χώρα η πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειας στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι μηδαμινή, καθώς το πρόσωπο και τα άκρα μας εκτίθενται καθημερινά έστω και ακουσίως στον ήλιο.

Η βιταμίνη D συντίθεται από ειδικά κύτταρα στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και συμπληρωματικά μπορούμε να την προσλάβουμε μέσω της διατροφής από τα γαλακτοκομικά και τα εμπλουτισμένα με βιταμίνες τρόφιμα.

 Είναι απαραίτητη στα οστά για την απορρόφηση ασβεστίου, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου.  

 

 Ε-ΤΥΠΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=399&Itemid=27

Τελευταία ανανέωση ( 01.07.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote