Αρχική arrow EDITORIAL arrow ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ Εκτύπωση E-mail
30.07.09

 

ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

 

Για βαθειά κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της πολιτικής και αλλοίωση του αξιακού κώδικα μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για την 35η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και η έκφραση αυτής της άποψης του, προκάλεσε αναταράξεις και διαφορετικές ερμηνείες.

 

Η ευθύτητα της κριτικής του προς το πολιτικό σύστημα, αποδόθηκε από κάποιους στο ενδεχόμενο να ήταν το τελευταίο διάγγελμά του για τη συγκεκριμένη επέτειο, ενώ από μια άλλη μερίδα εκτιμήθηκε ως προπομπός μελλοντικών κινήσεών του.

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν τα όσα είπε για τους πολιτικούς και για τα εθνικά θέματα, πίκραναν μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου, το σίγουρο όμως είναι ότι ικανοποίησαν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και ο «κυρίαρχος λαός» δεν έχει την δική του συμμετοχή σε αυτή την πτώση του αξιακού κώδικα.

Διότι εάν η αλλοίωση του έχει πλήξει μόνο τον πολιτικό κόσμο και ο «λαός» είναι τόσο πολύ αθώος, όσο διατυμπανίζουν κολακεύοντας τον κάποια μικρά κόμματα, τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά και προδιαγεγραμμένα.

Στην επόμενη εκλογική διαδικασία ο «κυρίαρχος λαός» θα άλλαζε την όποια διεφθαρμένη ηγεσία και στην θέση τους θα επέλεγε έντιμους ανθρώπους να διαχειριστούν τις τύχες του.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, καθόσον το φαινόμενο της διαφθοράς έχει αρκετούς οπαδούς σχεδόν σε όλους τους χώρους της ελληνικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλοι βολεύονται να «πυροβολούν στο τέλος τον πιανίστα», βγάζοντας τον εαυτό τους έξω από τον φάλτσο κύκλο της υποψίας…

Αρχίζοντας από τους πολιτικούς που παίρνουν ένα «δωράκι» για να υπογράψουν συγκεκριμένη σύμβαση για κάποια εξοπλιστικά προγράμματα, άγονες γραμμές και άλλα συναφή, μέχρι τους αγρότες που δηλώνουν ανύπαρκτα χωράφια με πλασματικές σοδειές και κάποιοι άλλοι κτηνοτρόφοι, που μεταφέρουν τα ζώα τους από την μια μεριά στην άλλη, για να ξεγελάσουν τους «κουτόφραγκους» και να τσεπώσουν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επίσης από κάποιους επιχειρηματίες που «λαδώνουν» γρανάζια της φορολογικής μηχανής, για να μην φρενάρει μπροστά στην δική τους επιχείρηση, μέχρι τους απλούς πολίτες που με το καθιερωμένο πλέον «λαδόσημο» προσπαθούν να παρακάμψουν την όποια γραφειοκρατική διαδικασία ορθώνεται μπροστά τους.

Έτσι η διαφθορά παρουσιάζει το πλασματικό αγγελικό της πρόσωπο και εμφανίζεται απενοχοποιημένη για την ελληνική κοινωνία, καθώς θεωρείται πλέον ένα αθώο πλάγιο μέσο για να επιτύχεις το σκοπό σου.

Αφού λοιπόν τον πέτυχες, θεωρείσαι «μεγάλος» και όλοι υποκλίνονται στο μεγαλείο σου.
Όμως έτσι περνάει σε αντίθετη τροχιά ένας «νέος» (αλλά αποδεκτός προφανώς) αξιακός κώδικας, που καμία σχέση και τίποτα κοινό δεν παρουσιάζει με αυτόν που εννοεί ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ωστόσο τα φαινόμενα διαφθοράς πολλαπλασιάζονται και μοιραία μπολιάζουν αργά αλλά σταθερά, με το δηλητήριο τους την κοινωνία , διαβρώνοντας συνειδήσεις, ενώ παράλληλα με αξιοσημείωτους ρυθμούς διαμορφώνουν τα νέα πρότυπα συμπεριφοράς.

Κατά συνέπεια εμφανίζονται ως γραφικοί όσοι επιμένουν να ακολουθούν τον παλαιό αξιακό κώδικα και δεν συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην θεμελίωση της επερχόμενης παρακμής, που καιροφυλακτεί να αλώσει.

Έτσι μπορεί μεν να μας φταίνε οι άλλοι, που προωθούν με τις πράξεις τους τις τροπολογίες της διαφθοράς στην αρένα της ζωής, αλλά σίγουρα όμως, κάπου συμβάλαμε και εμείς στην συντήρηση του θηριοτροφείου, χάριν της δικής μας ευκολίας.

Εσείς τι λέτε:

 

Σάκης Σερέτης

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3869&Itemid=29

Τελευταία ανανέωση ( 30.07.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων