Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επέστρεψαν με τον Κλίντον οι δύο δημοσιογράφοι από τη Β.Κορέα
Επέστρεψαν με τον Κλίντον οι δύο δημοσιογράφοι από τη Β.Κορέα Εκτύπωση E-mail
05.08.09

Επέστρεψαν στις Ην. Πολιτείες, μαζί με τον Μπιλ Κλίντον, οι δύο Αμερικανίδες δημοσιογράφοι που απελευθέρωσε η Βόρειος Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την ανακούφισή του για την απελευθέρωσή τους, ενώ η Χίλαρι Κλίντον επισήμανε ότι το γεγονός δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στη σχέση της Ουάσινγκτον με την Πιονγιάνγκ. Ο Λευκός Οίκος επέμεινε πως η αποστολή Κλίντον στη Β. Κορέα ήταν ιδιωτικού χαρακτήρα.


Οι δύο δημοσιογράφοι που κρατούνταν στη Βόρειο Κορέα είχαν καταδικαστεί για παράνομη είσοδο στη χώρα. Είχαν καταδικαστεί σε 12 χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή, σύμφωνα με τις Β. Κορέα, σχεδίαζαν να γυρίσουν βίντεο και να δυσφημίσουν τη χώρα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-Ιλ, απένειμε ειδική χάρη στη Λόρα Λινγκ και στη Ούνα Λι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπιλ Κλίντον.

Οι δύο γυναίκες αναχώρησαν από τη Β. Κορέα για το Λος Αντζελες με πτήση τσάρτερ, μαζί με τον πρώην πρόεδρο των Ην.Πολιτειών.

Επέστρεψαν συγκινημένες

Η Λόρα Λινγκ, μιλώντας εκ μέρους και των δύο δημοσιογράφων, εξέφρασε την έκπληξη και την ανακούφισή της, όταν οι βορειοκορεατικές αρχές τις μετέφεραν σε ένα δωμάτιο, όπου τους περίμενε ο Μπ.Κλίντον.


«Σοκαριστήκαμε. Αλλά καταλάβαμε αμέσως ότι ο εφιάλτης έφτασε στο τέλος του» δήλωσε η Λ.Λινγκ. «Οι τελευταίες 140 ημέρες ήταν οι πιο δύσκολες και οδυνηρές της ζωής μας» πρόσθεσε, ευχαριστώντας την Πιονγιάνγκ που τους έδωσε αμνηστία.


Ο ανταποκριτής του BBC στη χώρα επισημαίνει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο γυναίκες δεν είχαν αρχίσει να εκτίουν την ποινή τους και έμεναν σε ένα σπίτι στη χώρα. Προσθέτει ότι η Πιονγιάνγκ θέλησε να τις χρησιμοποιήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την επίσκεψη ενός ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα.


Ανακουφισμένος ο Ομπάμα

Την «εξαιρετική ανακούφισή» του για την απελευθέρωση των δύο γυναικών εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον -είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του- για την εξαιρετική ανθρωπιστική του προσπάθεια που κατέληξε στην απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό αποτελεί πηγή χαράς για ολόκληρη τη χώρα.


Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πάντως ότι η απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας.


Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Today» του NBC δήλωσε, ωστόσο, ότι ελπίζει ότι η Πιονγιάνγκ θα επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίησή της και ότι ελπίζει πως «θα λάβει τη σωστή απόφαση».

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3901&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote