Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τοπικό χρήμα αντικαθιστά το δολάριο σε τοπικές κοινωνίες των ΗΠΑ
Τοπικό χρήμα αντικαθιστά το δολάριο σε τοπικές κοινωνίες των ΗΠΑ Εκτύπωση E-mail
14.08.09

Κοινότητες στη Βόρεια Καρολίνα, τη Μασαχουσέτη, την Αριζόνα και αλλού τυπώνουν δικό τους χρήμα για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να υποστηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η τελευταία φορά που ήταν δημοφιλές το τοπικό χρήμα ήταν στη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ. Στο Πίτσμπορο, μια κωμόπολη καλλιτεχνών της Βόρειας Καρολίνας με 2.500 κατοίκους, κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες πράσινα χαρτονομίσματα με σκίτσα ερωδιών, χελωνών και δένδρων. Λίγες δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις κυκλοφόρησαν την άνοιξη το Ρlenty, ένα τοπικό νόμισμα που αντικαθιστά το δολάριο. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία στο Πίτσμπορο 15.000

Ρlenties και χρησιμοποιούνται παντού, από τον συνεταιρισμό οργανικών τροφίμων ώς το κατάστημα ζωοτροφών και, απ΄ αυτό τον μήνα, στο μεγάλο σούπερ μάρκετ της πόλης.

Το Ρlenty είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 2002 σε μια άλλη κοινότητα της Βόρειας Καρολίνας (η λέξη σημαίνει «αφθονία», όμως στην προκειμένη περίπτωση έχει σχηματιστεί από τα αρχικά των λέξεων Ρiedmont Local ΕcoΝomy Τender).

Μελάνι σόγιας. Τα χαρτονομίσματα σχεδιάζονται από ντόπιους καλλιτέχνες και τυπώνονται με μελάνι σόγιας σε χαρτί κατά 80% ανακυκλωμένο. Αντί για το μότο «Ιn God We Τrust» (εμπιστευόμαστε τον Θεό) που έχει το δολάριο, το Ρlenty έχει ως μότο τη φράση «Ιn Εach Οther We Τrust» (εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο).

Το τοπικό χρήμα- εκτός από το Ρlenty, στις ΗΠΑ κυκλοφορούν ακόμη το ΒerkShare και το Cheer- μπορεί να δαπανάται σε καταστήματα της γειτονιάς, οι ιδιοκτήτες των οποίων μπορούν μετά να το χρησιμοποιήσουν σε άλλα τοπικά καταστήματα ή, αν το επιλέξουν, να το ανταλλάξουν με δολάρια ή άλλα αγαθά.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3952&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 14.08.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote