Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπαράζ φονικών εκρήξεων στην Ινδονησία
Μπαράζ φονικών εκρήξεων στην Ινδονησία Εκτύπωση E-mail
17.07.09

Εννέα νεκροί και τουλάχιστον 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός δύο διαδοχικών εκρήξεων στα πολυτελέστατα ξενοδοχεία "Ριτς Κάρλτον" και "Μάριοτ" στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από βόμβες μεγάλης ισχύος και σημειώθηκαν την Παρασκευή, λίγο πριν τις οκτώ το πρωί, τοπική ώρα. Ακολούθησε ακόμα μία έκρηξη σε αυτοκίνητο, η οποία όμως τελικά απεδείχθη ότι δεν προκλήθηκε από βόμβα αλλά από ελαττωματική μπαταρία αυτοκινήτου. Αρχικά από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχε μεταδοθεί ότι σημειώθηκε και τρίτη έκρηξη στην πόλη, αυτή τη φορά, παγιδευμένου αυτοκινήτου, κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο. Σημειώνεται ότι πριν από έξι χρόνια από τρομοκρατική επίθεση στο ξενοδοχείο "Μάριοτ" είχαν σκοτωθεί 12 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 150.

Υποψιάζονται δράση της Τζεμάα Ισλαμίγια

Τα δυο πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονταν στη συνοικία Κουνινγκάν, στο κέντρο της πρωτεύυσας της Ινδονησίας.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ξένοι επιχειρηματίες αλλά και Ινδονήσιοι που ζουν στο εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης ωστόσο οι αρμόδιες αρχές υποψιάζονται δράση της ισλαμικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια.

hoteljakartaΣύμφωνα με την αστυνομία, στο ξενοδοχείο "Μάριοτ", ο φερόμενος ως τρομοκράτης πρέπει να ήταν βομβιστής αυτοκτονίας που παρέσυρε στο θάνατο άλλους επτά ανθρώπους. Ο δράστης προσποιήθηκε πως ήταν προσκεκλημένος κατά τον έλεγχο στην είσοδο. Πέρασε στο μπαρ του ξενοδοχείου, στο ισόγειο, πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του.

Όπως αναφέρει στο δικτυακό του τόπο το BBC, στο ξενοδοχείο Ριτζ Κάρλτον επρόκειτο να καταλύσει το Σάββατο η ομάδα της Manchester United η οποία θα έπαιρνε μέρος σε ένα φιλικό αγώνα. Μετά τις επιθέσεις άγνωστο παραμένει αν η ομάδα θα μεταβεί στην Ινδονησία.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται μια εβδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές οι οποίες, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, ανέδειξαν στην προεδρία τον 59χρονο Γουντογιόνο για δεύτερη πενταετή θητεία.

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Για "τρομοκρατική ενέργεια" και "ωμή και απάνθρωπη επίθεση" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γουντογιόνο. Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο Γουντογιόνο υπογράμμισε πως αυτή η διπλή επίθεση "αποσταθεροποιεί την κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα".

Οι υπεύθυνοι αυτών των ενεργειών "είναι απάνθρωποι και δεν έχουν καμιά αίσθηση της ζημίας που προκάλεσαν στη χώρα μας με αυτή την τρομοκρατική ενέργεια, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία" εκτίμησε ο πρόεδρος. "Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να συλλάβουμε και να τιμωρήσουμε σύμφωνα με το νόμο αυτούς που διέπραξαν την τρομοκρατική ενέργεια" πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε τη διπλή επίθεση στη Τζακάρτα.. "Η προεδρία της ΕΕ καταδικάζει τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις που σκότωσαν και προκάλεσαν τον τραυματισμό πολλών αθώων ανθρώπων".

"Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην κυβέρνηση και το λαό της Ινδονησίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς" αναφέρει, χαρακτηρίζοντας τη διπλή βομβιστική επίθεση "ωμή ενέργεια".

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε τις φονικές επιθέσεις "άφρονες ενέργειες βίας". "Καταδικάζουμε τις άφρονες ενέργειες βίας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια, αν η ινδονησιακή κυβέρνηση μάς το ζητήσει" αναφέρει σε ανακοίνωσή της από την Πράγα, ένα σταθμό του ταξιδιού της πριν μεταβεί στην Ινδία.

"Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν την ωμότητα των εξτρεμιστών και μάς θυμίζουν ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι πολύ πραγματική" είπε.

Στη Νέα Ζηλανδία, ο πρωθυπουργός Τζον Κι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το "τραγικό συμβάν" στον πρόεδρο της Ινδονησίας. Το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους πολίτες που δεν έχουν σημαντικό λόγο να μεταβούν στην Ινδονησία να μην ταξιδέψουν στη χώρα αυτή, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ένας 62χρονος Νεοζηλανδός επιχειρηματίας. Ο Νεοζηλανδός Τίμοθι Μακέι, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρίας σκυροδέματος Holcim Ltd, έχασε τη ζωή του στη βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο "Μάριοτ". όπου είχε μεταβεί για επιχειρηματική συνάντηση. Ζούσε πέντε χρόνια στην Ινδονησία.

Στη Μαλαισία, η αστυνομία λαμβάνει ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στα κεντρικά ξενοδοχεία της χώρας, τα εμπορικά κέντρα και τους δημόσιους χώρους.

Ο Μούσα είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ανησυχίας για την κατάσταση της ασφάλειας στη Μαλαισία και ότι όλα τα μέτρα λαμβάνονται προληπτικά.

Αυστραλία: Δυσαρεστημένα μέλη της Τζεμάα Ισλαμίγια είναι προφανώς οι δράστες της επίθεσης σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα, σύμφωνα με αναλυτή.

Για δυσαρεστημένα μέλη της Τζεμάα Ισλαμίγια κάνει λόγο Αυστραλός αναλυτής

"Οι ενδείξεις υπήρχαν τους τελευταίους λίγους μήνες ότι αυτός ο σκληροπυρηνικός πυρήνας στους κόλπους της Τζεμάα δυσαρεστήθηκε εξαιτίας της απουσίας βίαιων δραστηριοτήτων τα τελευταία δύο χρόνια και είχε ξεκάθαρα αποφασίσει να κάνει κάτι" δήλωσε ο διευθυντής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής Καρλ Άνγκερερ.

Το ινστιτούτο, το οποίο εδρεύει στην Καμπέρα, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, αλλά υιοθετεί ανεξάρτητη γραμμή σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ο Άνγκερερ δήλωσε ότι μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί το 2002, περίπου 400 άτομα από τα 4.000 οδηγήθηκαν στη φυλακή αλλά τώρα αποφυλακίζονται και κάποια από αυτά έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη βίαιη δράση τους.

Ο Τζον Ίνγκλσαν, ειδικός σε θέματα της Ινδονησίας στο πανεπιστήμιο του δυτικού Σίδνεϊ, συνέδεσε τις επιθέσεις με τις πολύ πρόσφατες προεδρικές εκλογές: "Θα μπορούσε να είναι ότι τα ισλαμικά κόμματα δεν τα πήγαν καλά στις προεδρικές εκλογές και θα μπορούσε να σημαίνει ότι σχεδίασαν κάτι για αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτού του είδους τα πράγματα χρειάζονται μεγάλο σχεδιασμό, επομένως φαίνεται ότι σχεδιαζόταν για αρκετό καιρό".


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3803&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote