Αρχική arrow ΡΙΠΕΣ arrow ΤΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ
ΤΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ Εκτύπωση E-mail
28.06.07

Του Σάκη Σερέτη

 Η εξωτερική πολιτική ασκείται πάντα  πίσω απο κλειστές πόρτες και οι εντός πολιτικοί πρωταγωνιστές,αναλαμβάνουν το κόστος των αποφάσεων τους, η απολαμβάνουν τα ωφέλη που μπορεί να αποκομίσουν, μετά απο μια γεναία διπλωματική νίκη.

Αλλωστε η επιτυχία ειναι μια σκάλα ,που κανένας δεν μπορεί να την ανέβει με τα χέρια στις τσέπες.

Αρκετά ομως ειναι τα παραδείγματα που αφορούν στην χάραξη εξωτερικής πολιτικής, που δεν συμβαδίζει με την θέληση του λαού,ο οποίος πολλές φορές δεν εχει ολοκληρωμένη εικόνα και η ελλιπής ενημέρωση οδηγεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων, που αποτυπώνονται μέσω  των διαφόρων δημοσκοπήσεων και οι οποίες αποτελούν το εργαλείο μέτρησης της δημοφιλίας των κυβερνώντων.

Ετσι μια πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα για το Σκοπιανό,αποκαλύπτει οτι το 89,6% των ερωτηθέντων ,ζητά την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπο την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια,προκειμένου να καθορισθεί μια ενιαία θέση απο την πλευρά της Ελλάδος,εν οψει των ραγδαίων εξελίξεων που ακολουθούν.

Οι Ελληνες πολίτες καλούν την κυβέρνηση να μην δεχθεί ονομασία που θα περιλαμβάνει,τον ορο Μακεδονία και την θέση αυτή υποστηρίζει και μια ισχυρή ομάδα απο 42 βουλευτές που ανήκουν στην Νέα Δημοκρατία.

Η θέση αυτή οπως εκφράζεται,προτείνει την επιβολή του βέτο στην ενταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ,το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Και ενω στην Ελλάδα επικρατεί σκέψη και περισυλλογή για την σωστή αντιμετώπιση του επίμαχου θέματος,οι Ευρωπαϊκοί μας εταίροι προχώρησαν ενα βήμα παραπέρα οξύνοντας το ηδη τεταμμένο κλίμα.

 Πρίν απο 20 ημέρες περίπου, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ελαβε μια απόφαση σόκ για τις Ελληνικές θέσεις,που αναφέρει οτι “η ονομασία των Σκοπίων δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξη του γειτονικού κράτουςστους κόλπους της Ε.Ε”.

Καλεί δε τα 27 κράτη-μέλη και την κομισιόν να αναγνωρίσουν τα “Μακεδονικά” διαβατήρια, με μια απόφαση που υπερψηφίσθηκε εχοντας  57 ψήφους υπέρ και 4 ψήφους κατά.

Παρόλα αυτά η Ελληνική κυβέρνηση αισιοδοξεί και ελπίζει οτι θα καταφέρει,να καθυστερήσει την πορεία εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ,με επιχείρημα οτι δεν εχει καταφέρει να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια που απαιτούνται.(καλές σχέσεις γειτονίας,αλυτρωτική προπαγάνδα).

Σημαντικό εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια ομως,που στην προκειμένη περίπτωση  λειτουργεί και σαν κυματοθραύστης,ειναι η στάση της Αμερικής, που φανερώνει οτι θεωρεί πρωταρχικό της στόχο,την εισοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ,ανεξάρτητα αν θα δυσαρεστήσει εναν “στρατηγικό εταίρο”,οπως η Ελλάδα.

Η εισοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ,εστω και με το ονομα FYROM,αναμένεται να παγιώσει την χρήση της διπλής ονομασίας και η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών,εχει καταγράψει μέχρι σήμερα 119 χώρες,που αναγνωρίζουν τα Σκόπια  με το ονομα “Μακεδονία”.

Μοναδικές εξαιρέσεις σε αυτή την δυσάρεστη εξέλιξη,αποτελούν το ΝΑΤΟ,η Ευρωπαϊκή Ενωση και φυσικά  η Ελλάδα που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον ορο πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις καθώς και η αποστασιοποιημένη στάση που τηρούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση,αποκαλύπτουν δυστυχώς μια πικρή αλήθεια, που ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να εμπεδώσει και να παραδεχθεί ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης,οτι καμία απο της κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας που πέρασε,δεν πίστεψε οτι πρέπει να παλέψει πολύ δυνατά το θέμα της ονομασίας.

Πολύ χαλαρά και επιφανειακά, η μία προσπαθούσε να φορτώσει το βάρος των ευθυνών στην επόμενη και καμία δεν ειχε το σθένος, να παραδεχθεί την αδυναμία της να χειρισθεί την υπόθεση αρκετά σοβαρά και υπεύθυνα.

Κατά τα αλλα, η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ.θα κληθεί να διαχειρισθεί την καυτή πατάτα της ονομασίας,χωρίς αυτό να σημαίνει, οτι δεν θα επιχειρήσει να μεταθέσει το κέντρο βάρους του προβλήματος στο εγγύς μέλλον, απαλαγμένη απο το αγχος των επερχόμενων εκλογών . 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=396&Itemid=34

Τελευταία ανανέωση ( 28.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote