Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Παπούλιας: Πρώτα να φύγει ο στρατός κατοχής Εκτύπωση E-mail
27.06.07
«Δεν μπορεί η Τουρκία να επιδιώκει την ένταξή της στην Ε.Ε. έχοντας έναν στρατό κατοχής, που φτάνει τις 35.000, σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε.». 

 Ηταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, σε ερώτηση Αρμένιου δημοσιογράφου για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. 

Η προεδρική κατηγορηματική δήλωση, που σχεδόν συμπίπτει χρονικά, με διαφορά λίγων ωρών, με τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, έγινε στο Ερεβάν, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, όπου ο Κ. Παπούλιας πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη, προσκεκλημένος του προέδρου της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν.

 Συνοδεύεται από τους υφυπουργούς Εξωτερικών Θ. Κασσίμη και Αμύνης Ι. Λαμπρόπουλο. 

Αριστες σχέσεις

 Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων και των μελών των δύο αντιπροσωπειών, όπου επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών και η παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας τους, στον γεωργικό, στον τουριστικό και κυρίως στον αμυντικό τομέα (να επισκεφθεί την Αρμενία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ), ο Ελληνας Πρόεδρος είπε πως η Τουρκία από το 2005 άρχισε τη διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε. Η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την προσπάθεια αυτή.

Αλλά, βασική προϋπόθεση είναι να σεβαστεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ε.Ε. όπως τη σεβάστηκαν άλλες χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία).

 Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι είναι θέμα της Τουρκίας να εντείνει τις προσπάθειες προσαρμογής της στις απαιτήσεις της Ε.Ε.

Είναι πρόβλημα της Τουρκίας, υπογράμμισε. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Παπούλιας και στη βραδινή αντιφώνησή του στο δείπνο.

 «Και οι δύο χώρες, Ελλάδα - Αρμενία, συνορεύουν με την Τουρκία και συμμεριζόμαστε τη βούληση για ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της», είπε. Και πρόσθεσε, αναφερόμενος στις σχέσεις καλής γειτονίας, πως «αναμένουμε την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με όλα τα κριτήρια της Ε.Ε. σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών». 

Για το Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η απαράδεκτη κατάσταση στο νησί θα τερματιστεί και θα επανενωθεί η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 «Οι δύο χώρες μας, Ελλάδα - Αρμενία, έχουν μακρά ιστορία και τα δύο έθνη μας έζησαν στον 20ό αιώνα μαρτυρικές εποχές από κοινή αιτία, όπως μαρτυρεί και η Ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού, καταστάσεις που σφυρηλάτησαν μια ιδιαίτερη σχέση και φιλία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προς τον Αρμένιο πρόεδρο Ρομπέρ Κοτσαριάν στο επίσημο δείπνο. 

Για τη γενοκτονία

 «Δεν ξεχνάμε τη γενοκτονία του 1915 και είμαστε περήφανοι ότι στις τότε συνθήκες από τους λίγους λαούς που παρεχώρησαν άσυλο στους Αρμένιους ήταν και ο ελληνικός», τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος, ο οποίος σήμερα θα επισκεφτεί το Μνημείο Γενοκτονίας στο Ερεβάν και θα φυτέψει συμβολικά μια ελιά. 

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας σε ελληνική δημοσιογραφική ερώτηση για το εάν η Αρμενία επιθυμεί να μπει στο ΝΑΤΟ.

 «Δεν τίθεται θέμα ένταξής μας στο ΝΑΤΟ.

Εχουμε διευρυμένη συνεργασία, αλλά θέμα ένταξης δεν τίθεται.

Η ένταξη της Αρμενίας θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Αρμενία, ενώ θα μείωνε το επίπεδο προστασίας της», είπε κατηγορηματικά.   

 

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=394&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 27.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote