Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέα δολοφονία ακτιβιστή στη Ρωσία
Νέα δολοφονία ακτιβιστή στη Ρωσία Εκτύπωση E-mail
25.07.09

Μια εβδομάδα μετά την άγρια δολοφονία της ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νατάλια Εστεμίροβα στην Ιγκουσετία, ο θάνατος ενός ακόμα ακτιβιστή ήρθε να μεγαλώσει τον κύκλο των μυστηριωδών δολοφονιών στη Ρωσία.

Πρόκειται για τον διευθυντή του περιφερειακού παραρτήματος της ΜΚΟ «Δικαιοσύνη» στην Καρελία, Αντρέι Κουλάγκιν. Το άψυχο σώμα του Κουλάγκιν βρέθηκε σε λατομείο κοντά στην πρωτεύουσα της ρωσικής περιφέρειας Καρελίας, Πετροζαβόντσκ. Το τελευταίο σημάδι ζωής το είχε δώσει στις 14 Μαΐου. Εκείνο το βράδυ, ύστερα από τηλεφώνημα που δέχτηκε, έφυγε από το σπίτι του για να συναντηθεί με κάποιον.

Ο τελευταίος μάρτυρας που τον είδε ζωντανό ήταν ο ταξιτζής, ο οποίος τον μετέφερε σε τοπικό καφέ. Ενα από τα πολλά μυστήρια είναι και το ότι ενώ το πτώμα του Κουλάγκιν βρέθηκε στις 10 Ιουλίου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της οργάνωσης, η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μόλις προχθές το βράδυ. Ο Κουλάγκιν, παντρεμένος, με μια κόρη, υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των κρατουμένων, διευθύνοντας το περιφερειακό τμήμα της Οργάνωσης στην Καρελία.

Ιδιαίτερα δυναμικός, αγωνιζόταν για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών κράτησης στα ρωσικά σωφρονίστηκα ιδρύματα, όπου η ζωή είναι χειρότερη από αυτήν που περιγράφεται στο «Εξπρές του Μεσονυχτίου». Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της ΜΚΟ «Δικαιοσύνη» Αντρέι Στολμπούνοβ σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Κουλάγκιν συνεργαζόταν με το τοπικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κρατουμένων και η δολοφονία του σχετίζεται με εκείνες της Νατάλια Εστεμίροβα και της Αννας Πολιτόφσκαγια, αν και δεν υπάρχει καμία ακόμα επίσημη ενημέρωση για τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου.

Η είδηση ήρθε να βαρύνει περισσότερο το κλίμα στη Ρωσία, που ακόμα είναι στιγματισμένη από την άγρια δολοφονία της Εστεμίροβα, αν και οι δύο θάνατοι μπορεί να μην συνδέονται. Ισως ο Κουλάγκιν να έπεσε θύμα της σκληρής μαφίας των φυλακών, που ουδόλως επιθυμεί να μπει τάξη. Τα ερωτήματα πολλά και οι ρωσικές αρχές καλούνται γρήγορα να δώσουν απαντήσεις, καθώς συνεχίζεται ο διασυρμός της Ρωσίας διεθνώς για τις συνθήκες δημοκρατίας και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3840&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote