Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Προκλήσεις από Τουρκία και Ισραήλ
Προκλήσεις από Τουρκία και Ισραήλ Εκτύπωση E-mail
20.08.09

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου μας έλαβαν χώρα στο ανατολικό Αιγαίο, όπου τέσσερα μαχητικά της Τουρκίας έκαναν υπερπτήση άνωθεν του Φαρμακονησίου, σε ύψος -μόλις- 300 μέτρων!

Οι τουρκικές προκλήσεις αυτές σημειωθήκαν την ώρα που στην ηλεκτρονική σελίδα του ισραηλινού υπουργείου αμύνης αναφερόταν ως τουρκική η -αδιαμφισβήτητα- ελληνική ¬-εντός των χωρικών μας υδάτων- περιοχή, νότια του Καστελόριζου, όπου διεξαγόταν διακρατική, μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, ναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης. Επανήλθαν στις προκλήσεις οι Τούρκοι στο Αιγαίο, όταν 8 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, 4 εκ των οποίων μάλιστα, πραγματοποίησαν επικίνδυνη υπερπτήση άνωθεν του Φαρμακονησίου σε ύψος μόλις 300 μέτρων!

Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε τελικά από το FIR Αθηνών -νοτίως της Ικαρίας- όταν αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά -κατά πάγια τακτική- συμφώνως προς τους διεθνείς κανόνες.

Παράλληλα, μία άλλη πρόκληση εναντίον της Ελλάδος ελάμβανε χώρα στο διαδίκτυο, εκ μέρους του υπουργείου αμύνης του Ισραήλ, ναυτικές δυνάμεις του οποίου -μαζί και με των Ηνωμένων Πολιτειών- συμμετέχουν σε άσκηση έρευνας και διάσωσης που είχε διοργανώσει η Τουρκία, νοτίως του Καστελορίζου.

Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα του υπουργείου αμύνης του Ισραήλ ανέφερε ότι η άσκηση διεξαγόταν σε τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, κάτι τελείως αναληθές, αφού στην περιοχή την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει η Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών -ως αναμενόταν- προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Ισραήλ.

Εκτός από το εν λόγω διάβημα το υπουργείο εθνικής αμύνης της χώρας μας δεν έδωσε άδεια στον Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο στην Άγκυρα να παρακολουθήσει την άσκηση ως παρατηρητής.

Αργότερα, το Ισραήλ τροποποίησε την διατύπωση της επίμαχης αναφοράς στην ιστοσελίδα του υπουργείου αμύνης του, κι από τουρκική την περιοχή, την ανέφερε -διπλωματικά διατυπωμένα- απλώς ως «περιοχή της ανατολικής μεσογείου»!

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3979&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote