Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Επτά χρόνια φαγούρα με τη ΔΕΚΑ Εκτύπωση E-mail
25.06.07
Νέες τριβές σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο προκαλεί το σίριαλ της ΔΕΚΑ που συνεχίζεται με πολλά επεισόδια και ανατροπές, τα τελευταία 7 χρόνια!

Τη Δευτέρα, επτά πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΔΕΚΑ Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται τις κινητές αξίες που μεταβιβάσθηκαν σε αυτή από το Δημόσιο, κάθονται και πάλι στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας.

 Φέρονται ότι ζημίωσαν την περιουσία του Δημοσίου κατά 500 εκατ. ευρώ με τις αγορές συγκεκριμένων μετοχών.

 Κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, αν και σε πρώτο βαθμό είχαν απαλλαγεί.

 Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης αυτής έχει δημιουργήσει πολλές αμφισβητήσεις για το νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων αλλά και την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσής της από τη κυβέρνηση.

 Το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί τη Ν.Δ. ότι με τακτικές τύπου «χειροπέδες» παρεμβαίνει ευθέως στη Δικαιοσύνη, επιδιώκοντας να εντάξει και να αξιοποιήσει εκ νέου, το φιάσκο του χρηματιστηρίου το 1999-2000, στο εν εξελίξει προεκλογικό παιγνίδι. 

Η μήνυση Εβερτ  Ο Μ. Εβερτ στην πρώτη δίκη της ΔΕΚΑ και (κάτω) οι Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Φλωρίδης που θα καταθέσουν ως μάρτυρες. Ποια ήταν, όμως, τα γεγονότα-σταθμοί, που προσδιόρισαν τον έντονο πολιτικό χαρακτήρα της υπόθεσης και πυροδότησαν τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για μεθοδευμένες διώξεις; 

*Η ΔΕΚΑ απασχόλησε τη Δικαιοσύνη έπειτα από μήνυση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ, το 2000. Τα αδικήματα που περιέγραφε ο εισαγγελέας Δ. Ασπρογέρακας στο πόρισμά του προς τη Βουλή (χειραγώγηση, στρέβλωση κ.ά.) δεν στάθηκαν στην ανάκριση. 

*Η εκλογική νίκη της Ν.Δ. το 2004 έδωσε ξαφνικά ώθηση στην υπόθεση. Η ανάκριση ολοκληρώθηκε με την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος για ζημία του Δημοσίου. Τα μέλη της τότε διοίκησης, Ι. Κουσουλάκος, Γ. Νιώτης, Β. Μανεσιώτης, Π. Μαρκοπούλου, Γ. Καλλιάς, Αθ. Σάγος και Μαρία Ποσνακίδου, παραπέμθηκαν με κακουργηματικές κατηγορίες απιστίας.  

*Το βούλευμα του συμβουλίου εφετών, υιοθετώντας τις απόψεις Εβερτ έκανε λόγο για αθρόες αγορές μετοχών (Εθνικής, ΟΤΕ, Εμπορικής κ.ά.), την περίοδο 1999-2000 από τη ΔΕΚΑ με προφανή σκοπό να στηριχθεί το χρηματιστήριο, που παρέπαιε.

 Η ζημία προκύπτει από τη σύγκριση της τιμής αγοράς των μετοχών με κάποια επινοημένη, «πραγματική τιμή» και μάλιστα σε προγενέστερη χρονική στιγμή!

 *Το ΠΑΣΟΚ μιλάει τώρα για πολιτικοποίηση της δίκης και καταγγέλλει ότι πρώτη φορά η ποινική κατηγορία της απιστίας στοιχειοθετείται με το επιχείρημα του «πολιτικού οφέλους» που είχε η τότε κυβέρνηση Σημίτη από τη στήριξη του χρηματιστηρίου.  

*Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων, που αμφισβήτησαν τη ζημία μιλώντας για «λογιστικές κατασκευές» και επέμειναν ότι οι αποφάσεις τους εγκρίνονταν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, δεν ελήφθησαν υπόψη.

Το εύλογο ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι γιατί ενώ η Ν.Δ. κοπτόταν τόσο πολύ για την κάθαρση από το «άγος του χρηματιστηρίου», δεν κίνησε παράλληλα με την υπόθεση της ΔΕΚΑ και την ποινική κοινοβουλευτική διαδικασία κατά των τυχόν εμπλεκομένων υπουργών;  

*Η πρώτη δίκη ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2005 με ομόφωνη αθώωση των κατηγορουμένων. Το δικαστήριο έκρινε ότι ακόμη και αν υπήρξε ζημιά, η κατηγορία έχει παραγραφεί, γιατί η ΔΕΚΑ δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα αλλά είναι ανώνυμη εταιρεία.

 Επομένως, οι υπεύθυνοί της έπρεπε να δικασθούν με το αδίκημα της κοινής απιστίας που το 2000 (οπότε φέρεται ότι τελέσθηκε το αδίκημα) ήταν πλημμέλημα και εντός 5ετίας παραγράφεται. Το αίτημα αναίρεσης 

*Μετά το πλήγμα αυτό, οι μηνυτές της Ν.Δ. ζήτησαν από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Λινό να ασκηθεί αναίρεση. Ο πρώτος που επιλήφθηκε ήταν ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Α. Ζυγουρας, ο οποίος έκρινε ότι σωστά έπραξε το εφετείο και πως δεν υπάρχει λόγος αναίρεσης.

 Ομως, η υπόθεση ανατέθηκε... και σε δεύτερο αντιεισαγγελέα, τον Φ. Μακρή, ο οποίος επέμεινε ότι η ΔΕΚΑ λόγω της φύσης της είναι (αν και Α.Ε.) κρατική εταιρεία και πρέπει να εφαρμοσθεί ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου (κακούργημα). 

*Το ποινικό τμήμα του Αρείου πάγου υιοθέτησε την άποψή του και έτσι, φτού και από την αρχή: Οι ίδιοι κατηγορούμενοι, για τις ίδιες κατηγορίες στο ίδιο εδώλιο! 

*Το όλο σκηνικό επιβάρυναν πρόσφατα καταγγελίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε μέλος του δικαστηρίου για να καταδικάσει τους κατηγορούμενους!

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων το διέψευσε, όμως ο πρόεδρος πρωτοδικών Ν. Σαλάτας, μέλος της μειοψηφίας του δ.σ., επέμεινε ότι ουδέποτε η ΕΔΕ συνεδρίασε για να αποφασίσει σχετικά με το ζήτημα.     

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=388&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote