Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εφτά μήνες δηλητήριο
Εφτά μήνες δηλητήριο Εκτύπωση E-mail
06.08.09

Ερωτήματα σχετικά με το βαθμό έκθεσης του πληθυσμού από το Μάμμαρι στο αρσενικό εγείρονται εξαιτίας του γεγονότος ότι ο προηγούμενος έλεγχος του νερού έγινε τον περασμένο Ιανουάριο

 

Ενώ τα δείγματα νερού από τη νέα τέταρτη γεώτρηση, η διάνοιξη της οποίας ολοκληρώθηκε χτες στο Μάμμαρι, βρίσκονται στο Κρατικό Χημείο, οι απαντήσεις για τα αίτια του εντοπισμού αρσενικού σε υψηλή περιεκτικότητα στο νερό των άλλων τριών γεωτρήσεων που υδροδοτούν το χωριό δεν έχουν ακόμα βρεθεί στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Σήμερα το πρωί αναμένονται τα αποτελέσματα για την τέταρτη γεώτρηση, με τις προβλέψεις να μην είναι καθόλου αισιόδοξες για το ύψος της περιεκτικότητας αρσενικού και σε αυτήν, αφού ανοίχτηκε πολύ κοντά στις άλλες τρεις δηλητηριασμένες γεωτρήσεις. Διασταυρωμένες επιστημονικές πηγές ανέφεραν, πάντως, χτες στον «Π» ότι η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε ποσότητα αρσενικού ακόμα και 100 φορές μικρότερη από την επιτρεπτή των 10μg ανά λίτρο νερού, ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό, αφού το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο αναστέλλει τη μεταβολή ενζύμων, καταλήγοντας σε καρκίνο ζωτικών οργάνων (πνεύμονες και ουροδόχος κύστη), ενώ το δηλητήριο σχετίζεται και με καρδιοπάθειες.
Τα κρίσιμα νέα στοιχεία με την υπόθεση στο Μάμμαρι είναι ότι έλεγχος των νερών έχει να γίνει από τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Γιώργου Γιωργαλλά, και ότι το ύψος της περιεκτικότητας σε αρσενικό του νερού φτάνει ακόμα και τα 18μg ανά λίτρο και όχι μέχρι τα 15μg, που γράψαμε χτες.
Παρά τα δεδομένα αυτά σχετικά με το πιθανό διάστημα έκθεσης του πληθυσμού στο δηλητήριο, οι εισηγήσεις των Υγειονομικών Υπηρεσιών προς τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά και προς το ίδιο το Υπουργείο Υγείας είναι η μη κατανάλωση νερού από τον πληθυσμό και η αναμονή της έρευνας του Τμ. Γεωλογικής Επισκόπησης σχετικά με τα αίτια της εμφάνισης αρσενικού στους υδάτινους πόρους στο Μάμμαρι. Σημειώνεται ότι λήψη δειγμάτων αίματος από τον πληθυσμό στο Μάμμαρι, για το ενδεχόμενο έκθεσής του στο δηλητήριο, ακόμα δεν έχει γίνει.
 
Απομακρύνεται η απόρριψη
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανθρώπινης απόρριψης του χημικού στοιχείου στις γεωτρήσεις στο Μάμμαρι, το οποίο προτάχθηκε από το Τμ. Γεωλογικής Επισκόπησης εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους, επιστημονικές πηγές του «Π» το απέκλεισαν, διότι από το νερό στο Μάμμαρι απουσιάζουν άλλα χημικά στοιχεία. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον «Π», αν μια βιομηχανική μονάδα διοχέτευε κατά κάποιον τρόπο απόβλητα στους υδάτινους πόρους του χωριού, τότε θα έπρεπε να εντοπιστούν και άλλα στοιχεία, όπως βαρέα μέταλλα (μαγγάνιο και μαγνήσιο). Επιπλέον, αποκλείεται το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας, διότι ουδείς, όσο οργανωμένος και αν ήταν, θα μπορούσε να ρίξει τόση ποσότητα αρσενικού σε τρεις πηγές νερού.
 
 
 
 
ΠΟΛΙΤΗΣ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3907&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 06.08.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote