Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιράν: «Να δικαστεί ο Μουσαβί»
Ιράν: «Να δικαστεί ο Μουσαβί» Εκτύπωση E-mail
10.08.09

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν δήλωσαν  ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μιρχοσείν Μουσαβί θα πρέπει να δικαστεί για υποκίνηση των ταραχών, που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

«Αν ο Μοσαβί, (ο ηττηθείς υποψήφιος Μεχντί) Καρουμπί και (ο πρώην πρόεδρος Μοχάμαντ) Χαταμί είναι οι κυρίως ύποπτοι για τη μικρού μεγέθους επανάσταση στο Ιράν- που είναι- αναμένουμε από το δικαστικό σύστημα...να τους παραπέμψει, να τους συλλάβει, να τους δικάσει και να τους τιμωρήσει», δήλωσε ανώτατος διοικητής των Φρουρών, ο Γιαντολάχ Γιαβανί. 


Παράλληλα, ανώτατος Ιρανός στρατιωτικός διοικητής δήλωσε σήμερα ότι τα ξένα ΜΜΕ θα έπρεπε να υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο για να προστατεύεται το θρησκευτικό καθεστώς κυρίως μετά από το αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα.


«Μετά από την αποτυχία της βελούδινης επανάστασης στο Ιράν...σημαντικά ξένα στοιχεία στο εσωτερικό...της χώρας ετοιμάζουν τη δεύτερη φάση του σχεδίου τους, για να αποδυναμώσουν το σύστημα. Επομένως, αυτά (τα ξένα ΜΜΕ) θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο», είπε ο ανώτατος στρατιωτικός διοκητής Μασούντ Τζαζαγιερί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Βάφτισαν «αρρώστιες» τα βασανιστήρια

Κι ενώ είναι σε εξέλιξη οι δίκες των κρατουμένων στο Ιράν- χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία, μεταξύ άλλων, σε μια Γαλλίδα, δύο Ιρανούς που εργάζονταν για τη βρετανική και τη γαλλική πρεσβεία και δεκάδες άλλους- ο αρχηγός της αστυνομίας παραδέχτηκε πως οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν στις μετεκλογικές ταρραχές, κακοποιήθηκαν στη διάρκεια της κράτησής τους. Ο Ισμαήλ Αχμάντι Μογκχαντάμ, παραδέχτηκε ότι στη φυλακή Καριζάκ οι φύλακες χτύπησαν τους κρατουμένους, απέδωσε όμως το θάνατό τους στο ξέσπασμα «ασθένειας».

Επικρίσεις από τη Σουηδία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε έντονη κριτική στο Ιράν για τις ομαδικές δίκες των φερόμενων ως αντιφρονούντων στο Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, δήλωσε ότι αποτελούν πρόκληση προς το σύνολο της ΕΕ. Σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ, ο Μπιλντ είπε ότι οι δίκες που διεξάγονται στην Τεχεράνη είναι «δίκες σόου».
Η Σουηδία ανέλαβε τον Ιούλιο και για ένα εξάμηνο την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

Ο Μπιλντ είπε ότι η ΕΕ «θα πρέπει να είναι πολύ σαφής» στην απαίτησή της για την άμεση απελευθέρωση των κατηγορούμενων. Η κατάσταση στην Τεχεράνη «δεν παρέχει ασφάλεια», είπε, και απαιτεί προσοχή.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3924&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote