Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ανθυγιεινό επάγγελμα...
Ανθυγιεινό επάγγελμα... Εκτύπωση E-mail
25.07.09

Πενήντα τρεις δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου έναντι 45 την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία τής μη κυβερνητικής οργάνωσης Presse Embleme Campagne (PEC)

που διαπιστώνει με ανησυχία τις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες ασφάλειας στις οποίες ασκείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα σε πολλές χώρες. Κατά τον γενικό γραμματέα της οργάνωσης, Μπλεζ Λαμπέν, η φετινή ανοδική τάση των θανάτων αντανακλά τον μεγάλο αριθμό ανθρωπιστικών κρίσεων κατά τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς λόγω των συγκρούσεων στη Γάζα, τη Σομαλία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.

Παράλληλα, υπάρχουν χώρες που δεν αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο μια ανοιχτή σύγκρουση, όπως το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και η Ρωσία, αλλά στις οποίες η βία κατά των δημοσιογράφων «έχει γίνει ενδημική». «Αυτή η αύξηση των θυμάτων έχει αρνητικές συνέπειες για το ανεξάρτητο ρεπορτάζ και μειώνει τις δυνατότητες καταγραφής της πραγματικότητας στις εμπόλεμες χώρες», επισημαίνει η πρόεδρος της PEC, Χενταγιάτ Αμπντέλ Ναμπί, επικρίνοντας την αδράνεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έναντι των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου.

Μέχρι στιγμής το Πακιστάν αναδεικνύεται στην πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους, με έξι νεκρούς το πρώτο εξάμηνο του 2009, και ακολουθούν το Ιράκ, η Σομαλία, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες, με πέντε νεκρούς τοι καθένα. Τέσσερις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Γάζα και άλλοι τόσοι στη Ρωσία, τρεις στην Κολομβία και από δύο σε Αφγανιστάν, Σρι Λάνκα, Νεπάλ, Ονδούρα, Γουατεμάλα και Βενεζουέλα. Τον θλιβερό κατάλογο συμπληρώνουν η Ινδία, η Ινδονησία, η Μαδαγασκάρη και η Κένυα, με ένα θάνατο η καθεμία. Η τάση συνεχίζεται και στις αρχές του 2ου εξαμήνου με έξι επιπλέον θανάτους τον Ιούλιο, ενώ ανησυχία προκαλεί και η κατάσταση στο Ιράν με πάνω από 40 συλλήψεις δημοσιογράφων κατά τις μετεκλογικές ταραχές.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3842&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote