Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σώμα «αδιάφθορων» στις φυλακές
Σώμα «αδιάφθορων» στις φυλακές Εκτύπωση E-mail
18.07.09

Αυστηρό πλαίσιο ελέγχων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων διαφθοράς στις φυλακές θεσμοθετείται, με αιχμή τη συγκρότηση σώματος «αδιάφθορων», στα πρότυπα του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ. ΑΣ.

Στη «φαρέτρα» των επιθεωρητών των φυλακών θα ενταχθούν και εκπαιδευμένα σκυλιά για τον εντοπισμό των ναρκωτικών ουσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Τη δέσμη των νέων μέτρων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας, ευθύς μετά τη σύσκεψη που είχε με τους διευθυντές των φυλακών, από τους οποίους ζήτησε την αυστηρή εφαρμογή των ποινικών διατάξεων και την επαγρύπνηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Εν τω μεταξύ, έχουν προκύψει βαρύτατα παραπτώματα, η φύση των οποίων εγείρει ακόμη και ερώτημα οριστικής παύσης, για την εμπλοκή του διευθυντή των φυλακών Αγιάς Χανίων Μιχάλη Κυριακάκη και του αρχιφύλακα της Αλικαρνασσού Εμμανουήλ Κουγιουμτζάκη στην υπόθεση της μεταγωγής του φερόμενου ως εγκέφαλου της εγκληματικής οργάνωσης Παν. Βλαστού. Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για οριστική απόλυση τους δύο σωφρονιστικούς, καθώς διαπιστώθηκαν ευθύνες, παράβαση καθήκοντος και «ανάρμοστη συμπεριφορά». Κατά πληροφορίες, στο πόρισμα καταγράφονται συνομιλίες, αλλά και ενέργειες των δύο για να επιτευχθεί η πολυπόθητη για τον Βλαστό μεταγωγή από τα Τρίκαλα στην Κρήτη.

Ο κ. Κυριακάκης φέρεται να επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον, διαβεβαιώνοντας τον Βλαστό, μέσω της συζύγου του, ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά του μετά τις ευρωεκλογές, επειδή υπήρχε απαγόρευση μεταγωγών. Το ζεύγος προσφέρθηκε να «ευχαριστήσει» τον κ. Κυριακάκη για την προσπάθειά του με 5.000 ευρώ τελικά (ενώ άλλοτε ο Βλαστός πρότεινε 3.000, ακόμη και 10.000 ευρώ). Παρότι η σύζυγος Βλαστού σε συνομιλία της παραδέχεται ότι «αυτός (ο Κυριακάκης) πάντοτε άπλωνε το χέρι του», ο διευθυντής υποστήριξε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι ουδέποτε δέχθηκε τα χρήματα αυτά και πως ό, τι έκανε «το έκανε από ανθρωπιά». Επίσης, φέρεται να τηλεφωνεί σε διευθυντή άλλου καταστήματος κράτησης, στον οποίο έπλεκε το εγκώμιο του Βλαστού.

Καταπέλτης είναι το πόρισμα της ΕΔΕ και για τον αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος Αλικαρνασσού, ο οποίος γνώριζε τον Βλαστό όταν αυτός ήταν κρατούμενος στη συγκεκριμένη φυλακή. Τότε, φέρεται να επιτρέπει στη σύζυγό του να φέρνει απαγορευμένα είδη διατροφής (ψάρια κ. ά.), ενώ ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του Βλαστού για το πειθαρχικό, που είχε σε δεύτερο βαθμό ο αρχιφύλακας.

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του βαρυποινίτη με τον Τρομπούκη σχεδίαζε, σύμφωνα με το πόρισμα, και επέμεινε να «σώσει» τον Κουγιουμτζάκη από το πειθαρχικό του, με τις διασυνδέσεις και τις γνωριμίες που ισχυριζόταν ότι είχε, για να παραμείνει υπαρχιφύλακας και να έχει την εύνοιά του. Από τις συνομιλίες Βλαστού - συζύγου του, ο αρχιφύλακας χαρακτηρίζεται «καλό παιδί», αλλά «αρπακτικό». Οι ενέργειές του, ανεξάρτητα από τους λόγους τους οποίους ο ίδιος επικαλείται (ανθρωπιστικοί ή στήριξης της υγείας του κρατούμενου λόγω προτέρας καλής διαγωγής), συνιστούν σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.

 

Οι αδιάφθοροι

 

Πλην του Σώματος Επιθεώρησης, που θα ελέγχει την τήρηση των καθηκόντων των σωφρονιστικών, προβλέπεται η δημιουργία άλλου ενός τμήματος, ειδικού για τη διενέργεια τακτικών και εκτάκτων επιθεωρήσεων της ταμειακής και διαχειριστικής κατάστασης των καταστημάτων κράτησης, στο οποίο θα προΐσταται εξειδικευμένη αξιωματικός της Αστυνομίας. «Ελπίζουμε», δήλωσε ο κ. Δένδιας, «ότι τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τη μάχη μας κατά της διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα».

 

Του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων - Επιθεώρησης θα προΐσταται σωφρονιστικός υπάλληλος και θα συμμετέχουν αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ.

Επιπλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητά λύση, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογίας, προκειμένου όλες οι διάσπαρτες υποθέσεις για παραβάσεις σωφρονιστικών υπαλλήλων να ερευνηθούν όχι από τις κατά τόπους δικαστικές αρχές, αλλά από ομάδα δικαστών που θα εδρεύει στην Αθήνα.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3806&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote