Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Συνάντηση Μαλίκι - Ομπάμα
Συνάντηση Μαλίκι - Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
23.07.09

Τη Νέα Υόρκη θα επισκεφθεί ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι σε μία περίοδο κατά την οποία η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Βαγδάτη για τη δράση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ έχει κλιμακωθεί.

Τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τις αστικές περιοχές στις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας για την ολική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα έως τα τέλη του 2011. Παρόλα αυτά όμως, οι αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού διαμαρτύρονται ότι οι ιρακινές δυνάμεις περιορίζουν δραστικά τα περιθώρια κινήσεών τους και προχωρούν σε κινήσεις που δεν προβλέπονται από τη συμφωνία. Έχουν μειώσει αισθητά τις κοινές περιπολίες, ενώ έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει στις αμερικανικές δυνάμεις τις εφόδους για συγκέντρωση πληροφοριών. «Το βασικό μήνυμα είναι: δεν σας θέλουμε, επιστρέψτε στη βάση σας», αναφέρει χαρακτηριστικά Αμερικανός στρατιωτικός.

Από την πλευρά της, η Βαγδάτη εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση, στρέφοντας την προσοχή της στο Αφγανιστάν, δεν έχει ορίσει ειδικό απεσταλμένο για το Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο. Ωστόσο, Ιρακινοί αξιωματούχοι σχολιάζουν ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έχει ήδη επιφορτιστεί με δεκάδες άλλα θέματα.

Ο κ. Μαλίκι αναμενόταν χθες αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη, για την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ από το 2006. Θα συναντηθεί σήμερα με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, πριν μεταβεί στην Ουάσιγκτον για μία συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτήν θα επιχειρηθεί να καμφθούν οι ανησυχίες και από τις δύο πλευρές. Είναι αμφίβολο όμως εάν η συνάντηση θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3836&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote