Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ερντογάν: Στο τέλος του έτους οι μεταρρυθμίσεις στο κουρδικό
Ερντογάν: Στο τέλος του έτους οι μεταρρυθμίσεις στο κουρδικό Εκτύπωση E-mail
14.08.09

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να απαντήσει στα παράπονα που διατυπώνει η κουρδική μειονότητά της έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας για πρώτη φορά ένα χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα.

Η πρόοδος στο θέμα αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι λεπτομέρειες είναι λιγοστές καθώς ο Ερντογάν επιδιώκει προηγουμένως να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης, των στρατιωτικών και του κοινοβουλίου.

Η Άγκυρα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα δώσει περισσότερα δικαιώματα στα 12 εκατομμύρια Κούρδων της Τουρκίας και θα ζητήσει τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην προσπάθεια να θέσει τέρμα στη διαμάχη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Έως το τέλος του έτους θα αρχίσουμε με εκείνα τα μέτρα της κουρδικής πρωτοβουλίας που μπορούν να εφαρμοσθούν», είπε ο Ερντογάν σε συνέδριο του κόμματός του, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αναμενόταν να εκδώσει έναν δικό του οδικό χάρτη για το πώς θα επιλυθεί η σύγκρουση αύριο Σάββατο, ημερομηνία που συμπίπτει με την 25η επέτειο από την έναρξή της.

«Οι δικηγόροι του Οτσαλάν δεν έχουν τελειώσει τη σύνταξη των δηλώσεών του», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Πρόσθεσε πως θα επισκεφθούν τον Οτσαλάν, που είναι φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί κοντά στην Κωνσταντινούπολη, την ερχόμενη Τετάρτη και πιθανόν να ανακοινώσουν τον οδικό χάρτη την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Η κουρδική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποσκοπεί να ασκήσει πίεση στο PKK να καταθέσει τα όπλα και να τελειώσει έναν αντάρτικο αγώνα, που έχει κοστίζει τη ζωή περισσότερων από 40.000 ανθρώπων, ανταποκρινόμενη στα παράπονα που διατυπώνουν επί σειρά δεκαετιών οι Κούρδοι.

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι αντάρτες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να αποδεχθεί το σχέδιο ειρήνης του ηγέτη τους, σύμφωνα με το πρακτορείο Firat News που είναι το εκφραστικό όργανο των ανταρτών.

«Θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους τον οδικό χάρτη που θα παρουσιάσει ο ηγέτης μας και καλούμε το κράτος και την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την πολιτική βούληση που εκφράζει ο κουρδικός λαός», αναφέρει η διοίκηση του PKK σε ένα ανακοινωθέν το οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3950&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote