Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης Εκτύπωση E-mail
21.07.09

Υπόμνημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τις θέσεις της χώρας για το θέμα της ονομασίας υπέβαλαν τα Σκόπια. Στο υπόμνημά συμπεριλαμβάνονται και τα επιχειρήματα των Σκοπίων αναφορικά με την κατάθεση προσφυγής της χώρας κατά της Ελλάδας

την οποία κατηγορούν για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας και της άσκησης βέτο στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών των Σκοπίων, αναφέρει: «Σε συμφωνία με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της 20ης Ιανουαρίου 2009, η οποία καθόριζε την 20η Ιουλίου ως προθεσμία για την κατάθεση των έγγραφων παρατηρήσεων, η Δημοκρατία της Μακεδονίας κατέθεσε σήμερα το υπόμνημά της για την προσφυγή που κατέθεσε κατά της Ελλάδας στις 17 Νοεμβρίου 2008. Η Ελλάδα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να καταθέσει το δικό της υπόμνημα. Το Δικαστήριο δεν έχει καθορίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά από αυτή την ημερομηνία. Σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαστηρίου, οι έγγραφες παρατηρήσεις παραμένουν εμπιστευτικές μέχρι την έναρξη των ακροάσεων. Το υπόμνημα κατατέθηκε στο Πρωτόκολλο του Δικαστηρίου από τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον συνεκπρόσωπο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Εξ άλλου, ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την ευκαιρία να καταθέσουμε το υπόμνημά μας στο Δικαστήριο, ένα όργανο το οποίο σεβόμαστε απόλυτα καθώς είναι το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Στο επόμενο στάδιο η Ελλάδα θα καταθέσει το δικό της υπόμνημα, κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2010. Μετά από αυτή την ημερομηνία το Δικαστήριο θα διαβουλευθεί με τα εμπλεκόμενα μέρη και θα αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Η ομάδα μας εργάστηκε με αποτελεσματικότητα για να προετοιμάσει αυτό το υπόμνημα και επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι έχουν βοηθήσει, τόσο στη Μακεδονία όσο και τους ειδικούς από το εξωτερικό, για την αφοσίωση και την υποστήριξή τους».

Να σημειωθεί ότι τα Σκόπια τον περασμένο Νοέμβριο προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, βάζοντας βέτο στην πρόσκληση ένταξης τους στο ΝΑΤΟ, στην Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο του 2008.

Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση από όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας ότι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος.

ΥΠΕΞ

 

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του για την υποβολή του υπομνήματος από τους σκοπιανούς στο Δικαστήριο της Χάγης τονίζει μεταξύ άλλων:

Το Μνημόνιο αυτό θα μελετηθεί από του εκπροσώπους της χώρας μας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς επίσης και από την ομάδα ημεδαπών και αλλοδαπών νομικών συμβούλων της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να συνταχθεί απαντητικό Μνημόνιο, με το οποίο θα αντικρούονται πλήρως οι ισχυρισμοί της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα θα καταθέσει το απαντητικό της Μνημόνιο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2010.

Στη συνέχεια της κατάθεσης του απαντητικού Μνημονίου, η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης θα καθορισθεί από το Δικαστήριο και, σε μια δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει προφορική ανάπτυξη των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς ενώπιον του Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 53 παρ. 2 των Κανόνων Διαδικασίας του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο έχει την ευχέρεια να επιτρέψει τη δημοσιοποίηση των Μνημονίων μόνον μετά την έναρξη της προφορικής διαδικασίας.

 

 

ert

ΛΑ.Ο.Σ

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπος του οποίου αναφορικά με την προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε:

«Αυτό που δεν έκανε η κ. Μπακογιάννη τα τελευταία χρόνια με την προκλητικότητα των Σκοπιανών - οι οποίοι έχουν κατ΄ επανάληψη καταπατήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία, με τη μετονομασία π.χ. του αεροδρομίου των Σκοπίων σε "Μ. Αλέξανδρος", με τη μετονομασία οδών, με την ανέγερση ανδριάντα κ.λ.π - μας έχει οδηγήσει στην απίστευτη θέση από κατήγοροι να έχουμε μετατραπεί σε κατηγορουμένους! Όσο ταχύτερα απαλλαγεί από την παρουσία της κ. Μπακογιάννη το Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελπίδα να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί στα εθνικά μας θέματα».

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3818&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 21.07.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote