Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν
Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν Εκτύπωση E-mail
02.08.09

Την εβδομάδα που πέρασε, φάνηκε να οριστικοποιούνται τα σχέδια για μια συντονισμένη προσπάθεια έναρξης συνομιλιών μεταξύ των Ταλιμπάν και Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων στο Αφγανιστάν.

Εφόσον η προσπάθεια τελεσφορήσει, θα πρόκειται ασφαλώς για ριζική αλλαγή της στρατηγικής των Συμμάχων, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος, μετά οκτώ χρόνια πολέμου στη χώρα. Ανώτατοι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί στο μέτωπο πιστεύουν ότι μετά την επιτυχή εκκαθαριστική επιχείρηση στην επαρχία Χελμάντ, έχουν δημιουργηθεί πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για διάλογο με «μεσαίας κλίμακας οπλαρχηγούς» των Ταλιμπάν. Ελπίζουν ότι η συνεχιζόμενη βρετανική στρατιωτική παρουσία στο νότιο Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την αποστολή χιλιάδων ανδρών για ενίσχυση από τις ΗΠΑ, θα πείσει τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα. Μάλιστα, στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο έχουν ήδη αρχίσει οι αναφορές για «στρατηγική εξόδου» από το Αφγανιστάν.

 

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νύχι του Πάνθηρα», στη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες κατάφεραν να εξουδετερώσουν τους Ταλιμπάν από μία καίρια περιοχή της Χελμάντ, ο υπαρχηγός του βρετανικού ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Σάιμον Μέιγιαλ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, το εξής: «Τα μεσαία στελέχη των Ταλιμπάν έχουν πλέον την ευκαιρία να αποκαταστήσουν τις γέφυρες επικοινωνίας τους με την κυβέρνηση της Καμπούλ. Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους βασικούς στόχους της επιχείρησής μας».

 

Οι οπλαρχηγοί Παστούν

 

Η στάση των μεσαίων στελεχών των Ταλιμπάν θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς οι συγκεκριμένοι οπλαρχηγοί ελέγχουν μεγάλο αριθμό μαχητών της φυλής Παστούν στο Νότιο Αφγανιστάν. Τα ανώτερα στελέχη, οι σκληροπυρηνικοί δηλαδή που περιβάλλουν τον Μουλά Ομάρ, είναι απίθανο να συναινέσουν σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Καμπούλ στο ορατό μέλλον. Τα χαμηλόβαθμα στελέχη, οι στρατιώτες που δεν διαθέτουν ισχυρό ιδεολογικό υπόβαθρο δηλαδή, θεωρούνται ελάσσονος σημασίας, αφού δεν διαθέτουν πολιτική επιρροή.

 

 

Εκτός από τον Μέιγιαλ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τη χάραξη των στρατηγικών του βρετανικού στρατού στο Αφγανιστάν, ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, Ντάγκλας Αλεξάντερ. Αμφότεροι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης με τους Ταλιμπάν, αν εκείνοι δεχθούν να αποκηρύξουν τη βία.

 

Μυστικές επαφές

 

Η προεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες από Βρετανούς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι εδραιώνουν επαφές με οπλαρχηγούς των Ταλιμπάν και ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. Το έργο των πρακτόρων όμως ήταν μέχρι τώρα αρκετά δύσκολο, λόγω των ευαισθησιών της κυβέρνησης Καρζάι, αλλά και της εισροής ιδεολογικά ακραίων στοιχείων από το γειτονικό Πακιστάν. Οι προσπάθειες εντάθηκαν όμως μετά την επιτυχία της επιχείρησης «Νύχι του Πάνθηρα».

 

Το Λονδίνο, άλλωστε, δεν κρύβει την ανησυχία του για το αδιέξοδο του πολέμου και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

 

Μετά τους αλλεπάλληλους θανάτους Βρετανών στρατιωτών τις τελευταίες εβδομάδες, το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι πρέπει τα στρατεύματα της χώρας να αποχωρήσουν άμεσα από το Αφγανιστάν εκτινάχθηκε από 42%, που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σε 52%. Σε δημοσκόπηση της βρετανικής εφημερίδας Independent, το 58% των ερωτηθέντων εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να ηττηθούν με στρατιωτικά μέσα. Η αλλαγή στάσης του κόσμου εξηγεί εν μέρει και την αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης.

 

Μεγάλο στοίχημα οι ομαλές εκλογές

 

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 20ής Αυγούστου εισέρχεται το Αφγανιστάν, μετά το τέλος του πλέον αιματηρού μήνα για τις συμμαχικές δυνάμεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, το 2001. Οι 69 στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους τον Ιούλιο είναι περισσότεροι από όσους σκοτώνονταν κάθε χρονιά από το 2001 έως το 2004. Ιδιαίτερα η Βρετανία έχασε τους περισσότερους άνδρες σε ένα μήνα από την εποχή του πολέμου στα Φόκλαντς. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της στη χώρα (189) ξεπέρασε πλέον τον αριθμό των νεκρών στο Ιράκ (179). Υπό αυτές τις συνθήκες, η ομαλή διεξαγωγή των προσεχών προεδρικών εκλογών καθίσταται μεγάλο στοίχημα για τις νατοϊκές δυνάμεις. Αρκεί να αναφερθεί ότι την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον τριών υποψηφίων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Χαμίντ Καρζάι, Μοχάμετ Κουασίμ Φαχίμ.

 

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3881&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 02.08.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote