Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αντιφατικά μηνύματα από Γερμανία
Αντιφατικά μηνύματα από Γερμανία Εκτύπωση E-mail
20.08.09

Mε συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι ελληνικές δικαστικές αρχές τις εξελίξεις για την έκδοση του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, παρά την αναβολή της.

Εκείνοι που ακόμα παίρνουν «τοις μετρητοίς» τις διαβεβαιώσεις από τη Γενική Εισαγγελία του Μονάχου, μιλούν για παράδοση του κ. Χριστοφοράκου στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όποτε και αναμένουν να κριθεί η αίτησή του από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Υπάρχουν όμως και αυτοί -που δεν είναι λίγοι- τόσο μέσα στη Δικαιοσύνη όσο στην κυβέρνηση, που κάνουν πλέον λόγο για διαδικασία που θα κρατήσει το λιγότερο τρεις μήνες και το αργότερο εννέα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική Δικαιοσύνη -η Εισαγγελία του Μονάχου και το Ανώτατο Δικαστήριο που εδρεύει στην Καρλσρούη- έδιδαν μέχρι και χθες αργά το απόγευμα αντιφατικά μηνύματα για την πορεία των εξελίξεων τις προσεχείς ημέρες.

Η Εισαγγελία του Μονάχου εμμένει στη θέση της πως όλα θα πάνε καλά και διαβεβαιώνει -όπως έκανε με έμφαση και όλες τις προηγούμενες ημέρες- πως οι νομικές ενέργειες των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου δεν θα έχουν στο τέλος αίσια κατάληξη. Ομως τα μηνύματα από την Καρλσρούη δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα ή πάντως δεν επιτρέπουν νότες αισιοδοξίας στις ελληνικές δικαστικές αρχές, αφού μέχρι και χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο και ουδείς μπορούσε να διαβεβαιώσει για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων.

Εκείνο όμως που προβληματίζει πλέον σοβαρά τις ελληνικές δικαστικές αρχές είναι πως ο κ. Χριστοφοράκος έχει ενισχύσει το νομικό του οπλοστάσιο με αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης -βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων του πρωτοδικείου και του εφετείου της Αθήνας- που κρίνουν τουλάχιστον ως άστοχες ανακριτικές ενέργειες του κ. Ν. Ζαγοριανού. Ηδη στα ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής Δικαιοσύνης ορισμένοι κάνουν λόγο για αξιοποίηση των ανακριτικών αστοχιών από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Ηellas. Είναι ενδεικτικό ότι ανώτατος δικαστικός λειτουργός μιλώντας στην «Κ» εξέφραζε την ανησυχία μήπως τελικά το ελληνικό αίτημα τορπιλιστεί εκ των έσω «με ίδια βέλη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, το βασικό «χαλί» στο οποίο στηρίζει ο κ. Χριστοφοράκος την προσπάθειά του να μην εκδοθεί στην Αθήνα είναι το επιχείρημα πως είναι Γερμανός υπήκοος με δεδομένο πως η γερμανική Δικαιοσύνη υπήρξε πάντα φειδωλή στην έκδοση Γερμανών υπηκόων σε άλλες χώρες. Σ' αυτό τον «καμβά», λοιπόν, πατά η υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του, δημιουργώντας ανησυχία στην Αθήνα πως στο τέλος μπορεί και να τα καταφέρει.

 

Πάντως η ανησυχία των ελληνικών δικαστικών αρχών εντείνεται από το γεγονός ότι υπάρχει ήδη πλούσια νομολογία -αποφάσεις δηλαδή για παρόμοιες περιπτώσεις- από τα γερμανικά δικαστήρια, αλλά και από το ίδιο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, που έχουν αρνηθεί την έκδοση Γερμανών υπηκόων σε άλλα κράτη. Ανάμεσα σ' αυτές μία απόφαση που αφορά τη μη έκδοση στην Πολωνία Γερμανού υπηκόου είναι που προβληματίζει περισσότερο απ' όλες.

 

Η πολωνική περίπτωση

 

Πρόκειται για απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2007, με την οποία δόθηκε αρνητική απάντηση στο αίτημα των πολωνικών αρχών για έκδοση ενός Πολωνού, που είχε και γερμανική υπηκοότητα και είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία από το 1997 ώς το 2004. Η υπόθεσή του, που έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του κ. Μιχ. Χρισφοράκου, έχει μπει στο μικροσκόπιο των Ελλήνων εισαγγελέων για τον λόγο ότι μπορεί να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ελληνικό αίτημα.

 


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3982&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote