Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Για μένα, δεν είναι γυναίκα»
«Για μένα, δεν είναι γυναίκα» Εκτύπωση E-mail
22.08.09

Είναι γυναίκα ή άνδρας; Αθλητική και πολιτική θύελλα προκλήθηκε από την ανδροπρεπή εμφάνιση της νεαρής Νοτιοαφρικανής αθλήτριας Κάστερ Σεμένια που κέρδισε στα 800 μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Βερολίνου, πριν από δύο ημέρες.

Οι εξετάσεις για την εξακρίβωση του φύλου της άρχισαν, όμως η απάντηση μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη.
Η υπερβολική μυϊκή της δομή και η πολύ μπάσα φωνή της ήταν εκείνα που δημιούργησαν τους πρώτους ψίθυρους από τη στιγμή που η Σεμένια κέρδισε στο Αφρικανικό Πρωτάθλημα Νέων πριν από 20 ημέρες με εντυπωσιακό χρόνο. Η διεθνής αθλητική κοινότητα άρχισε να αναρωτιέται ποια είναι αυτή η 18χρονη που εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο. Το χρυσό που κέρδισε προχθές στο Βερολίνο η «νέα Ζόλα Μπαντ», όπως την αποκαλούν περήφανοι οι Νοτιοαφρικανοί, έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Η Ρωσίδα Μαρία Σαβίνοβα, που ήταν πέμπτη στον τελικό των 800 μ. εξέφρασε αμφιβολίες για το φύλο της Σεμένια, αλλά η Ιταλίδα Ελίζα Πιτσιόνε ήταν ακόμα πιο κατηγορηματική: «Για μένα, δεν είναι γυναίκα», δήλωσε. Το παρουσιαστικό της Σεμένια έχει δημιουργήσει φήμες ότι μπορεί να διαθέτει γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, αλλά να έχει ανδρικά χρωμοσώματα.

Περίπλοκη διαδικασία
Ο Νικ Ντέιβις, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF), δήλωσε ότι «η εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία για την εξακρίβωση φύλου, στην οποία συμμετέχουν ένας ενδοκρινολόγος, ένας γυναικολόγος, ένας παθολόγος, ένας ψυχολόγος και ένας ειδικός στη διάκριση των φύλων» έχει αρχίσει ήδη, διευκρίνισε όμως ότι θα περάσουν εβδομάδες πριν οι επιστήμονες καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα. Υπάρχουν 20 με 30 διαφορετικοί τύποι «διαταραχών φύλου», καθένας από τους οποίους επηρεάζει με άλλον τρόπο το σώμα και εναπόκειται στους ειδικούς να αποφασίσουν- εάν βρεθεί ότι η Σεμένια έχει κάποιον από αυτούς- αν η ορμονική ισορροπία που προκύπτει της δίνει ένα πλεονέκτημα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Με τα αγόρια
Οι συγγενείς της στο χωριό Φίρλι, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα βορείως του Γιοχάνεσμπουργκ, δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η Σεμένια γεννήθηκε κορίτσι, απλώς έπαιζε πάντα με τα αγόρια και της άρεσε ο αθλητισμός. Έντονη όμως ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Στίβου της Νότιας Αφρικής και ακόμα περισσότερο του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα κάλεσε «όλους τους Νοτιοαφρικανούς να υποστηρίξουν το χρυσό μας κορίτσι. Καταδικάζουμε τα κίνητρα εκείνων που διατυπώνουν αμφιβολίες για το φύλο της λόγω του παρουσιαστικού της. Τέτοιου είδους σχόλια χρησιμεύουν μόνο για να δείξουν ότι οι γυναίκες είναι αδύναμες», τονίζεται.


Εξετάσεις εξακρίβωσης φύλου

1966 Τα πρώτα τεστ για την εξακρίβωση του φύλου έγιναν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, όπου οι αθλήτριες έπρεπε να παρελαύνουν γυμνές μπροστά από μια ομάδα γιατρών 1968 Στους Ολυμπιακούς του Μεξικού ξεκίνησαν νέα τεστ εξακρίβωσης φύλου, με την εξέταση κυττάρων από δείγμα σάλιου. Όμως αυτό αποδείχθηκε σύντομα αναξιόπιστο καθώς αρκετές αθλήτριες αποκλείστηκαν κατά λάθος 1990 Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑF)

πρότεινε την κατάργηση των εξετάσεων εξακρίβωσης φύλου 2000 Πριν από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να καταργηθούν οι υποχρεωτικές εξετάσεις 2004 Πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, η ΔΟΕ αποφάσισε πως θα επιτρέπεται μελλοντικά η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε όλους τους αθλητές που έχουν υποβληθεί σε εγχείριση αλλαγής φύλου, αρκεί να πληρούν τα κριτήρια για τη χρήση ορμονών και του χρόνου της επέμβασης
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3988&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote