Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το βήμα του άλλαξε την Ιστορία
Το βήμα του άλλαξε την Ιστορία Εκτύπωση E-mail
20.07.09

Ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο αρχηγός της αποστολής Απόλλων 11 που πριν από 40 χρόνια σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου 1969, έκανε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», δεν θα συμμετάσχει σήμερα στην επίσημη τελετή της ΝΑSΑ για την επέτειο.

Είναι ωστόσο ο πιο διάσημος από τους 12 αστροναύτεςδύο σε καθεμία από τις έξι αποστολές Απόλλων που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο 1969 ώς τον Δεκέμβριο 1972- που έχουν περπατήσει μέχρι σήμερα στο έδαφος της Σελήνης. Ήταν ο πρώτος από τους δώδεκα και υποχρεώθηκε να υποστεί τη δοκιμασία της διασημότητας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, βγήκε σε δημοπρασία μια επιταγή που είχε υπογράψει την παραμονή της αποστολής Απόλλων 11. Η επιταγή αυτή ήταν για 10,50 δολάρια, την είχε εκδώσει στο όνομα του Χάρολντ Κόλινς, ενός από τα στελέχη της ΝΑSΑ, για να του επιστρέψει χρήματα τα οποία είχε δανειστεί και ο Κόλινς επρόκειτο να την εξαργυρώσει αν ο αστροναύτης δεν επέστρεφε από τη Σελήνη. Σαράντα χρόνια αργότερα, η εν λόγω επιταγή «έπιασε» πάνω από 27.000 δολάρια...

Μετά την αποστολή του 1969, ο Άρμστρονγκ παρέμεινε μόλις δύο χρόνια στη ΝΑSΑ. Δεν μπόρεσε να αντέξει τις ατελείωτες απαιτήσεις της δημοσιότητας και πήγε να διδάξει Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, στην Πολιτεία όπου γεννήθηκε, το Οχάιο. Ουδέποτε επέστρεψε στη δημόσια ζωή. Εβδομήντα οκτώ χρονών σήμερα, ζει με τη δεύτερη σύζυγό του, την Κάρολ, στο αγρόκτημά του, στο Λέμπανον, μισή ώρα με το αυτοκίνητο βόρεια του Σινσινάτι. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει μιλήσει ελάχιστα σε δημοσιογράφους και οι εμφανίσεις του στα ΜΜΕ περιορίζονται σε μια σειρά διαφημιστικών σποτ που έκανε το 1979 για την Chrysler. Αρνείται να υπογράφει αυτόγραφα, αφού διαπίστωσε πως πωλούνταν σε εξωφρενικές τιμές στο Ίντερνετ και έχει κάνει αρκετές αγωγές εναντίον αυτών που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την εικόνα του ή την περίφημη δήλωσή του «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα». Μάλιστα το 2005 πήγε στα δικαστήρια τον επί εικοσαετία κουρέα του επειδή ο τελευταίος πωλούσε κρυφά τούφες από τα μαλλιά τού πρώην αστροναύτη. Μόλις το 2005 έδωσε και τη
συγκατάθεσή του για μια εκτενή βιογραφία του από τον ιστορικό Τζέιμς Χάνσεν. Δεν δίνει συνεντεύξεις και θα αποφύγει τους εορτασμούς για τη 40ή επέτειο. Στην επίσημη σημερινή τελετή της ΝΑSΑ, το τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, ο Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν.

«Με εμφανίζουν ότι παραμένω αποτραβηγμένος από τη δημοσιότητα, αλλά από τη δική μου οπτική γωνία δεν είναι έτσι» είχε πει το 2001 σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στο πλαίσιο του προγράμματος προφορικής ιστορίας της ΝΑSΑ. «Αναγνωρίζω όμως πως από μια άλλη, εξωτερική οπτική γωνία είμαι ικανός να αντεπεξέλθω σε λιγότερο από το 1% του συνόλου των αιτημάτων που δέχομαι, έτσι γι΄ αυτούς φαίνεται ότι δεν κάνω τίποτε. Όμως δεν μπορώ να κάνω κάτι γι΄ αυτό».

«Κοιτάζοντας πίσω, ήμασταν πραγματικά πολύ προνομιούχοι που ζήσαμε σ΄ αυτό το μικρό κομμάτι της Ιστορίας που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος βλέπει τον εαυτό του, καθώς και το τι μπορεί να γίνει και το πού μπορεί να πάει», προσέθεσε. «Είμαι συνεπώς πολύ ευγνώμων που ζήσαμε αυτή την εποχή και που ήμασταν μέρος της».

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3815&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων