Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η μάχη των φουγάρων
Η μάχη των φουγάρων Εκτύπωση E-mail
14.08.09

Τα παγόβουνα στον Βόρειο Πόλο λιώνουν ταχύτερα απ' ό,τι είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, τα παιδιά στις αρκτικές θάλασσες του βορειοδυτικού Καναδά μπορούν πλέον να κολυμπάνε άφοβα στα νερά που κάποτε καλύπτονταν από πάγους, πάνω από 2.000 καλοντυμένοι κύριοι συναντήθηκαν στη Βόννη για το περιβάλλον.

Εκπρόσωποι υπουργείων, πανεπιστημίων, ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων από 190 χώρες συζήτησαν επί πέντε μέρες πώς θα διατυπώσουν λακωνικότερα ένα πρόγραμμα δράσης για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Την περασμένη εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, η γερμανική μεγαλούπολη φιλοξένησε την τρίτη της για φέτος περιβαλλοντική σύνοδο του ΟΗΕ, που εντάσσεται στον τελευταίο γύρο των διεθνών συνόδων που θα προετοιμάσουν την κρίσιμη συνάντηση της Κοπεγχάγης τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Εκεί, στην πρωτεύουσα της Δανίας, θα επιχειρηθεί να διατυπωθεί ένα νέο διεθνές πλαίσιο δράσης για την κλιματική αλλαγή, για να αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, που εκπνέει το 2012.

Κι ενώ η αίσθηση του επείγοντος διακατέχει τους επιστημονικούς κύκλους που καταγράφουν τη σοβαρή κλιματική αλλαγή που προκαλεί η «βρόμικη ανάπτυξη», οι εθνικές πολιτικές και οικονομικές ελίτ ακόμη πασχίζουν να πετύχουν το ευνοϊκότερο παζάρι για λογαριασμό τους. Ετσι, αποστολή των συνέδρων της Βόννης ήταν να πάρουν ένα φλύαρο πακέτο 200 σελίδων με τις προτάσεις, τις υποδείξεις και τις υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις διεθνείς περιβαλλοντικές συνόδους των τελευταίων ετών και να τις συμπτύξουν σε κάτι λιγότερο από 50 ξεκάθαρες σελίδες. Το πρακτικό αποτέλεσμα, βέβαια, θα φανεί σε δύο άλλες συνόδους, που έπονται. Είναι οι σύνοδοι στην Μπανγκόκ τον Σεπτέμβριο και στην Βαρκελώνη τον Νοέμβριο, με τις οποίες ολοκληρώνεται ο προπαρασκευαστικός κύκλος των συνόδων πριν από την κρίσιμη της Κοπεγχάγης.

Πρόκειται για μια απίστευτη γραφειοκρατία που ξεδιπλώνει τις χάρες της όλα αυτά τα χρόνια, με τις διαφωνίες να εντείνονται όταν η κουβέντα φτάνει στο ποιος πρέπει να κάνει τι. Και μπροστά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η αντίστοιχη του περιβάλλοντος υποκλίνεται κάθε φορά που οι σύνεδροι φτάνουν στο ζωτικό θέμα του ποιος θα αποζημιώσει τις αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως Κίνα και Ινδία), ώστε εκείνες να μπορέσουν ανώδυνα να περιορίσουν τη ρυπογόνο βιομηχανική τους δραστηριότητα.

Η σύνοδος της Βόννης επιβεβαίωσε ότι η ρήξη ανάμεσα στις βιομηχανικές και τις αναπτυσσόμενες χώρες παραμένει, καθώς κάθε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάμπτει προς τα κάτω τις καμπύλες ανάπτυξης, και το ερώτημα αν «θα δείξουν τελικά οι πλούσιες χώρες την ευαισθησία να μειώσουν τους ρύπους τους» παραπέμπεται προς απάντηση στην Κοπεγχάγη. Κι όλα αυτά ενώ ήδη αναθεωρούνται προς το πλησιέστερο μέλλον τα ορόσημα της πλήρους τήξης των πολικών πάγων, της ανόδου της στάθμης των θαλασσών και της αύξησης της ερημοποίησης. Εύστοχα, λοιπόν, σχολιάστηκε στη Βόννη ότι τώρα μιλάμε πλέον για ορόσημο της επιβίωσης του ανθρώπινου είδους, καθώς η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να δράσει με την απαιτούμενη ταχύτητα.

Η συνολική εικόνα όπως προκύπτει σήμερα δείχνει ότι Κίνα και Ινδία ζητούν από τους πλούσιους να περιορίσουν πρώτοι κατά 40% τους βιομηχανικούς ρύπους τους, οι φτωχές αφρικανικές χώρες ζητούν τουλάχιστον 267 δισ. δολάρια ετήσια οικονομική βοήθεια μέχρι το 2020 ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, ενώ οι ΗΠΑ δεν δείχνουν πρόθυμες να δεχτούν να πληρώσουν το λογαριασμό που (θεωρείται ότι) τους αναλογεί για την κακή περιβαλλοντική κατάσταση του πλανήτη.

Ακόμη και η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικράτησε μετά την πρόσφατη σύνοδο των G8 στην Λ' Ακουιλα της Ιταλίας, όπου υπήρξε δέσμευση (και των ΗΠΑ) ότι μέχρι το 2050 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί μόνο κατά 2 βαθμούς Κελσίου, έσβησε γρήγορα όταν η επιστημονική κοινότητα σχολίασε ότι η αύξηση των 2 βαθμών δεν θα αποτρέψει τις τεράστιες κλιματικές αλλαγές που αναμένονται.

Τώρα, η σύνοδος της Βόννης, κόβοντας τις πολυσέλιδες φλυαρίες των προηγούμενων συνόδων ώστε να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς πρέπει να γίνει και από ποιους, αναθερμαίνει τις ελπίδες ότι γίνεται επιτέλους αντιληπτό ότι χρειάζονται λιγότερα λόγια και περισσότερη, άμεση, δράση.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3951&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote