Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κλιμακώνεται η κρίση ΗΠΑ - Ισραήλ
Κλιμακώνεται η κρίση ΗΠΑ - Ισραήλ Εκτύπωση E-mail
29.07.09

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Πρωτοφανείς, για τα δεδομένα των επί δεκαετιών στενών τους δεσμών, διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει πλέον αφόρητα την κυβέρνηση Νετανιάχου

απαιτώντας όχι μόνο το «πάγωμα» των σχεδίων ανάπτυξης των εβραϊκών εποικισμών, αλλά και τη δέσμευση πως δεν θα υπάρξει προληπτικό πλήγμα σε βάρος των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Χθες, μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ και πρόεδρος του κόμματος των Εργατικών, Εχούντ Μπάρακ, επανέλαβε τρεις φορές ενώπιον του Αμερικανού ομολόγου του, Ρόμπερτ Γκέιτς, ότι όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η χώρα του εξακολουθεί να διατηρεί «ανοικτές όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού πλήγματος». Εμφανώς ενοχλημένος από τις τοποθετήσεις του κ. Γκέιτς, επίσης, ο κ. Μπάρακ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «συνιστά σ’ όλες τις χώρες να υιοθετήσουν παρόμοια στάση, μολονότι το εβραϊκό κράτος δεν πρόκειται να επιβάλει σε κανέναν τις απόψεις του».

Νωρίτερα, ο κ. Γκέιτς είχε ζητήσει την υπομονή των Ισραηλινών, υπογραμμίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα του προέδρου Ομπάμα για την ειρηνική διευθέτηση του ιρανικού προβλήματος παραμένει βιώσιμο και επιπλέον δεν αυξάνει τα επίπεδα κινδύνου για κανένα κράτος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επισκέφτηκε χθες την Ιερουσαλήμ, συμφώνησε πάντως με τον κ. Μπάρακ πως τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη στενέψει και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να εκμεταλλευτεί τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να κερδίσει χρόνο προς όφελος της ανάπτυξης του πυρηνικού της προγράμματος.

 

Την Κυριακή, επίσης, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το Ισραήλ αντιλαμβάνεται την αξία της αμερικανικής διπλωματικής προσπάθειας για την ειρηνική διευθέτηση της ιρανικής κρίσης. Η ίδια είχε, ακόμα, αναφερθεί στο ενδεχόμενο επέκτασης της αμερικανικής αμυντικής ασπίδας στη Μέση Ανατολή, προκειμένου τα κράτη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να «μην αισθάνονται ότι απειλούνται από ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά». Η κ. Κλίντον απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, η συγκεκριμένη δήλωση όμως ενέτεινε τον εκνευρισμό στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης.

 

Ιρανική απάντηση

 

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν απάντησε στην κ. Κλίντον, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υφίσταται λόγος δημιουργίας αμερικανικής ασπίδας» και συνιστώντας στην Ουάσιγκτον να επικεντρωθεί στον πυρηνικό αφοπλισμό του Ισραήλ.

 

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του πρόεδρου Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, κάλεσε τη Συρία να συμβάλει τα μέγιστα για την επίλυση του Παλαιστινιακού. «Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τη συνολική διευθέτηση της ισραηλινοαραβικής διένεξης», δήλωσε ο κ. Μίτσελ από τη Δαμασκό. Για την ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ, ο κ. Μίτσελ εξήγησε ότι «είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ φίλων».


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3859&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote