Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Οργή για τη θηριωδία του Αττίλα
Οργή για τη θηριωδία του Αττίλα Εκτύπωση E-mail
11.08.09

Έντονες αντιδράσεις σε Αθήνα και Λευκωσία προκαλούν οι αποκαλύψεις για τις θηριωδίες κατά του κυπριακού λαού το 1974 από τους Τούρκους εισβολείς του "Αττίλα".

Τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων βρέθηκαν στις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, ενώ στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα και άλλων 14 προσώπων, τα οποία δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Έντονες αντιδράσεις

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι είχαν φωτογραφηθεί από Τούρκο δημοσιογράφο κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους, γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι και περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες, και η φωτογραφία τους είχε κάνει το γύρο του κόσμου.

Τα όσα βλέπουν τώρα το φώς της δημοσιότητας έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις σε Λευκωσία και Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας επισημαίνει ότι οι αποκαλύψεις αυτές, καθώς και οι πληροφορίες για τη δολοφονία της οικογένειας των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

"Τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου", δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου.

O Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο - πηγάδι καθώς και οι μαρτυρίες για την εν ψυχρώ δολοφονία τετραμελούς οικογενείας συγκλονίζουν τον ελληνικό λαό, τον ελληνισμό αλλά και κάθε δημοκράτη σε όλον τον κόσμο, όπως συγκλονίζουν και τη Βουλή των Ελλήνων.

Επιβεβαιώνουν, ατράνταχτα κατά τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τα στυγερά, τα φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου και ομαδικές δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω την ανάγκη για πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ό, τι αφορά το μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας.Η Βουλή των Ελλήνων θα απευθυνθεί προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και σε όλα τα κοινοβούλια της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης με στόχο να κινητοποιηθούν και οι Διεθνείς Οργανισμοί ώστε να ριχθεί άπλετο φως έστω και μετά από 35 χρόνια σε ό,τι αφορά την τύχη των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Είναι το ελάχιστο χρέος του πολιτισμένου κόσμου προς τις οικογένειες που βιώνουν ακόμη το απερίγραπτο αυτό δράμα.»

"Πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει" δήλωσε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τις ταυτοποιήσεις λειψάνων Κυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, δήλωσε: "Η είδηση για τον ομαδικό τάφο και τις ταυτοποιήσεις έχει συγκλονίσει. Πρόκειται για βαρύτατα εγκλήματα πολέμου, των οποίων οι δράστες ουδέποτε τιμωρήθηκαν και των οποίων οι ηθικοί αυτουργοί προσπαθούν να κινηθούν με την παραλλαγή του ευρωπαίου, μιλώντας μάλιστα για ενέργειές τους, που απέρρεαν από την ιδιότητά τους ως εγγυητές της νομιμότητας. Η Τουρκία οφείλει να δεχθεί τα εγκλήματα που διέπραξε εισβάλλοντας στην Κύπρο το 1974 και να αποδεχθεί τις συνέπειες".

"Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ότι η κατοχή συνεχίζεται με την ανοχή της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που αδιαφορήσαν προκλητικά και για την τύχη των αγνοουμένων και για τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός κατοχής. Η δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού και η δίκαιη λύση δεν θα έρθουν με την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά από την αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

"Πρόκειται για φρικιαστική είδηση που φέρνει στο προσκήνιο μια από τις σκοτεινές πλευρές της τουρκικής εισβολής και την ανάγκη διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974" σχολίασε από το ΣΥΝ ο κ. Πάνος Τριγάζης.

"Οι τουρκολάγνοι του πολιτικού συστήματος πήραν την απάντηση της πραγματικότητας, με τα τραγικά ευρήματα στην πολύπαθη Κύπρο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης.

Αναφορικά με την αποκάλυψη του ομαδικού τάφου με λείψανα Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, ο  κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε σε νεότερη δήλωση: «Οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πλήρως ενήμερες από το 1995 για τις εκτελέσεις των αγνοουμένων οι οποίες αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Όλες όμως προσπερνούσαν το τραγικό συμβάν προκειμένου να μη διαταραχθούν οι (υποτιθέμενες…) «καλές» σχέσεις με την Τουρκία. Η πολιτική "Chamberlain" δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό μας για τις σχέσεις με τον κακό γείτονα».

Πηγή: ΝΕΤ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3932&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote