Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ στην Ελλάδα να θέσει το όνομα στη Στρατιωτική Επιτροπή Εκτύπωση E-mail
27.06.07

Ελληνικό στραπάτσο για Σκόπια στο ΝΑΤΟ!

 Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει το πρώτο απτό δείγμα του αρνητικού τρόπου, με τον οποίο οι σύμμαχοι και εταίροι στους κόλπους του ΝΑΤΟ θα συμπεριφερθούν έναντι της Αθήνας στο θέμα της κοινώς αποδεκτής ονομασίας της ΠΓΔΜ, για την απρόσκοπτη ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο στην κλειστή συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, (MC 161), με αντικείμενο την καταγραφή υπαρκτών ή εν δυνάμει απειλών σε βάρος της Συμμαχίας και των κρατών-μελών της, οι Σύμμαχοι «απαγόρευσαν» στην Ελλάδα να αναφερθεί σαφώς στη διαφορά με την ΠΓΔΜ στο θέμα της τελικής ονομασίας της χώρας αυτής και στις προσπάθειες για την κατάληξη σε αμοιβαίως κοινή λύση.

 Απορρίφθηκε

 Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε προτείνει να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο της σχετικής έκθεσης της Συμμαχίας, στο κεφάλαιο για την ΠΓΔΜ και τις σχέσεις της με τις όμορες χώρες, η φράση «Η Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώνει, ότι η διαφορά για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξακολουθεί να παραμένει και ενθαρρύνει την εξεύρευση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας 817/93 και 845/93». 

Αυτή η απολύτως ακριβής διατύπωση απορρίφθηκε πανηγυρικώς από τη μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων και συμμάχων, αλλά και του Νορβηγού προεδρεύοντος, με το «αιτιολογικό», ότι αυτή η διατύπωση συνιστά πολιτική δήλωση (!!!), που δεν είναι συμβατή με τη φιλοσοφία της έκθεσης του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι πολιτικές αναφορές με συγκεκριμένα πολιτικά κίνητρα στις εκθέσεις της MC 161. 

Στις διμερείς διαβουλεύσεις, που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με τους εταίρους κσι συμμάχους για την τοποθέτηση αυτή συνάντησε την καθολική σχεδόν απροθυμία και αδιαφορία τους να ακούσουν την ελληνική ανάλυση για τη διεθνή διάσταση της διαφοράς στο θέμα της ονομασίας και ήταν «ακατέβατοι» στο να συμβιβαστούν με την ελληνική πρόταση. 

Γενικόλογη 

Μπροστά στο «μπλοκ» των απρόθυμων εταίρων και συμμάχων η ελληνική αντιπροσωπεία αναγκάστηκε να εμφανιστεί με νέα «συμβιβαστική» πρόταση, που φυσικά ήταν γενικόλογη και δεν αφορούσε την ουσία του θέματος. 

«Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητη για την εδραίωση (της θέσης της ΠΓΔΜ) στις ευρωατλαντικές δομές η εξακολούθηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση αμοιβαίως αποδεκτών λύσεων σε εξέχοντα θέματα».

 Η γενικού περιεχομένου και αποδυναμωμένη διατύπωση ήταν η μόνη εναλλακτική λύση, που δέχθηκαν οι εταίροι, οι οποίοι προθύμως έσπρωχναν την Ελλάδα να κάνει δική της ξεχωριστή δήλωση εκτός κειμένου ή να βάλει αστερίσκο!

Επί της ουσίας δηλαδή, η Αθήνα να αποδεσμεύσει τη Συμμαχία από το πρόβλημα της ονομασίας και να δεχθεί ότι αποτελεί διμερή, μόνον, διαφορά με την ΠΓΔΜ!    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=392&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 27.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote