Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αναβολή της έκδοσης μέχρι νεωτέρας
Αναβολή της έκδοσης μέχρι νεωτέρας Εκτύπωση E-mail
18.08.09

Την ώρα που η πολύωρη σύσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών μόλις είχε τελειώσει και ο αντεισαγγελέας κ. Ιω. Αγγελής με τα εισιτήρια στο χέρι και τις τελευταίες οδηγίες του προϊσταμένου του ετοιμαζόταν να κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο για να πετάξει στο Μόναχο, έφθασαν στην Αθήνα οι πρώτες πληροφορίες περί εμπλοκής στην έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν σε λιγότερο από μία ώρα και οδήγησαν σε ανατροπή όλες τις προετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού, που ήταν υπ' ατμόν, προκειμένου από χθες το βράδυ να βρίσκεται στην Ελλάδα ο πρώην πανίσχυρος άνδρας της Siemens.

Η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να αναστείλει την έκδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου έως ότου εκδικάσει την προσφυγή που κατέθεσαν οι συνήγοροί του, τορπίλισε τον προγραμματισμό των ελληνικών αρχών. Προς το παρόν ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει πότε θα ληφθεί η όποια απόφαση στη Γερμανία περί εκδόσεως, καθώς η ενημέρωση της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου αργά το μεσημέρι ότι η αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα είναι ολιγοήμερη, αντιμετωπίστηκε, όπως ήταν φυσικό, με επιφύλαξη και με σκεπτικισμό. Εν όψει λοιπόν της απόφασης για την έκδοσή του η χθεσινή εμπλοκή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι εισαγγελικές αρχές είχαν κινήσει «γη και ουρανό» για να προλάβουν να τον έχουν στα χέρια τους πριν η γερμανική Δικαιοσύνη εκδώσει την όποια απόφασή της, δίχως ωστόσο να επιτύχουν τον στόχο τους.

Το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε χρόνο έως ότου αποφανθεί τι θα κάνει με την έκδοση του Μιχ. Χριστοφοράκου, ο οποίος επικαλείται παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων και επικαλείται αστοχίες και παραλείψεις των ελληνικών δικαστικών αρχών για τον τρόπο που διεκπεραιώθηκε η ανάκριση και έγιναν οι προφυλακίσεις συγκατηγορουμένων του από τον ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό.

Ολα ξεκίνησαν χθες το πρωί, όταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη αρμοδίων παραγόντων στην Εισαγγελία Εφετών με επικεφαλής τον κ. Ευ. Παντιώρα, αρμόδιο εισαγγελέα εφετών επί των εκδόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και χθες το πρωί, γύρω στις 10.00, η Εισαγγελία του Μονάχου έστειλε την τελευταία ενημέρωση ηλεκτρονικά, διαβεβαιώνοντας την ελληνική πλευρά πως όλα «βαίνουν καλώς». Γύρω στις 11.00, όμως, ένα τηλεφώνημα από τη γραμματεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γερμανίας πάγωσε τα χαμόγελα των αρμοδίων παραγόντων και κινητοποίησε τους πάντες. Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε αμέσως για την εμπλοκή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντε και με τη σειρά του ενημέρωσε αμέσως το Μαξίμου.

Κι ενώ οι εισαγγελικές αρχές μιλούσαν συνεχώς με Μόναχο και Καρλσρούη -όπου εδρεύει το Ανώτατο Δικαστήριο- στις 12.00 εστάλη επίσημη ενημέρωση με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το δικαστήριο της Γερμανίας, που επιβεβαίωσε πλήρως τα της εμπλοκής στην έκδοση Χριστοφοράκου. Λίγη ώρα αργότερα το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδιδε ανακοίνωση για την αναστολή. Βέβαια, ματαιώθηκε και η αποστολή του ελληνικού κλιμακίου που είχε σκοπό να φέρει τον κ. Χριστοφοράκο στην Αθήνα. Αλλωστε όλα ήταν έτοιμα. Εισιτήρια, πτήσεις, αστυνομική δύναμη για τη μεταγωγή του κ.λπ.

Τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Εγκυρες πηγές της Εισαγγελίας Εφετών κάνουν λόγο για ολιγοήμερη αναβολή -σύμφωνα με όσα τους λένε από τη Γερμανία- ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που μιλούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η έκδοση Χριστοφοράκου δεν θα είναι εύκολη και το σίριαλ με την παράδοσή του στις ελληνικές αρχές θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια.


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3973&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote