Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επίσκεψη - μάθημα Ιστορίας
Επίσκεψη - μάθημα Ιστορίας Εκτύπωση E-mail
14.07.09

Τα δάκρυα της Μισέλ Ομπάμα στην «πύλη χωρίς επιστροφή», στο κάστρο από το οποίο χιλιάδες σκλάβοι μεταφέρονταν από την Αφρική στον Νέο Κόσμο, και η παρότρυνση του Μπαράκ Ομπάμα στους Αφρικανούς να «πάρουν το μέλλον στα χέρια τους», ήταν οι πιο έντονες εικόνες από την επίσκεψη της πρώτης οικογένειας των ΗΠΑ στην Γκάνα.

«Για πολλούς Αφρικανούς, οι συγκρούσεις αποτελούν ένα κομμάτι της ζωής, τόσο συνεχές όσο και ο ήλιος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στην Γκάνα. Τόνισε όμως ότι παρά τις πληγές της αποικιοκρατίας, τα προβλήματα της Αφρικής είναι πρόβλημα των ίδιων των κατοίκων. «Καμία χώρα δεν θα δημιουργήσει πλούτο εάν οι ηγέτες εκμεταλλεύονται την οικονομία για να πλουτίσουν», είπε στη διάρκεια μιας τολμηρής ομιλίας για τη σημερινή πραγματικότητα στην ήπειρο. «Καμία επιχείρηση δεν θέλει να επενδύσει σε ένα μέρος όπου η κυβέρνηση παίρνει το 20%. Κανείς δεν θέλει να ζήσει σε μια κοινωνία όπου ο νόμος αντικαθίσταται από τη βία και τις μίζες. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι τυραννία», κατέληξε ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η επιλογή της Γκάνας για την πρώτη του υποσαχάρια επίσκεψη οφείλεται στο γεγονός ότι μετά τις πρόσφατες εκλογές η μεταβίβαση της εξουσίας έγινε χωρίς προβλήματα.

Στο Κάστρο Κέιπ
Το Σάββατο ο Μπαράκ μαζί με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του έφθασαν στο Κάστρο Κέιπ, ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια των Ολλανδών αποικιοκρατών στη Δυτική Αφρική απ΄ όπου τον 17ο αιώνα έφευγαν οι γαλέρες με τους Αφρικανούς σκλάβους προς τις φυτείες του αμερικανικού Νότου. Ο ίδιος ο Ομπάμα δεν είχε προγόνους σκλάβους καθώς ο πατέρας του είχε γεννηθεί στην Κένυα, όμως η προ-προ-προγιαγιά της Μισέλ Ομπάμα, Τζιν Ρόμπιν- σον, είχε γεννηθεί σκλάβα σε φυτεία ρυζιού στη Νότια Καρολίνα, γι΄ αυτό και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της καθώς κατέβαινε μαζί με τις κόρες της στα σκοτεινά μπουντρούμια όπου χιλιάδες σκλάβοι περίμεναν έως και 3 μήνες για να τους φορτώσουν στα δουλεμπορικά πλοία.

Η υποδοχή πάντως που έγινε από τους κατοίκους της Γκάνας στον Αμερικανό πρόεδρο και στη φράση του ότι «έχω αφρικανικό αίμα μέσα μου», ήταν ιδιαίτερα θερμή. Τα ραδιόφωνα έπαιζαν όλη ημέρα τραγούδια ρέγκε με στίχους θαυμασμού για τον Μπαράκ Ομπάμα ως τον πρώτο μαύρο στον Λευκό Οίκο και όλοι οι δρόμοι είχαν γεμίσει ντράμερς με κίτρινα μπλουζάκια που είχαν αποτυπωμένα πάνω τους το πρόσωπό του και υμνούσαν το «μήνυμα αφύπνισης» της ομιλίας του. Χθες η οικογένεια Ομπάμα επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας έτσι την περιοδεία με αφετηρία τη Μόσχα και ενδιάμεσο σταθμό την Ιταλία.


ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3786&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote