Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τρομοκρατία - κλίμα σημειώσατε 2
Τρομοκρατία - κλίμα σημειώσατε 2 Εκτύπωση E-mail
11.08.09

Ως άμεση απειλή ακόμα και γι' αυτή την εθνική ασφάλεια αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή όλο και περισσότεροι θεσμοί της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, που πλέον συστήνουν ομάδες και επιφορτίζουν ειδικούς να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της νέας περιβαλλοντικής πραγματικότητας.

Οπως προκύπτει από μελέτες των υπηρεσιών πληροφοριών και πολεμικά παίγνια που έχουν γίνει πρόσφατα, τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, ευάλωτες περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή, η Νότια και Νοτιοανατολική Ασία θα έρθουν αντιμέτωπες με ελλείψεις τροφίμων, κρίσεις νερού και καταστροφικές πλημμύρες που θα προκληθούν από την κλιματική αλλαγή και θα απαιτήσουν ή μια μείζονα ανθρωπιστική παρέμβαση εκ μέρους των ΗΠΑ ή ακόμα και μια στρατιωτική απάντηση. Αναλυτές του στρατού αλλά και των υπηρεσιών πληροφοριών θεωρούν ότι η κλιματική αλλαγή θα θέσει τις επόμενες δεκαετίες βαθιές στρατηγικές προκλήσεις στις ΗΠΑ και θα ενισχύσει την προοπτική στρατιωτικής επέμβασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων βίαιων καταιγίδων, ξηρασίας, μαζικής μετανάστευσης και πανδημιών.

Στους ανθρώπους που ασκούν πολιτική είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η αλλαγή του κλίματος έχει σοβαρότατες συνέπειες σε πολλούς τομείς, σε μεγάλο βαθμό όμως το επιχείρημα της απειλής της εθνικής ασφάλειας δεν χρησιμοποιούνταν, αφού δεν στηριζόταν από έρευνες και δεν ήταν αρκετά ισχυρό. Τώρα, αναβαθμίζεται, με στοιχεία από έρευνες, ενώ τοποθετείται και στα... τραπέζια μελέτης ανώτατων πολιτικών θεσμών όπως το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η αίσθηση ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί προκλήσεις για την ασφάλεια και τη γεωπολιτική είναι κεντρική στη σκέψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του γραφείου για το κλίμα», εξήγησε στους «New York Times» ο Πίτερ Ογκντεν, επικεφαλής του γραφείου του Τοντ Στερν, του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι αρμόδιος για τα κλιματικά θέματα.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κέρι, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρωτεργάτης νομοθεσίας για το κλίμα, θεωρεί ότι η επίκληση της εθνικής ασφάλειας, σε συνδυασμό με τις άλλες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, είναι θεμιτή και βάσιμη. Η συνεχιζόμενη σύρραξη στο νότιο Σουδάν, π.χ., που έχει προκαλέσει τον θάνατο και τον ξεριζωμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι απόρροια των αυξανόμενων ξηρασιών και της διεύρυνσης της ερήμου στον βορρά. «Αυτό θα το δούμε στο μέλλον ξανά και ξανά» προβλέπει ο Τζον Κέρι. Πολιτικοί και ομάδες που σκέπτονται όπως ο Κέρι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να ηγηθούν στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με γενναίες μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλα μέτρα, ώστε να μη χρειαστεί αργότερα να μιλήσουν με στρατιωτικούς όρους και να πληρώσουν το τίμημα και σε ανθρώπινες ζωές.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3929&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote