Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Γέμισαν "προξενικά" γραφεία
Γέμισαν "προξενικά" γραφεία Εκτύπωση E-mail
17.08.09

Σε 16 ανέρχονται οι "αντιπροσωπείες" του ψευδοκράτους στο εξωτερικό και σε 18 οι "επίτιμες αντιπροσωπείες". Την πρακτική των άτυπων διπλωματικών γραφείων εγκαινίασε πρώτη η Ταϊβάν

Ψήγματα διεθνούς υπόστασης ή αν μη τι άλλο πρώιμα χαρακτηριστικά της Ταϊβάν δίδουν στο ψευδοκράτος τα πέντε συνολικά "προξενικά" γραφεία που λειτουργούν στα κατεχόμενα. Υπό το μανδύα των προξενικών διευκολύνσεων, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας αλλά και της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αυστραλίας λειτουργούν στα κατεχόμενα γραφεία, όπως τα ονομάζουν. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά τα γραφεία που δείχνουν ότι η "ΤΔΒΚ" βαδίζει στα χνάρια της Ταϊβάν. Γραφεία εν είδει "διπλωματικών αντιπροσωπειών" λειτουργεί και το ψευδοκράτος σε αρκετές χώρες του εξωτερικού ενώ παράλληλα αριθμός χωρών παρουσιάζεται να δέχεται έγγραφα ("διαβατήρια" και πιστοποιητικά) του ψευδοκράτους ως -απλώς- ταξιδιωτικά έγγραφα.

Άτυπα προξενεία
 
Στην ιστοσελίδα του "υπουργείου" εξωτερικών του ψευδοκράτους αναφέρεται κάτω από την ηλεκτρονική παραπομπή "Ξένες Διπλωματικές Αποστολές στην ΤΔΒΚ" ότι λειτουργούν επτά τέτοιες "αποστολές", "πρεσβείες" ή γραφεία. Πρώτη και καλύτερη βέβαια είναι η "πρεσβεία" της Τουρκίας η οποία είναι εξάλλου και η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Ωστόσο στη συνέχεια ακολουθεί το "γραφείο Βόρειας Κύπρου" της πρεσβείας των ΗΠΑ και το "γραφείο Βόρειας Κύπρου" της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα λειτουργούν στα κατεχόμενα (συμπεριλαμβάνονται στην ιστοσελίδα του "υπέξ") τα "γραφεία Βόρειας Κύπρου" της πρεσβείας της Γερμανίας, της πρεσβείας της Γαλλίας και της Υπάτης Αρμοστείας της Αυστραλίας. Στις "ξένες διπλωματικές αποστολές" το "υπουργείο" εξωτερικών έχει εντάξει και το γραφείο στήριξης της τ/κ κοινότητας που λειτουργεί στα κατεχόμενα η Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως για σκοπούς διοχέτευσης των κονδυλίων της ευρωπαϊκής βοήθειας και υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων. Στα γραφεία αυτά λοιπόν απασχολούνται κατά κύριο λόγο Τ/Κ υπάλληλοι. Όλα αυτά τα γραφεία έχουν υπεύθυνο για θέματα Τύπου και ενημέρωσης ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταβαίνουν σε αυτά και προξενικοί υπάλληλοι των αντίστοιχων πρεσβειών που λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές. Σε επικοινωνία μας με τις πρεσβείες των παραπάνω χωρών μάς λέχθηκε ότι τα γραφεία αυτά λειτουργούν χωρίς κανένα επίσημο στάτους και πως αποτελούν τον ανεπίσημο βραχίονα των πρεσβειών για διευκόλυνση τόσο των Τ/Κ, όσο και των πολιτών αυτών των χωρών (και όχι μόνο) που βρίσκονται είτε για διακοπές, είτε άλλους λόγους στα κατεχόμενα. Ως κύριος λόγος ύπαρξης αυτών των γραφείων προβάλλεται η ανάγκη ενημέρωσης της τ/κ κοινότητας για τη δράση, τις ενέργειες, τα προγράμματα και την πολιτική των εν λόγω χωρών. Ωστόσο στα γραφεία αυτά γίνονται προξενικού τύπου διευκολύνσεις όπως εκδόσεις βίζας, διαβατηρίων κτλ. Και για αυτές τις προξενικές διευκολύνσεις υπάρχει το επιχείρημα ότι οι βίζες και άλλα έγγραφα εκδίδονται από τις πρεσβείες και απλώς μεταφέρονται προς παράδοση σε αυτά τα γραφεία στα οποία δεν γίνονται και οι απαραίτητες προεργασίες (συνεντεύξεις, κατάθεση εγγράφων κτλ).
Έφτασαν τις 16
 
Όταν πριν από δυο χρόνια περίπου ο "Π" έγραφε για τις "αντιπροσωπείες" του ψευδοκράτους στο εξωτερικό, το "κοντέρ" είχε σταματήσει στις 14 "αντιπροσωπείες". Σήμερα ωστόσο έχουν προστεθεί ακόμα δύο τέτοιες "αντιπροσωπείες" ενώ αν πιστέψουμε τις πληροφορίες που κατά καιρούς δημοσιεύονται στον τ/κ Τύπο δρομολογείται το άνοιγμα κι άλλων τέτοιων "αντιπροσωπειών". Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε αυτό τον αριθμό συγκαταλέγονται και τέσσερις "αντιπροσωπείες" στην Τουρκία ("πρεσβεία" στην Άγκυρα, "γενικό προξενείο" στην Κων/πόλη, "προξενείο" στη Σμύρνη και "προξενείο" στη Μερσίνα). "Αντιπροσωπείες" (ή "γραφείο τουρισμού και οικονομίας" όπως αποκαλούνται σε κάποιες περιπτώσεις) λειτουργεί το ψευδοκράτος στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη, στο Μπακού, στο Αμπού Ντάμπι, στο Ισλαμαμπάντ, στην Ντόχα, στο γειτονικό Τελ Αβίβ, στη Ρώμη και στο Μουσκάτ. Το ψευδοκράτος έχει δε και την πολυτέλεια να λειτουργεί "επίτιμες αντιπροσωπείες", 18 τον αριθμό, στην Αττάλεια της Τουρκίας, τον Καναδά, τη Ν. Αφρική, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία (Βερολίνο, Μόναχο και Κολωνία), την Αυστραλία (Σίδνεϊ και Μελβούρνη), τη Σ. Αραβία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Γκάνα, τη Μαλαισία, την Ουγγαρία, την Ιορδανία και στο Λος Άντζελες. Όσον αφορά τώρα τα "διαβατήρια" του ψευδοκράτους αυτά γίνονται δεκτά -ως ταξιδιωτικά έγγραφα και όχι ως νόμιμα έγγραφα μιας χώρας- από δέκα χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης καθώς και από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κιργισία και εσχάτως από τη Συρία.
 
Αλά Ταϊβάν
 
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλες αυτές οι "αντιπροσωπείες" που λειτουργεί το ψευδοκράτος στο εξωτερικό δεν τυγχάνουν διπλωματικής αναγνώρισης. Ωστόσο, τα εν λόγω γραφεία (εγγεγραμμένα εν είδει πολλές φορές ιδιωτικών εταιρειών) προβάλλουν με κάθε ευκαιρία το ψευδοκράτος στο εξωτερικό και κλείνουν συμφωνίες, κυρίως εμπορικού και τουριστικού περιεχομένου. Στην ουσία το ψευδοκράτος ακολουθεί την πεπατημένη της Ταϊβάν για την οποία ισχύει η διεθνής πρωτοτυπία των μη αναγνωρισμένων κρατών ή ντε φάκτο κρατών όπως ονομάζονται. Η Ταϊβάν είχε εφαρμόσει πρώτη το μοντέλο της σύστασης "αντιπροσωπειών" και γραφείων αντί επίσημων πρεσβειών. Η Ταϊβάν αυτή τη στιγμή έχει, μέσω των αντιπροσωπειών της, διπλωματικές σχέσεις με 24 χώρες και άλλου επιπέδου (εμπορικούς, οικονομικούς, τουριστικούς) δεσμούς με 140 χώρες.
 
 
Ήταν κατοικία
 
Για την περίπτωση του γραφείου που λειτουργεί στα κατεχόμενα η Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας υπάρχει και μια επιπρόσθετη δικαιολογία. Το κτήριο (βλέπε φωτογραφία) μέσα στο οποίο στεγάζεται το γραφείο ήταν πολύ πριν το 1974 η κατοικία του Βρετανού πρέσβη στην Κύπρο και αποτελούσε χωροταξικά τη συνέχεια του κτηρίου όπου σήμερα στεγάζεται η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία. Με λίγα λόγια το γραφείο της Βρετανίας στεγάζεται σε κτήριο που ανήκει στη χώρα, σε αντίθεση με τα γραφεία των άλλων χωρών για τα οποία ενοικιάζονται κατά κύριο λόγο διαμερίσματα σε πολυκατοικίες της κατεχόμενης Λευκωσίας.
 
ΠΟΛΙΤΗΣ
 
 
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3966&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 17.08.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote