Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Με βροχή από ρουκέτες άνοιξαν οι κάλπες στο Αφγανιστάν
Με βροχή από ρουκέτες άνοιξαν οι κάλπες στο Αφγανιστάν Εκτύπωση E-mail
21.08.09

Επιθέσεις με ρουκέτες σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις του Αφγανιστάν την Πέμπτη, ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών που οι Ταλιμπάν είχαν απειλήσει ότι θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν.

Καταστήματα κι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά και η αστυνομία έκανε συνεχείς ελέγχους στα ελάχιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Καμπούλ. Στη νότια πόλη Κανταχάρ, σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτες λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, ο αξιωματούχος της αστυνομίας Αμπντουλραχμάν Ακτάς δήλωσε ότι σημειώθηκαν δυο επιθέσεις με ρουκέτες, η μια εκ των οποίων εξερράγη κοντά σε σχολείο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό κέντρο. Δεν τραυματίστηκε κανείς.
Άλλες τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην επαρχία Γκάζνι, νοτιοδυτικά της Καμπούλ, κάποιες εκ των οποίων εξερράγησαν κοντά σε εκλογικό τμήμα. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. "Περίπου 30 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να ψηφίσουν. Έτρεξαν να φύγουν", δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Γκάζνι, Χιάλ Μπαζ Σερζάι.
Ο πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι ήταν από τους πρώτους που ψήφισαν στις εκλογές, που εκτιμάται ότι θ' αποτελέσουν την πιο δύσκολη δοκιμασία γι' αυτόν. Ψήφισε, υπό ρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε εκλογικό κέντρο που βρισκόταν σε γυμνάσιο κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, και δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.
Η νίκη του από τον πρώτο γύρο "θα είναι προς το συμφέρον του έθνους", είπε στους δημοσιογράφους, επιδεικνύοντας το δάκτυλό του, το οποίο είχε ανεξίτηλο μελάνι--μέτρο για την αποφυγή διπλοψηφιών. Ερωτηθείς εάν φοβάται το ενδεχόμενο να υπάρξουν επεισόδια βίας, είπε: "δεν ανησυχώ". Ο Καρζάι αντιμετωπίζει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Αμπντάλα Αμπντάλα, που θεωρείται ο επικρατέστερος εκ των αντιπάλων του, και ακόμη περίπου 30 υποψηφίους, περιλαμβανομένων και δύο γυναικών. Αντίπαλοί του είναι επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ασράφ Γκάνι και ο πρώην υπουργός Σχεδιασμού Ραμαζάν Μπασαρντόστ.

Δημοσκοπήσεις κατεδείκνυαν ότι ο Καρζάι προηγείται με μεγάλο προβάδισμα, αλλά πιθανότατα δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων (50% +1) που απαιτείται για να αποφύγει την διεξαγωγή δεύτερου γύρου τον Οκτώβριο. Ο πρόεδρος βασίζεται στην στήριξη ενός από τους πιο διαβόητους αρχηγούς ένοπλων ομάδων στη χώρα, γεγονός που θορύβησε δυτικές χώρες.

Η διαδικασία θεωρείται δοκιμασία και για την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διέταξε την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα εφέτος. Πάνω από 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν εφέτος, αυξάνοντας τον αριθμό των ξένων δυνάμεων σε πάνω από 100.000 άνδρες για πρώτη φορά.
Έξι Αμερικανοί στρατιώτες --τρεις κατ' άλλη πηγές-- σκοτώθηκαν στο νότιο Αφγανιστάν μια ημέρα πριν την διεξαγωγή των εκλογών, ενώ δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Washington Post ανέφερε πως το 51% των πολιτών των ΗΠΑ θεωρούν πως δεν αξίζει τον κόπο ο πόλεμος στη χώρα και μόλις το 25% τάσσεται υπέρ της αποστολής νέων ενισχύσεων. Τον Αύγουστο σκοτώθηκαν πάνω από 50 ξένοι στρατιώτες στη χώρα, σύμφωνα με το icasualties.org. Περίπου 27.000 παρατηρητές, περιλαμβανομένων 2.000 ξένων, επιβλέπουν την διαδικασία σε 6.500 εκλογικά τμήματα.

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3986&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote